Cinc episodis
Conillet d’índies de la celebritat
ARTE.tv, plataforma de ‘streaming’ cultural europea gratuïta, va estrenar ahir ‘Britney sin filtros’, la sèrie que qüestiona el sistema cultural que va crear la ‘princesa del pop’.
Britney sin filtros, el nuevo documental sobre la princesa del pop se estrena en ARTE.tv
¿Què va passar amb Britney Spears, la princesa del pop, trencada per una indústria i un entorn dels quals va trigar anys a emancipar-se? ARTE.tv va estrenar ahir Britney sin filtros, una sèrie documental de cinc episodis que aprofundeix en la carrera i en la vida personal d’aquest ídol pop, però qüestionant el sistema que la va produir.
El 1998, la cançó ...Baby One More Time va arrasar arreu del món. En un moment en què la indústria musical es basava en els vídeos musicals, Spears, vestida de col·legiala, causava gran impacte. Des de petita somiava pujar a un escenari, però, ¿com podia ser ella mateixa si va ser educada des de petita per encarnar un ideal?
La directora francesa Jeanne Burel, que, com tota una generació de dones joves, va créixer amb la cantant, traça la trajectòria de l’artista: des de l’èxit fulminant fins a la seva nova vida sense filtres a les xarxes socials, passant pel seu naufragi i per l’alliberament de la tutela abusiva del seu pare. En l’era de la televisió i de les pantalles digitals, Spears va ser conillet d’índies de la celebritat moderna, símbol de la transformació de les indústries culturals, l’escenificació de la vida quotidiana, el voyerisme del públic i la dessacralització dels ídols.
De la mà de diversos col·laboradors (periodistes, autors, un doctor en psicologia, un professor de comunicació, un bloguer, etc.), a partir de material d’arxiu, la sèrie revela la conversió d’una vida en un espectacle permanent.
En el primer episodi, Ser o no ser yo misma, partint de l’enigmàtica mirada de Britney Spears a Instagram, el capítol es remunta als orígens del mite: la màquina Disney. ¿Com ha modelat i condicionat aquest imperi de l’entreteniment tota una generació, i segons quins valors? El següent capítol, Callada estás más sexy, viatja als principis dels 2000. Els EUA oscil·laven entre un puritanisme exacerbat i una fascinació obsessiva per tot allò relacionat amb el sexe. Britney es va convertir tant en l’emblema com en el boc expiatori d’aquesta cultura ambivalent. ¿És verge? ¿S’ha operat els pits? Però la veritable qüestió és: ¿què s’espera d’una famosa?
Sense control sobre la seva vida
El títol tercer, Tomad, esto es mi cuerpo, se situa l’any 2007, quan Britney Spears es va rapar el cap davant els àvids objectius dels paparazzis. Es va convertir en símbol de l’explosió de la premsa rosa, la mercantilització de la vida privada i la creixent fam del públic pel sensacionalisme.
Notícies relacionadesEn l’episodi 4, Fan no se nace, se hace, sota la tutela del seu pare, Britney va ser desposseïda de tot control sobre la seva vida. Davant el seu silenci forçat, els fans van agafar-ne el relleu i la van fer existir virtualment apropiant-se de la seva imatge. ¿Com han permès les xarxes socials que els fans inverteixin l’equilibri de poder entre els mitjans de comunicació i el públic?, es pregunta Burel.
Finalment, l’epíleg és Posteo, luego existo. El 23 de juny del 2021 Britney Spears va comparèixer davant un tribunal de Los Angeles per demanar que s’aixequés la seva tutela. Va ser a través de la seva veu, més que de la seva imatge, que va recuperar la seva humanitat i llibertat. En el seu compte d’Instagram es reapropia el control de la seva imatge i mostra cada aspecte de si mateixa. Però ¿què ens diu això sobre la nostra relació amb les xarxes socials.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034