Del 9 al 12 de juliol

El Cruïlla fitxa Sex Pistols, St. Vincent i Fermin Muguruza

El festival incorpora nous artistes al cartell de la 15a edició, entre els quals figura Love of Lesbian, que oferirà dos concerts amb repertoris diferenciats.

El Cruïlla fitxa Sex Pistols, St. Vincent i Fermin Muguruza
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Un Cruïlla amb "actitud punk, transgressora", com a reflex d’uns temps en què "el contingut i el compromís tornen a ser importants", després d’uns anys de música més aviat "frívola en contingut i simple en qualitat". És la visió de Jordi Herreruela, director del festival, sobre l’actual moment musical, que emmarca una edició de 15è aniversari oberta, com és tradició, a un ampli ventall d’estils, amb cert protagonisme per a les guitarres i el verb furiós. Com a alta mostra, la banda-fetitxe punk per excel·lència, Sex Pistols, que actuarà a la mostra la jornada del dijous 10 de juliol, al parc del Fòrum.

L’última reencarnació de Sex Pistols es va produir l’estiu passat, 16 anys després de l’anterior, convertits de fet en Sex Pistols feat. Frank Carter, atenent a la figura del vocalista d’uns quaranta anys (líder de Frank Carter & The Rattlesnakes), que ha passat a ocupar la plaça de Johnny Lydon. Segueixen als seus llocs els membres originals Steve Jones (guitarra), Paul Cook (bateria) i Glen Matlock (baix). El grup britànic s’incorpora al Cruïlla juntament amb altres caps de cartell, cas de Fermin Muguruza, en la seva gira de 40è aniversari, St. Vincent amb el seu recent All born streaming i Goran Bregovic a càrrec de la seva festa balcànica. Així ho va fer saber ahir el festival a El Molino en la presentació d’aquesta nova edició

Invitació a Mishima

Categoria a part mereix Love of Lesbian, que oferirà dos concerts: un d’afí al guió de la seva gira La hermandad i un altre d’especial per al 15è aniversari del Cruïlla, amb convidats i amb sorpreses, i posant l’accent en el seu caràcter de grup barceloní. Santi Balmes va insinuar que li agradaria comptar, entre els seus còmplices d’aquella nit, amb Mishima, un grup que mai ha actuat al Cruïlla (per a estranyesa del mateix Herreruela, que va dedicar unes paraules al teclista recentment desaparegut, Marc Lloret, "algú que va millorar l’escena del país").

Aquestes atraccions se sumen a les ja anunciades aquesta tardor, com Alanis Morissette, Thirty Seconds to Mars, Texas i Ben Harper, que s’integren en un cartell de més de 50 artistes entre els quals figuren altres noms internacionals.

Hi ha per exemple la cantautora californiana pop-folk Gracie Abrams, que encapçalarà la jornada inaugural de dimecres (9 de juliol), enfocada com ja és tradició al públic més juvenil, si bé en aquesta ocasió amb una oferta més pop que no pas urbana, que inclou propostes com les de Maria Hein, Lia Kali o un grup, Balma, que Herreruela va citar exponent d’un nou "petardeo en català".

Tornarà al Cruïlla un carismàtic cantautor brasiler, Seu Jorge, així com l’aquelarre techno-folk de Crystal Fighters, i hi haurà espai per al neosoul de Leon Bridges, l’art-punk de The Messthetics & James Brandon Lewis (amb dos exmembres de Fugazi a les seves files), el guitarreig de Kaiser Chiefs i l’electrorock de Vive la Fête.

Notícies relacionades

La parcel·la més autòctona tindrà pes, com correspon a la tradició del Cruïlla, i aquí cal citar Dr. Calypso en la seva "operació tornada" i l’"homenatge", va apuntar Herreruela, que el festival vol dispensar a Quimi Portet.

Destaquen en el cartell identitats com Mikel Izal i Maika Makovski, així com els accents rock, punk i postpunk de León Benavente, Biznaga i Alcalá Norte. I el pop urbà de Maria Jaume, i propostes en desenvolupament com les de Sandra Monfort, Remei de Ca La Fresca o Minibús Intergalàctic, que incideixen en l’afirmació de Jordi Herreruela que una "gran característica del Cruïlla és haver acompanyat els artistes locals".