Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda

Tot i que no es descarta l’aparició d’algun altre inversor financer, s’estudia una possible adquisició per part d’operadors com Telefónica (Movistar+) i Amazon (Prime Video).

Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Filmin, plataforma audiovisual fundada a Barcelona el 2007 per Jaume Ripoll (director editorial i d’adquisicions), Juan Carlos Tous (conseller executiu) i José Antonio de Luna (cap d’operacions), i la primera de vídeo sota demanda d’Espanya, està en venda. La notícia la llançava ahir el diari econòmic i d’informació de mercats Expansión, argumentant que Nazca Capital, empresa gestora de fons de capital privat creada el 2001, i que des del 2020 ostenta el control de Filmin juntament amb el fons d’inversió Seaya Ventures, ha contractat els serveis del banc de negocis Arcano, especialitzat en la gestió i assessorament sobre actius alternatius, per a la venda de Filmin. El 2020 es va realitzar una ampliació de capital pròxima als 20 milions d’euros, aportats majoritàriament per Nazca Capital.

Els accionistes d’aquesta plataforma de cine i sèries d’autor, sota demanda i en subscripció a 9,99 euros mensuals, amb més de 15.000 referències al catàleg i acords amb BBC, MGM, Universal o Sony per estrenar a la setmana una pel·lícula, un documental i una sèrie, estimen que la venda es pot valorar entre els 40 i 50 milions d’euros. Per als usuaris, Filmin és una mina d’or, ja que poden trobar-se pel·lícules clàssiques o contemporànies, sèries de prestigi i un bon nombre de documentals; el 65% del catàleg està integrat per produccions europees.

Disposa de canals temàtics (premis Goya, Oscars, LGBTI, Història, Còmic, Art, Gastronomia, FilminKids). Té producció pròpia, però en això està encara per darrere de Netflix, Disney+ i altres plataformes internacionals en streaming. El 2015 va coproduir Barcelona, nit d’hivern, de Dani de la Orden, i tres anys abans ja havia llançat una aplicació per a dispositius mòbils. FilminCat, creada el 2017, té contingut íntegrament en català.

El nombre de subscriptors és ampli, tot i que no se’n comuniquen les xifres, i en els últims anys Filmin s’ha expandit mitjançant esdeveniments com l’Atlàntida Mallorca Film Fest, que se celebra de manera presencial i online des de fa 14 anys el mes de juliol. A l’últim festival de Sitges, Ripoll va rebre el premi Projecte Inspira per la seva comesa en el certamen mallorquí. Segons Ripoll, és el festival que estableix un pont per al cine espanyol entre la celebració del certamen de Màlaga i el de Sant Sebastià.

Catàleg i bona imatge

Notícies relacionades

Segons relata Expansión, l’ebitda –indicador financer de beneficis bruts d’explotació abans de deduir les despeses financeres– se situa en aquests moments quant a Filmin entorn dels vuit milions d’euros. Tot i que no es descarta l’aparició d’algun altre inversor financer, es parla d’una possible adquisició per part de Telefónica (Movistar+) o Amazon (Prime Video). Qualsevol d’aquestes empreses sortiria enfortida amb el catàleg i la bona imatge de què gaudeix Filmin. La seva quota de mercat a Espanya –una altra base d’operacions és Portugal– és d’entre el 5 i el 10%.

En relació amb l’article d’Expansión, des de Filmin certifiquen que Nazca ha enviat Arcano per assessorar en l’avaluació de diferents opcions estratègiques, que inclouen una potencial desinversió dels fons i opcions de creixement inorgànic.

Temes:

Amazon Cine Filmin