Consol Vancells, directora general d’Enciclopèdia
La gestora cultural assumeix el càrrec per "liderar" una etapa en què el grup aposta per la divulgació de la llengua i cultura catalanes en "entorns digitals".
La teva marca, defensa Consol Vancells, "existeix per se, o la cuides o la descuides", un mantra que potser explica i resumeix el seu fitxatge com a nova directora general d’Enciclopèdia Catalana. Perquè Vancells, gestora cultural i experta en gestió de marques, agafa les regnes del grup editorial català després d’una temporada de turbulències i una notable crisi d’imatge. Encara cuegen, sense anar gaire lluny, tots els efectes col·laterals de la crisi d’Entredos que van portar l’empresa, entre altres coses, a vendre part del catàleg editorial i desprendre’s de segells històrics com La Galera, especialitzat en literatura infantil i juvenil.
Antiga directora de comunicació i màrqueting del Teatre Nacional de Catalunya, Vancells va ser l’encarregada de pilotar el projecte Marca Barcelona a l’Ajuntament de Barcelona, entre 2017 i 2021, i de dissenyar l’estratègia de desconstrucció i reconstrucció de la imatge de la ciutat en una època d’agitació política i social.
Ara, des del seu nou càrrec i en substitució de Joan Abellà, que des del desembre dirigeix la Fundació.cat, assumeix l’objectiu de "liderar" una nova etapa en què Enciclopèdia Catalana aposta per la divulgació de la llengua i cultura catalanes en "entorns digitals". En aquesta fase, el grup editorial té previst ampliar amb més de 400.000 articles els continguts dels seus portals de coneixement digitals, oberts i gratuïts, com són els d’Enciclopèdia.cat; el Diccionari.cat, seu del Gran diccionari de la llengua catalana i 14 diccionaris més, i Divulcat.cat, un projecte "pioner de divulgació científica en llengua catalana".
Vancells, llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i màster en Social Media Branding & Digital Strategy per la Universitat Ramon Llull-La Salle, té més de 25 anys d’experiència en gestió estratègica i cultural, comunicació corporativa i màrqueting digital i des del 2020 és consellera de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona per a la igualtat de gènere en l’entorn professional.
Projecte educatiu
El seu nomenament coincideix amb el 60è aniversari d’Enciclopèdia Catalana i arriba en un moment de canvis per a l’empresa, la principal activitat de la qual ara mateix és la de l’editorial educativa Text. "Volem que Text continuï sent un exemple d’innovació i de rigor. Els llibres només són la punta de l’iceberg d’un projecte educatiu ric, ambiciós, híbrid, i transversal", explica Vancells. A banda de Text, Enciclopèdia Catalana compta amb tres segells més: Enciclopèdia, dedicat a les obres emblemàtiques que ha publicat el grup aquests 60 anys; Enciclopèdia Art, especialitzat en llibres de bibliòfil, i Diccionaris de l’Enciclopèdia, centrat en la difusió del català.
Notícies relacionadesL’any passat, Enciclopèdia Catalana va vendre els segells Galera, Univers, Catedral, Elastic Books, Viena, Edicions Invisibles, Kaji, Bridge i Rata a Abacus Futur. Abans, el 2023, el grup va passar per un moment especialment delicat quan l’accidentada posada en marxa del centre logístic Entredos va desembocar en una demanda que va portar l’empresa a vendre la seu del carrer de Josep Pla a Barcelona i a presentar un ero.
Amb l’arribada de Vancells, el grup aposta per "la digitalització i l’ús de la intel·ligència artificial per continuar creant materials pedagògics interactius i innovadors". "Treballem activament pel progrés cultural i educatiu del país, generant i compartint coneixement universal, ordenat, rigorós i en català", remarca Vancells.
- Si compres per Shein, Temu o Amazon, atent a la nova estafa del paquet
- El futur del Màgic Badalona està pendent de dos tràmits judicials
- 11 de mayo ¿En qué estadio se jugará el Barça-Madrid? Podría no ser ni el Camp Nou ni Montjuïc
- El Barça s’enriqueix
- Quinze mercats de BCN vendran productes frescos per internet