ASSUMPTES PROPIS

Eneko Axpe : "La IA pot competir amb un restaurant d’alta cuina"

Gastrofísic

Eneko Axpe : "La IA pot competir amb  un restaurant d’alta cuina"
3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Va ser el primer físic basc fitxat per la NASA. Va treballar en biomaterials contra la pèrdua òssia dels astronautes i investiga aliments sostenibles i nutritius per a les missions espacials i per al (no descartable) clima extrem a la Terra. L’inquiet Eneko Axpe (Barakaldo, 1986), a la llista The World’s 50 Best Restaurants-50 Next Science Innovators, ha patentat la tècnica de l’electrococció –cuina una mitjana de carn d’un quilo en 10 segons– i publica Delicioso algoritmo (Planeta Gastro), sobre la intel·ligència artificial (IA) en gastronomia.

Havíem integrat el robot de cuina, però la IA és una altra cosa.

En ple boom de la IA, estava menjant en un restaurant de San Francisco amb estrella Michelin i em vaig preguntar si algun dia la IA podria crear un menú d’alta cuina. Li vaig proposar a Eneko Atxa, el xef del tres estrelles Azurmendi, el repte de limitar-se a executar les receptes generades pel Chat GPT-4 i va acceptar.

¿Quines instruccions va donar-li vostè a la màquina?

1/ "Inventa’t el nom d’un plat d’alta cuina que no existeixi». 2/ "Crea una imatge d’aquest plat d’alta cuina que acabes d’inventar». 3/ "Crea una recepta detallada basant-te en aquesta imatge del plat i en aquest nom del plat que acabes d’inventar-te».

¿I?

Va proposar plats com l’escuma de coliflor amb poma i caviar de balsàmic. Podien estar perfectament en un restaurant amb estrella, però l’Eneko [Atxa], que és un artista, va dir que els faltava "ànima».

¿El físic no hi està d’acord?

La RAG (generació augmentada per recuperació) permet introduir l’històric d’un xef i fer un plat mantenint aquesta "ànima». Avui pots obrir un restaurant d’alta cuina en què els plats estiguin creats íntegrament amb IA. Però crec que l’enfocament no és el correcte.

¿Quin és l’enfocament correcte?

S’està posant l’humà en contra de la IA, quan el tàndem és molt més potent que qualsevol de les parts per separat. La gent veu la IA com una amenaça, i cal veure-la com una eina. En l’àmbit gastronòmic, malgrat que hi ha molt de recel, ja està ajudant un munt de professionals.

Existeixen les al·lucinacions de la IA, resultats incorrectes o enganyosos.

¡En gastronomia em semblen una oportunitat! Signifiquen combinacions i textures que no s’han provat mai, com una escuma de coco gelatinosa i enganxosa alhora. La IA no té por de fallar, no tem el què diran, no ha de donar cap explicació a ningú, i aconsegueix resultats molt interessants.

Fins i tot Ferran Adrià hi ha posat algunes objeccions.

Quan la IA creï una recepta nova, el procés, com indica Adrià, és combinacional. És similar a com funciona la creativitat humana: recombina idees o elements que ja coneixem. El tema ran que la IA podrà utilitzar bases de coneixement gegants. Dades de compostos aromàtics a nivell molecular, algoritmes superavançats per generar combinacions d’ingredients basades en articles científics. És impossible que un humà tingui tant de coneixement com un model d’IA.

¿A vostè què l’impressiona més?

Em va impressionar el tractor elèctric autònom que sembra i cull. Pot treballar 24 hores, a 50º a l’ombra. Però la IA també està ajudant a crear de zero noves molècules per a plantes que resisteixin el canvi climàtic, textures impossibles, sabors estranys, noves idees de negoci, com impressores 3D per reutilitzar residus orgànics en restaurants, begudes amb sabors culturals, realitat augmentada per oferir experiència al món dels vins. El que m’afligeix és que es vegi més com una amenaça que com una possibilitat.

¿Què passa amb la pèrdua massiva de llocs de treball que ocasionarà?

Hi haurà canvis en l’agricultura i en el transport de béns i persones, per exemple. Però el que més temo és que la societat, els governs, no sàpiguen accelerar l’adaptació perquè la tecnologia és aquí.

Aquesta tecnologia està en mans de gent com Elon Musk i ja veu el seu desinterès a la veritat.

No estic preparat per opinar d’aquest tema. El que sí que li puc dir és que he marxat de Twitter. No sé si li he respost.

Notícies relacionades

Regular.

Jo em guio per la brúixola dels valors. Un professor de Stanford em va preguntar: "Eneko, ¿com t’agradaria ser recordat?». I em vaig adonar que, per molt èxit i diners que tinguis, d’aquí 200 anys, ningú recordarà el teu nom. Per a mi és important actuar en pro d’una cosa més gran, com la salut del planeta.