Barcelona, protagonista
La innovació catalana conquista l’ISE
La fira més gran del sector audiovisual compta amb 85 empreses amb seu a Catalunya, la cinquena regió del món amb més presència en l’esdeveniment.
![La innovació catalana conquista l’ISE La innovació catalana conquista l’ISE](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/bd660855-2b0c-457a-8dfa-2512f2cabca1_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Cap edició de les 21 que acumula l’ISE (Integrated Systems Europe), el congrés professional més gran del món per al sector audiovisual, havia tingut tanta empresa catalana com aquesta. Són 85 companyies, un 8% més que l’any passat, segons el recompte de l’agència pública de competitivitat econòmica Acció. Semblen un grup petit en contrast amb els 1.605 expositors que hi ha al saló, però fan de Catalunya la cinquena regió del món amb més presència en l’esdeveniment. Això és una bona mostra del pes que està adquirint aquesta indústria en àmbit global. Catalunya és, també, la cinquena regió del món que més diners internacionals han captat per a projectes audiovisuals en l’últim quinquenni (de nou, segons dades d’Acció). Serveix l’ISE, també, per entendre per què.
Si habitualment a aquestes fires es porta empreses emergents en fase inicial, en aquest cas destaquen les empreses amb experiència treballant per a Activia, el CERN, Cupra, Colacao, Grifols, Huawei, Isdin, Jägermeister, Mediapro, Planeta, Puma, Roca, Volkswagen... Un dels exemples més visuals el presenta Flop Work. Aquesta empresa, amb seu a Barcelona, ha construït una petita sala oberta al públic en la qual mostra el que podria arribar a fer per a una botiga: des de parets tàctils capaces de mesurar quanta gent es fixa en un producte, s’hi acosta o hi interactua, fins a un cub a sobre d’un taulell que, juntament amb determinats sensors, permet que es projecti una o una altra cosa a les pantalles posteriors.
A la mateixa zona, la productora Glassy Films, experta en continguts digitals, ensenya part del seu treball i, també, una de les àrees que explora actualment: els avatars generats amb intel·ligència artificial (IA) per protagonitzar anuncis o continguts per a xarxes socials. En aquesta escenificació, una persona real es grava mostrant el que sigui que vulgui mostrar (per exemple, un producte per recomanar a les xarxes socials) i la seva tecnologia el converteix en un personatge completament diferent, amb idea que la seva aparença encaixi més amb el que ven o el que busquen els usuaris a les xarxes. Per poder, l’empresa pot crear influencers fabricats amb IA. "Tenim demanda, hi ha empreses que ja ens demanen coses així, així que ho estem explorant," expliquen.
Un ChatGPT humà
Per la seva banda, blit.Studio exhibeix múscul amb una petita producció a la qual s’accedeix mitjançant unes ulleres de realitat virtual i que endinsa en el modernisme català. És l’aperitiu d’un paquet més llarg que volen aprofitar de cara al centenari de la mort d’Antoni Gaudí, el 2026. El seu expertise és la creació de continguts visuals en sentit artístic, sigui per a projeccions culturals (com una experiència en RV entorn de l’univers de Frida Kahlo), sigui per dinamitzar convencions privades d’empreses (com han fet amb BMW o el Santander).
No gaire lluny d’ells, a l’anomenat Parc d’Innovació, una altra empresa catalana atén una reunió rere l’altra. Royal Renders es dedica també als continguts audiovisuals per al món de la producció, però ha decidit ampliar mires humanitzant ChatGPT, Gemini, DeepSeek i qualsevol altra IA de l’estil. Presenta a l’ISE una pantalla on apareix l’avatar d’una noia que respondrà a gairebé qualsevol cosa que se li pregunti. La presenten en mode psicòloga, per demostrar que pot ajudar com ho faria ChatGPT, però d’una manera més afable i còmoda. Un important hospital s’ha interessat per ella com a eina d’acompanyament a les noves persones que s’incorporin al centre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Literatura catalana Jordi Nopca: «Tenir un fill és com ficar l’extrema dreta a casa»
- Sector immobiliari ¿Qui és el propietari de la Casa Orsola?
- L’acudit s’explica sol
- ¿Ets classe mitjana-alta el 2025? Aquest hauria de ser el teu salari mínim
- Regressió costanera Els enginyers avisen que no es podran salvar totes les platges davant el canvi climàtic