Memòria històrica
Apareix un film testimonial de l’entrada de les tropes franquistes a Figueres el febrer de 1939
Forma part del fons dipositat per William Randolph Hearst a la Universitat de California Los Angeles (UCLA), digitalitzat pel Packard Humanities Institute
VÍDEO | Apareix un film testimonial de l’entrada de les tropes franquistes a Figueres el febrer de 1939 /
En ple segle XXI, quan estem a punt de commemorar els vuitanta-sis anys del final de la Guerra Civil a Catalunya, acaba d’aparèixer un film considerat inèdit sobre l’arribada de les tropes franquistes a Figueres el febrer de 1939. El document gràfic, d’alta qualitat, procedeix del treball de digitalització que ha dut a terme el Packard Humanities Institute dels Estats Units del fons que el periodista, editor i magnat William Randolph Hearst va dipositar a la Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA), anys enrere.
Aquest projecte de digitalització ha fet sortir a la llum centenars de films relacionats amb nombrosos esdeveniments històrics, entre els quals hi ha diversos episodis destacats de la Guerra Civil espanyola.
El document filmat a Figueres té una durada d’uns nou minuts i mostra l’entrada de l’exèrcit de Franco en una ciutat devastada pels bombardejos. Es veuen cases en flames a la placeta baixa de la Rambla, a la plaça de l’Ajuntament, el carrer de la Jonquera i en altres punts de la ciutat. Els soldats i els seus comandaments, amb mules i cavalls, apareixen ocupant la mateixa Rambla i altres carrers del centre. Les imatges permeten redescobrir l’empostissat del gran refugi antiaeri que hi havia en el passeig.
Carros de combat
La pel·lícula també mostra l’entrada dels carros de combat a la cruïlla del Pont del Príncep, des d’on van haver de girar cap al passallís del Manol, ja que el pont de la carretera havia estat volat per les tropes republicanes durant la seva retirada.
La digitalització d’aquests documents ha estat presentada a Madrid per la investigadora Sílvia Ribelles, encarregada de documentar el material. Ribelles és llicenciada en Filologia Anglesa per la Universitat d'Oviedo i doctora en Història per la Universitat d'Extremadura, i viu a Los Angeles. Durant l’explicació del treball va estar acompanyada per Javier Martínez, del Grupo de Estudios del Frente de Madrid.
L’historiador figuerenc David Garcia Algilaga, investigador de referència sobre els bombardejos de l’aviació franquista i les seves conseqüències, mostra la seva sorpresa davant la rellevància del document: “Quan l’Antònia Gimbernat, historiadora de Cabanes, i en Miquel Serrano, conservador del MuME, em van fer saber que la Universitat de California (UCLA) tenia penjada a la seva web uns noticiaris de caràcter històric, alguns de la Guerra Civil, vaig entrar-hi com un infant que es desperta el matí de Reis. El que vam trobar em va deixar impressionat. Alguns fragments ja els havia vist anteriorment, però aquelles filmacions tan extenses i amb aquella qualitat... veritablement es descobria com un tresor, una joia que et permetia transportar-te al matí del 9 de febrer de 1939 a Figueres, i donar un cop d’ull al que succeïa”.
David Garcia Algilaga considera que “la seva publicació pot aportar nova informació per a noves investigacions, o nous detalls que poden polir obres publicades. I, també, i molt important, ens pot acostar a aquell drama viscut no fa tants anys. En definitiva, crec, que ens pot ensenyar, a la vegada que ens pot fer reflexionar i generar empatia. Una joia en brut que cal treballar-la”. El vídeo reproduït en aquesta notícia és un extracte parcial del document original digitalitzat pel Packard Humanities Institute dels Estats Units.
Un moment per a la història
Notícies relacionadesL’ocupació de Figueres per part de les tropes franquistes de l’Exèrcit de Navarra va coincidir amb diversos moments catastròfics dels darrers episodis de la Guerra Civil a Catalunya. Figueres havia acollit la darrera sessió de les corts republicanes a les cavallerisses del Castell, era l’1 de febrer de 1939. Segons relata el cronista Josep Maria Bernils i Mach «dels 473 diputats només van ser-hi presents 62, la gran majoria, juntament amb els membres del Govern, ja havien passat la frontera».
En aquells dies, milers de persones van travessar l’Empordà per fugir cap a França. El dia 8 de febrer, l’exèrcit colpista va arribar al Pont del Príncep. Alguns comandaments van fer nit alMasFermí. A mitja tarda s’havia produït l’explosió literal del poble de Llers i, posteriorment, la del castell de Sant Ferran de Figueres. Política de terra cremada de l’exèrcit republicà en retirada. A les vuit del vespre, quatre soldats franquistes en una tanqueta van arribar a la Rambla. El gruix de la V Divisió de Navarra entraria a la ciutat l’endemà.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- L’estratègia comunitària Tusk crida al rearmament d’Europa i critica la política migratòria de la UE
- Sessió al Congrés La pujada de les pensions i l’ajuda al transport cauen al tombar-les Junts i PP
- Comerç La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals
- Set mesos de la normativa Òmnium portarà a la Comissó Europea el seu informe sobre l’amnistia per assenyalar les «irregularitats» en la seva aplicació
- Pau Vallbé: «He defugit tot allò que fos l’èxit ràpid, m’he anat autoboicotejant per créixer a poc a poc»
- Crim a Sant Joan les Fonts La investigació de l’assassí de la dona de Girona, pendent dels psiquiatres
- Balanç anual El Prat es manté com a segon aeroport europeu en trànsit origen-destinació
- Negociacions Puigdemont pressiona el Govern central perquè presenti un nou decret de pensions: «L’aprovaríem avui mateix»