Barcelona, protagonista
OptiGen, un abans i un després en l’eòlica marina
La companyia ha desenvolupat una solució que redueix de manera dràstica el pes dels aerogeneradors, així com els seus costos de construcció, manteniment i reparació.
L’eòlica marina està en fase d’expansió, però s’enfronta a reptes significatius en costos, infraestructura i adopció tecnològica per arribar al seu ple potencial. Tres emprenedors amb àmplia experiència en el sector de les renovables han fundat la start-up OptiGen a Barcelona per portar al mercat una solució disruptiva.
Malgrat aprofitar un vent més constant i fort en alta mar, l’eòlica marina topa amb uns costos que poden arribar a doblar la terrestre, a causa de la dificultat d’instal·lació i manteniment, motiu pel qual els desenvolupaments actuals es basen en torres més altes i grans rotors per generar més energia per unitat. La tecnologia que planteja OptiGen permet aconseguir una reducció dràstica del pes dels aerogeneradors, així com dels seus costos de construcció, manteniment i reparació.
OptiGen ha dissenyat un nou sistema per aconseguir sostenir el rotor dels aerogeneradors i permetre que giri. El rotor supera les 500 tones i se sosté sobre un tren de potència (drive-train) d’uns 10 metres de diàmetre. "És molt car de produir, a l’haver de suportar molt pes i ser de metall. El nostre disseny elimina aquest rodament principal i distribueix l’esforç mitjançant un sistema de rodes i guies circulars que suporten el generador des dels extrems, en lloc de des del centre. Això redueix el pes en un 35% i el cost en un 25%", explica Blai Pié, director general d’OptiGen. Físic de formació, Pié treballava en la divisió d’inversions renovables d’una entitat financera quan va atendre Santiago Canedo, enginyer mecànic amb més de 20 anys d’experiència en la indústria eòlica desenvolupant aerogeneradors a General Electric i X1 Wind, en els quals suma 20 patents. Canedo buscava finançament per a la seva nova solució per resoldre els problemes de l’eòlica marina. Malgrat no encaixar en el tipus d’inversió que executava la cartera del banc, la proposta sí que va quallar en els plans de Pié, que va decidir canviar la seva trajectòria professional i associar-se amb Canedo. Se’ls va unir Stefan Keller, també especialista en disseny de turbines eòliques.
Amb el suport d’Acció i del programa Horizon de la Comissió Europea, aquest any la start-up barcelonina realitzarà les proves dels components essencials per fabricar el seu primer prototip a escala 1:10. Per a això treballa amb un consorci de vuit empreses europees, amb les quals realitzarà les proves a l’Institut Fraunhofer de Sistemes d’Energia Eòlica, a Hamburg.
OptiGen vol demostrar la fiabilitat de la proposta, que a més pot ser una oportunitat per localitzar a Europa la fabricació d’aquests components, que es produeixen principalment a la Xina. A més, "abaratir la instal·lació i el manteniment de l’energia eòlica marina suposarà poder instal·lar els parcs més lluny de la costa, on no seran visibles i tenen menor impacte en les aus", destaca Pié.
Notícies relacionadesLa start-up, que busca socis per fabricar i distribuir la tecnologia, aspira a iniciar-ne la comercialització entre el 2028 i el 2030. A punt d’iniciar una ronda de finançament, el temps de desenvolupament dependrà del que s’aconsegueixi aixecar, ja que la inversió necessària per al prototip final ronda els 25 milions d’euros.
La determinació dels tres socis és anar més enllà d’aconseguir patentar la tecnologia, que consideren que significarà un abans i un després en la configuració dels aerogeneradors arreu del món. "No volem vendre la patent a una gran empresa que la guardi en un calaix per no competir amb la seva tecnologia actual", assegura Pié. "Malgrat que es tracta d’un gran repte, volem fabricar i comercialitzar".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»