Reconeixement
Tamara Tenenbaum guanya el primer premi Paidós d’assaig
L’escriptora i filòsofa argentina estrena el guardó, creat per celebrar el 80è aniversari de l’editorial, amb ‘Un millón de cuartos propios’, una relectura del clàssic de Virginia Woolf.
La filòsofa i escriptora argentina Tamara Tenenbaum (Buenos Aires, 1989) s’ha proclamat aquest dimecres guanyadora de la primera edició del premi Paidós amb l’obra Un millón de cuartos propios, un assaig que planteja "una proposta de contramón plebea i feminista basada en la importància de la bellesa i el treball com a eixos identitaris i factors emancipadors, productors d’igualtat i llibertat".
L’obra guanyadora, nascuda a partir de les notes que Tenenbaum va anar prenent durant una traducció d’Una cambra pròpia que li van encarregar el 2022, dialoga constantment amb el text de Virginia Woolf tot i que, ha valorat el jurat, "no es limita a repetir-lo, sinó que el discuteix, el qüestiona, el transforma i l’adapta d’una manera profundament original, cosa que el converteix en una obra que té vida pròpia".
Al guardó, dotat amb 35.000 euros i nascut per commemorar el 80 aniversari de l’editorial barcelonina, s’hi han presentat 207 obres des de 134 punts diferents del planeta. En total, 55.000 pàgines i 20 milions de paraules que han acabat desembocant en el nou treball de Tenenbaum, autora de l’assaig El fin del amor. Querer y coger en el siglo XXI i les novel·les Todas las maldiciones se cumplieron i La última actriz.
"El que fa únic aquest assaig és la seva capacitat per combinar un discurs de gran rigor intel·lectual amb un to amable i pròxim. És un llibre que convida el lector a acompanyar un procés de pensament sense sentir-se exclòs ni desconcertat", va destacar a l’acta l’editor i assagista Gonzalo Celorio, membre d’un jurat que en aquesta primera edició estava format per Adela Cortina, Adolfo García Ortega, Gabriel Rolón i l’editora Elisabet Navarro.
Defensa l’autora que en l’assaig acudeix a Una cambra pròpia a fer el que Virginia Woolf deia que fem amb els clàssics grecs: "A buscar, més que el que Virginia tenia, el que a nosaltres ens falta". "La gent no té humor ni ironia i és molt difícil sostenir una estona una idea mig rara, generar un joc; implica molta confiança en el lector, i és una cosa que Virginia proposa tota l’estona", va assenyalar Tenenbaum després d’haver recollit el guardó a la seu de Foto Colectania.
Així doncs, en Un millón de cuartos propios, l’argentina s’infiltra en el text de l’escriptora britànica per abordar temes com "la precarietat laboral, l’amor desaparegut en l’era de Tinder, el menjar, la seva relació amb els diners, el ressentiment com a resposta política o la nostàlgia i el poder de la tradició".
"La primera vegada que llegeixes Una cambra pròpia et centres en el missatge principal, però al traduir-lo i haver de rellegir-lo, em vaig acostar a altres aspectes significatius, com la part dels homes escrivint sobre les dones o què significa tenir una ment andrògina", va aprofundir la també dramaturga i autora de les obres Una casa llena de agua i El día más llargo del mundo.
Altres maneres de viure
"A Tamara Tenenbaum, Un cuarto propio li funciona com a guia, inspiració i oracle i li ofereix l’oportunitat de pensar en altres maneres possibles de viure en el segle XXI que s’oposin al discurs neoconservador circumdant i que siguin modernes i postmodernes alhora", destaca la decisió presa per part del jurat.
Notícies relacionadesPaidós, llar de clàssics del pensament contemporani com Zygmunt Bauman, Judith Butler, Slavoj Žižek, Naomi Klein, Shoshana Zuboff, Adela Cortina o Jeremy Rifkin, suma així un nou nom al seu catàleg i estrena un guardó nascut per honrar la memòria de Jaime Bernstein i Enrique Butelman, els dos professors universitaris que el 1945 es van aventurar a publicar per primera vegada a l’Argentina Carl Gustav Jung.
El 1979, l’editorial va arribar a Barcelona i a partir del 2000 es va incorporar al Grup Planeta. "El premi vol ser una declaració d’intencions, donar veu a les idees que desafien i transformen la nostra manera de veure i entendre el món", va resumir la directora editorial de Paidós Espanya, Marcela Serras.
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Mercat laboral Treball rebutja la proposta de la CEOE d’apujar el salari mínim un 3%
- Selecció de personal Multa a Glovo per indagar en les entrevistes sobre la identitat de gènere
- Alimentació El Govern preveu per a aquest any la llei que vetllarà pels aliments de proximitat
- Sector financer Reafirmació territorial davant l’opa
- Sector financer El Sabadell obre la porta al retorn de més empreses després del procés