Teatre a Barcelona

La Cubana, 45 anys en una exposició

El grup inaugura una mostra d’aniversari al Palau Robert i posa a la venda les entrades per al seu nou musical, ‘L’amor vènia en taxi’, un homenatge al teatre amateur català.

La Cubana, 45 anys en una exposició
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El brindis de La traviata adaptat per a l’ocasió i interpretat pels actors de la companyia ha animat la inauguració de l’exposició que commemora al Palau Robert els 45 anys de La Cubana. Els seus entranyables personatges han okupat el palau i llueixen des d’ahir tant a les escalinates dels jardins com a l’interior de l’edifici situat en la confluència del passeig de Gràcia amb la Diagonal. A la cita no van faltar ni les Teresines –Mont Plans, Mercè Comes i Sílvia Aleacar– ni excubaners com Anna Barrachina o Santi Millán, que van disfrutar del retrobament.

Els va agradar veure’s de nou i recórrer l’exposició que comença al vestíbul amb un amè documental sobre l’origen de la companyia fundada a Sitges a principis dels 80. S’hi poden veure retalls dels primers espectacles de carrer, com Fantasia nupcial o Delikatessen. "Moltes d’aquelles coses no es podrien fer avui. Està massa complicat el tema dels permisos, abans era més fàcil", va lamentar Jordi Milán, director de La Cubana, que ahir a la tarda va fer una visita guiada als representants institucionals, Albert Dalmau, conseller de Presidència, i Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges.

Nou espectacle

Un enorme submarí inflable penja del sostre a l’entrada. Pertany a La tempestat, una versió molt lliure del clàssic de Shakespeare. Aquest espectacle va ser el primer que van muntar en una sala, al Teatre Romea, on tornaran el pròxim 17 de setembre amb L’amor venia en taxi, un homenatge al teatre amateur català de la postguerra. Les entrades per a aquest musical, inspirat en la comèdia d’embolics de Rafael Anglada estrenada el 1958 al Romea s’han posat ja a la venda. I no és el seu únic projecte a la vista. La companyia prepararà també aquest any La cuisine de ma cousine, amb què giraran per Espanya el 2026.

Malgrat la seva llarga trajectòria, La Cubana segueix més viva que mai amb un pòdcast a Catalunya Ràdio i l’èxit a les xarxes de Les Teresines, emblemàtica sèrie de TV3 emesa el 1992.

Notícies relacionades

La mostra La Cubana. 45 anys jugant a fer teatre és gratuïta i es mantindrà oberta fins al 25 de juny. L’exposició conté elements de tots els seus espectacles i projectes, des d’aquella Marathon dancing que es van marcar al Mercat de les Flors convidant el públic a ballar fins a Cegada de amor, un dels seus èxits més grans, i Cómeme el coco, negro, "un títol que ara no podríem fer perquè els temps han canviat". En aquest sentit, afegeix Milà: "La gent jove d’avui està molt més preparada, però amb tanta normativa i necessitat que tot sigui políticament correcte, ¿fins a quin punt no es coarta la creació?". I posa com a exemple: "El Coco ara no es podria fer. Seria impossible. ¡Ens titllarien de racistes!".

En comparació amb l’exposició que La Cubana va realitzar el 2021 al Centre Cultural Miramar de Sitges amb motiu del seu 40è aniversari, que en realitat va ser el 40+1 perquè la pandèmia va impedir estrenar-la segons el previst, al Palau Robert està tot molt més sintetitzat i comprimit. A Sitges, on es va prorrogar, van acudir 50.000 persones, així que millor avançar-se i acudir a disfrutar de La Cubana. 45 anys jugant a fer teatre sense atabalar-se.