Febre fantàstica
Rebecca Yarros torna a arrasar a les llibreries
‘Empiri’, sèrie de l’autora nord-americana, es considera el fenomen editorial més important des de ‘Harry Potter’, i la seva última entrega, ‘Ales d’ònix’, ha batut el rècord d’exemplars reservats en prevenda.
En aplicacions de revenda, els preus de l’edició prèmium pugen fins als 100 euros
Alguns establi- ments acullen la novetat amb decorats, clubs de lectura i xerrades
Rebecca Yarros s’ha consolidat com una autèntica força en la literatura fantàstica, i l’arribada de l’esperada tercera part de la seva saga Empiri, Ales d’ònix (Columna Edicions), ha tornat a fer el mateix furor que les anteriors entregues, Ales de sang i Ales de ferro. Considerada el fenomen editorial més important des de Harry Potter, la sèrie de l’autora nord-americana no deixa de sumar lectors: n’ha venut 800.000 exemplars a Espanya, però aquest suflé no mostra indicis de baixada.
Unes joves fullegen la novel·la a la Casa del Llibre, a Barcelona. | ELISENDA PONS /
La segona entrega ja va trencar rècords al convertir-se en el llibre més venut en una setmana a Espanya, però Ales d’ònix no es queda enrere. Fins i tot abans del seu llançament, ahir, ja havia polvoritzat marques a l’arribar al nombre més alt de reserves en la prevenda que es va obrir a l’octubre. Per això no és estrany que algunes llibreries hagin acollit la seva arribada amb els establiments decorats amb dracs i altres elements del món de Basgiath, a més d’activitats com clubs de lectura i xerrades literàries.
Rebecca Yarros torna a arrasar a les llibreries /
Ales de sang va ser un punt d’inflexió en el món editorial, ja que va ser un dels primers best-sellers a triomfar tant pel seu contingut –una ficció fantàstica amb un idil·li complicat– com per l’estètica de l’edició. L’editorial va optar per una edició especial amb el tall del llibre decorat amb dracs i treure-la al mercat el mateix dia que l’edició bàsica. No era un concepte nou, perquè ja existien versions prèmium en altres països, com els Estats Units i Alemanya, i de manera menys freqüent també a Espanya. Però la fórmula va funcionar i va catapultar la saga a l’èxit.
Magnificat a les xarxes
El fenomen editorial es va magnificar amb la repercussió en xarxes socials com ara BookTok (la comunitat literària de TikTok) i Bookstagram (a Instagram), i la necessitat d’aconseguir els exemplars es va disparar també quan va sortir la segona part de la sèrie, Ales de ferro. Aquest mètode va obtenir tant èxit que va provocar una onada de llançaments d’altres novel·les que també incloïen una edició prèmium amb el tall pintat. Avui dia ja s’ha establert com una tendència habitual entre les editorials.
No obstant, al ser una edició especial limitada, hi ha certs aspectes a tenir en compte. Per exemple, el més elemental: que és limitada. Obtenir un exemplar tan demandat per lectors s’ha convertit pràcticament en uns Jocs de la Fam, per això ahir en moltes botigues es van arribar a acumular desenes de persones des de primera hora del matí per no quedar-se amb les mans buides.
"Feia temps que no veia tant interès per comprar un llibre, i sens dubte això s’ha convertit en tot un fenomen", assegura una treballadora de la Casa del Llibre. "Fa dies que atenem trucades preguntant si tindrem l’edició especial, i és difícil de gestionar el volum de comandes reservades i exemplars disponibles sense reserva. Aquest matí molta gent feia cua des de les 7.30 tot i que obrim les portes a les 9; és una bogeria", diu.
Unitats limitades
L’any passat, quan va sortir al mercat la segona part de la saga, Ales de ferro, el repartiment d’exemplars es va complicar i molts lectors que havien fet la reserva amb tres mesos d’antelació es van quedar sense la seva edició especial. No obstant, aquest any ha sigut diferent, ja que, segons diverses llibreries que ho expliquen a aquest diari, els exemplars s’han rebut un dia abans del llançament (no el mateix dia, com va passar amb Ales de ferro), de manera que els comerços han pogut gestionar millor el repartiment. "Amb l’anterior novel·la ens trobàvem que molts clients tenien la reserva feta, però que l’exemplar no havia arribat encara. Amb Ales d’ònix hem tingut una mica més de marge", assenyalen des de la llibreria Alibri de Barcelona.
Tot i així, el llançament no ha estat exempt de polèmica, ja que algunes plataformes i establiments que havien promès la tan demandada edició especial s’han vist obligades a cancel·lar (com ja va passar l’any passat) moltes comandes i assignar els llibres per ordre de compra en prevenda. "El que està passant amb Ales d’ònix demostra que els llibres amb els talls pintats eren macos fins que totes les editorials van començar a vendre’ls en prevenda, i les plataformes començaven a vendre’ls i després en cancel·laven la venda. Ara tot és prevenda i revenda a preus desorbitats", lamenta una lectora.
Notícies relacionades"La tercera entrega de la saga Empiri s’ha posicionat com un dels llibres més esperats a nivell global", recalquen des de la plataforma Buscalibre. No és estrany que la història també es repeteixi entre aplicacions de revenda com Wallapop i Vinted, on els preus de l’edició prèmium pugen fins als 100 euros, una especulació sobre la demanda de la novel·la, una altra de les crítiques a aquest fenomen exclusiu.
Des que Àles d’ònix va sortir al mercat dels Estats Units, s’augurava el triomf internacional, perquè tant Ales de sang com Ales de ferro segueixen entre els llibres més venuts a The New York Times; la primera ja fa més d’un any que figura en la llista. La saga està publicada en 42 països, on novel·la rere novel·la ha sigut un best-seller instantani. A més, ha rebut premis com el Llibre Internacional de l’Any a TikTok i el Millor Llibre de l’Any als British Book Awards, però també la nominació als Bestsellers Awards del Regne Unit, un reconeixement que han rebut autors tan rellevants com Richard Osman i Sally Rooney. La saga de Yarros ha rebut 3,3 milions de valoracions a Goodreads, la plataforma virtual per excel·lència dels lectors, amb una mitjana de 4,5 estrelles.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Mercat laboral Treball rebutja la proposta de la CEOE d’apujar el salari mínim un 3%
- Selecció de personal Multa a Glovo per indagar en les entrevistes sobre la identitat de gènere
- Alimentació El Govern preveu per a aquest any la llei que vetllarà pels aliments de proximitat
- Sector financer Reafirmació territorial davant l’opa
- Sector financer El Sabadell obre la porta al retorn de més empreses després del procés