‘La vida breve’, la història del rei més efímer d’Espanya

Carlos Scholz i Javier Gutiérrez protagonitzen des d’avui la sèrie de Movistar Plus+ sobre Lluís I, fill de Felip V, que va ocupar el tron només durant 229 dies.

‘La vida breve’, la història del rei més efímer d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les monarquies són una font inesgotable per a llibres, sèries i pel·lícules, però hi ha un rei a Espanya que no ha sortit en massa obres: Lluís I, el fill de Felip V. Possiblement, perquè va ser el més efímer al tron, que va ocupar sols durant 229 dies: des del 15 de gener de 1724 fins a la seva mort el 31 d’agost d’aquest mateix any. Aquesta dada del seu curt regnat va ser la que va captar l’interès de Cristóbal Garrido i Adolfo Valor, creadors de títols com Reyes de la noche, Cuerpo de élite i Días mejores , que el converteixen en protagonista de la seva nova sèrie, La vida breve, que arriba a Movistar Plus+ avui.

"És un personatge del qual pràcticament no s’havien escrit llibres, així que imagina’t sèries i pel·lícules", comenten els creadors, que quan van començar a indagar en la seva biografia van descobrir el potencial que tenia tant aquest monarca com les tres persones més pròximes a ell. "Lluís I (al qual dona vida Carlos Scholz) és un noi que va ser completament abandonat per la seva família. El van deixar amb un càrrec molt important, no li feien cas i tothom esperava d’ell una cosa que no estava preparat per donar", afirmen.

"Després hi ha Felip V (al qual dona vida Javier Gutiérrez), el seu pare, amb la seva bogeria, i que va ser el primer rei que va abdicar; la seva madrastra, Isabel de Farnesio (Leonor Watling), una tia superavançada al seu temps que es va decidir carregar-se el regne a les espatlles perquè el seu marit era un senyor incompetent, i Lluïsa d’Orleans (Alicia Armenteros), la seva dona, que ha passat a la història com una reina guillada que en realitat era una tia que no volia ser allà", assenyalen.

Malgrat basar-se en fets històrics, La vida breve està enfocada des de la comèdia. "No és una cosa premeditada, però és la nostra manera de veure el món. A més, com més furgàvem en aquesta història, més divertida i tràgica ens semblava alhora", justifica Valor. "Fins i tot el nostre assessor històric ens va dir que tenia tot el sentit que fos una comèdia, perquè tot el que va passar és bastant esbojarrat", afegeix.

Històries feridores, però reals

Notícies relacionades

De fet, Garrido insisteix que "les coses més boges, sagnants i feridores per als personatges són reals". "Ens va passar el mateix amb Reyes de la noche (la sèrie inspirada en la guerra entre José María García i José Ramón de la Morena), que la gent pensava que havíem collat molt el tema, però moltes coses que explicàvem estaven documentades en el periodisme de l’època. Moltes vegades, en comptes de collar-lo, el que hem de fer és rebaixar, perquè Felip V era un individu molt extrem", comenten.

La sèrie, per exemple, incideix en l’enfeinada vida sexual dels Borbons. "Felip V tenia una pulsió sexual que està bastant estesa en la saga familiar i això calia explicar-ho", remarquen. I veient els sis episodis, és inevitable pensar que certs aspectes de la monarquia del passat ens remeten directament al present.