Chocolate Amatller torna al seu origen amb una botiga al Born

La marca, creada el 1797 en aquest barri de Ciutat Vella, s’instal·la en un edifici que forma part del catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic d’establiments emblemàtics.

Chocolate Amatller torna al seu origen amb una botiga al Born
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La història de la xocolata a Barcelona no s’entendria sense la d’Amatller. Va ser la marca més coneguda de la ciutat des que la va fundar Gabriel Amatller el 1797 al Born. I la més triomfant, tal com demostra la icònica Casa Amatller que va fer cons truir el seu net, Antoni, al passeig de Gràcia, 41, perquè fos la residència familiar.

L’obra modernista de Puig i Cadafalch, considerada com una de les joies de l’arquitectura catalana, s’erigeix com a bonica i majestuosa constatació que el negoci xocolater, en el pas del segle XIX al XX, anava vent en popa.

Tot havia començat en aquella botiga de barri que regentava el seu avi, on venia molts dels productes que arribaven dels vaixells que atracaven al port: cafè, te, cotó, sedes, espècies, cacau... Amb aquest últim es va entossudir a crear aquella beguda extraordinària de què tothom parlava. Així que va aprendre l’ofici de xocolater i va crear la seva pròpia recepta de xocolata, la que va seduir els barcelonins de l’època.

El seu net Antoni va engrandir la marca amb la construcció d’una moderna fàbrica a la ciutat per poder donar sortida a tanta demanda i amb els encàrrecs dels cartells publicitaris a artistes del moment, com Alfons Mucha, Rafael de Penagos i Apel·les Mestres.

Són pinzellades d’una història que en unes setmanes es podrà conèixer de primera mà a la Casa Calicó (plaça de les Olles, 9), on s’ubica el nou espai d’Amatller a Barcelona. La firma, des de 1972 en mans de Simón Coll, una altra ensenya catalana del ram fundada el 1840 a Sant Sadurní d’Anoia, ja tenia un lloc de venda als baixos de la Casa Amatller, com no podia ser de cap altra manera, i una botiga a Provença, 269.

Ara fa un salt qualitatiu amb aquest nou local que fa bona la dita de roda el món i torna al Born. Perquè Amatller ha tornat al barri que el va veure néixer. A un edifici que figura en el catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat.

Havia sigut ocupat durant més d’un segle per Calicó, firma especialitzada en articles i xarxes de pesca. Ara s’ha restaurat per acollir el nou negoci, que conserva l’arquitectura original i recupera elements històrics únics, com les rajoles hidràuliques i el mobiliari original.

"L’hem adaptat amb molta il·lusió", explica una portaveu de la marca. Es nota en l’acurada posada en escena. En aquestes vitrines llueixen ara tota mena de xocolates i bombons, cuidades cistelles de regal amb assortiments variats ideals per a una ocasió especial...

Espai de divulgació

No acaba aquí la cosa: en un costat de la botiga hi ha una porta que donarà accés a un centre de divulgació de la marca: una sala on, en unes quantes setmanes, es podrà fer un viatge per la història d’aquest producte tan vinculat a Barcelona en els àmbits gastronòmic, cultural i creatiu.

Notícies relacionades

Una enorme pantalla corba projectarà una peça audiovisual que recordarà la creació de l’empresa per part d’aquell pioner anomenat Gabriel Amatller i el que va significar per a la ciutat durant dècades. Després d’aquest repàs, es podrà fer una degustació de xocolata desfeta.

Al nou local també s’oferiran ben aviat tastos comentats i tallers en els quals es mostrarà el procés artesanal d’elaboració de xocolata, des de picar els grans de cacau amb un morter fins a torrar-los amb les mans. Gairebé com feia el primer dels Amatller el 1797 tan a prop d’allà.