Desfilada d’estrelles a la gran festa del cine espanyol

Passejada de moda i reivindicació

L’alfombra vermella dels Goya, inundada per la moda espanyola i els colors vermell i negre, va passar de refiló per l’assumpte que més s’ha comentat els últims dies: la polèmica generada a mig món pels vells tuits de caràcter racista escrits per l’actriu espanyola Karla Sofía Gascón, protagonista de la cinta ‘Emilia Pérez’.

«Fa un any que veiem el genocidi de Palestina en directe», es va lamentar Iciar Bollain

Passejada de moda i reivindicació
2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES CASTELLANO

No van ser tots, però un grapat dels protagonistes de la nit van esmentar Karla Sofía Gascón i van parlar de temes polítics. La majoria, no obstant, es va centrar en els seus papers, els nervis propis de la nominació i algun comentari sobre el discurs que pensaven fer en cas de guanyar.

Chiara Ferragni. /

El president del Govern central, Pedro Sánchez, sí que va parlar obertament de la polèmica sobre Gascón: "Desgraciadament estem vivint un moment preocupant des del punt de vista dels discursos dels polítics. Cal posar en valor les virtuts que representen la societat espanyola i una d’aquestes és la diversitat i el respecte".

Nieves Álvarez. /

També ho va fer Jedet, actriu protagonista de Veneno, que es va queixar que li preguntessin per això repetidament. "Això és transfòbia: ¿per què he de parlar d’això? Que els hi preguntin a les meves companyes", es va lamentar. L’actriu sí que va aprofitar per reivindicar els drets de les persones trans: "¿Quin mal fem per existir? ¿Per què han d’anar en contra la nostra?". També va voler fer referència a la situació que està vivint el col·lectiu als EUA, de la mà de Donald Trump. "A les meves germanes trans els estan traient els passaports, les estan deixant sense l’opció d’hormonar-se legalment, han de fer-ho de manera il·legal", es lamentava l’actriu, que va revelar que va participar en el càsting per al paper que interpreta Gascón a Emilia Pérez . Ara s’alegra de no haver sigut elegida.

També Javier Calvo i Javier Ambrossi, cineastes coneguts com els Javis, van fer referència a Karla Sofía Gascón, confirmant que Las malas, l’adaptació de la novel·la de Camila Sosa Villada, continua comptant amb l’actriu, tot i que Ambrossi va recalcar que es tracta d’una producció internacional i potser hi hagi canvis. "El missatge ja ha arribat i hi ha una persona que està patint, no fa falta continuar-hi insistint", va voler afegir Calvo.

Mencions sobre Palestina

A l’alfombra també hi va haver mencions a la situació de Palestina. Iciar Bollain, directora de Soy Nevenka, va reclamar justícia per a Gaza. "Fa un any que assistim a un genocidi en directe", va destacar mostrant la bandera palestina en una xapa a la solapa. "Hem de veritat d’aixecar la veu", va insistir. Bollain també va dedicar unes paraules a la violència masclista, assumpte que aborda la seva cinta. "Hem avançat socialment, es dona suport més a les víctimes, però aquests dies hem vist com un jutge als jutjats tractava Elisa Mouliaá, així que encara queda molt per fer", deia.

Notícies relacionades

També portaven pin a la solapa amb la bandera palestina l’actor Luis Tosar i la directora Arantxa Echevarría. "No sembla que importi massa a la comunitat internacional, i és el més preocupant", es va lamentar Tosar. "Necessito ser optimista, tinc dos fills petits", afegia Antonio de la Torre.

Les reivindicacions polítiques es van barrejar amb el glamur propi de la vetllada. Les convidades i els convidats es van decantar en bona mesura per moda espanyola i, tot i que van dominar el negre i el vermell, hi va haver molta diversitat.