Un laboratori per a microxips fotònics
El nou edifici Mir-Puig, situat a Castelldefels, acull una sala blanca de més de 600 m2 i un computador quàntic d’última generació.
La ciència i la innovació tecnològica a Catalunya es preparen per fer un salt de gegant després de la inauguració d’una nova infraestructura d’última generació que allotjarà, entre d’altres, ordinadors quàntics i laboratoris dedicats a la investigació i fabricació de microxips fotònics a nanoescala. Aquest nou centre, que està situat al campus del Parc Mediterrani de la Tecnologia a Castelldefels, formarà part de les instal·lacions de l’Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) i prendrà el nom d’Edifici Mir-Puig amb referència a la fundació homònima que n’ha finançat la construcció.
La inauguració d’aquestes instal·lacions va tenir lloc ahir amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat; l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo. També va assistir a l’esdeveniment Jordi Segarra, president de la Fundació Mir-Puig, que va destacar el llegat del doctor Pere Mir i Puig i va presentar aquest projecte, cofinançat amb la Fundació Cellex, com a fruit d’una "donació filantròpica excepcional" que suposa "una fita en la inversió privada en ciència a Espanya".
Una de les joies de la corona d’aquestes noves instal·lacions és el laboratori de nanofabricació NM3. Aquest espai compta amb una sala blanca de més de 600 metres quadrats equipada amb tota mena d’instruments que són d’última tecnologia. La construcció d’aquesta plataforma científica permetrà dissenyar i fabricar microxips fotònics d’última generació. Aquests dispositius, a diferència dels xips electrònics tradicionals, permeten transportar dades de manera més eficient, ràpida i amb menys consum energètic.
Les aplicacions per a aquest tipus d’eines són múltiples i van des d’àmbits com l’automoció i el disseny de plaques solars més eficients fins a qüestions tan revolucionàries com les tecnologies quàntiques. En l’àmbit de la biomedicina, per exemple, l’ús d’aquests xips podria facilitar el desenvolupament de sensors ultraràpids que permetin diagnosticar tota mena de malalties. En telecomunicacions podrien ajudar a desenvolupar xarxes d’internet més ràpides. I en l’esfera de les comunicacions quàntiques, la integració d’aquestes eines en la computació quàntica podria obrir noves possibilitats en el processament de dades i la ciberseguretat.
Les instal·lacions han sigut cofinançades per la Generalitat de Catalunya amb el suport de diverses fundacions (la Fundació Mir-Puig, la Fundació Cellex i la Fundació Gordon and Betty Moore). La seva posada en marxa és un dels factors que han portat la Comissió Europea a escollir l’Institut de Ciències Fotòniques com el principal coordinador de la iniciativa PIXEurope, una línia pilot de xips integrats fotònics finançada per la iniciativa Chips Joint Undertaking amb un pressupost total de 400 milions d’euros.
L’Edifici Mir-Puig també és la llar d’altres eines científiques d’última generació com, per exemple, el computador quàntic Quíone II, un dispositiu únic en el seu tipus dissenyat per explorar les propietats dels materials quàntics. Així mateix, el centre acull un programa dedicat a la investigació en tecnologies fotòniques aplicades a la captura de carboni i la generació d’energia solar. Aquestes iniciatives busquen desenvolupar solucions sostenibles per a la indústria i la producció energètica global, contribuint, entre d’altres, a la lluita contra el canvi climàtic.
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Predicció meteorològica Una massa d’aire polar portarà fred, pluja i neu a Catalunya a partir de divendres
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Can Lluís reobrirà a l’estiu amb nous amos russos