Música

Hinds tornen rearmades

Després de passar un període difícil, la banda madrilenya presenta avui a l’Apolo el seu quart disc, ‘Viva Hinds’. "Als grups de nois se’ls fan entrevistes diferents que a nosaltres", lamenten.

Hinds tornen rearmades
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

D’estar sense un duro, sense mànager ni discogràfica i veient com el grup es descomponia, a gravar duets amb Beck i amb Grian Chatten (el cantant de Fontaines D. C.) i emprendre una gira mundial inaudita per a un grup espanyol. Així és la vertiginosa peripècia de Hinds. "Vam tocar fons, però llavors ens vam adonar que només ens teníem l’una a l’altra, la nostra amistat. Teníem dues opcions: deixar-ho o fer un disc, i vam decidir fer un disc", relata Ana García Perrote, cantant i guitarrista del que havia sigut un quartet madrileny, ara convertit en duo, en aliança amb la també vocalista i guitarrista Carlotta Cosials.

El fruit és Viva Hinds, un quart àlbum que transmet eufòria i ganes de lluita, amb equilibri de dinàmiques melòdiques i cruesa garage, que presenten aquest dijous a l’Apolo (Festival Mil·lenni). Va abandonar el grup la secció rítmica (Ade Martín i Amber Grimbergen), i ara les dues lideresses tenen en les seves gires María Lázaro (bateria) i Paula Ruiz (baix). Davant el "molt pop i accessible" àlbum anterior, The prettiest curse (2020), veuen aquest disc "més arriscat" i amb "un paper més important que mai per a les guitarres".

Descobrir Radiohead

Es reconeixen sense complexos "ignorants" en alguns fronts. "Jo l’any passat vaig descobrir Radiohead i m’han fet volar el cap", confessa Cosials. Però aquest punt de tela en blanc té aspectes interessants, observa, com també la seva falta de formació musical acadèmica. "Hi ha músics que m’han dit que saber massa et limita més que no saber. De vegades escolten Hinds i diuen: ‘Però, ¿com se t’ha acudit això?’".

A Beck el van assaltar en un bar de Los Angeles ("un atracament sense vergonya, la descaradura espanyola") mentre que amb Chatten tenien un bagatge d’anys d’amistat. I cert dia van rebre una trucada de Chris Martin, que les convidava a obrir els quatre concerts de Coldplay a l’Estadi Olímpic. "Estàvem entre les sessions de gravació a França, però ¿com ho havíem de rebutjar? Va ser el primer bolo amb la María i la Paula. Hem començat la nova era en gran".

Notícies relacionades

Hinds és una de les bandes espanyoles més internacionals, ja des que NME les va entrevistar com un dels valors en alça per al 2015. El quart bolo de la seva vida va ser a Londres. Una dècada després, aquesta primavera de 2025, tenen un pla de dominació mundial: periple per set països europeus, 15 concerts als Estats Units i al Canadà, dos al Japó... I després vindrà la campanya d’estiu. "El nostre grup ja està consolidat. A fora, tota la indústria ens coneix perquè hem tocat en tots els festivals i sales", destaca Cosials. A tot això, sembla que torna el rock. "Nosaltres en diem música de guitarres. Hem vist gent que s’ofèn amb aquesta etiqueta, però no hi ha millor manera de dir-ho".

En entrevistes de fa temps eren habituals els comentaris sobre la manera poc seriosa de tractar les dones en la professió musical. ¿S’ha avançat? "Doncs no et pensis. Als grups de nois, com Alcalá Norte o Carolina Durante, se’ls fa entrevistes diferents de les que se’ns fa a nosaltres", observa Carlotta Cosials. "I m’agradaria saber quantes d’aquestes bandes de noies tenen dones en el seu Spotify Wrapped".