A Barcelona

El festival de cine israelià es torna a celebrar gairebé en clandestinitat

‘Dicha’, de Shemi Zarhin, relata las relaciones de una pareja que trabajan incansablemente para pagar la deuda que dejó el hijo de él antes de irse a Bruselas.

‘Dicha’, de Shemi Zarhin, relata las relaciones de una pareja que trabajan incansablemente para pagar la deuda que dejó el hijo de él antes de irse a Bruselas. / EPC

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Una de les premisses fonamentals per a les organitzadores del Seret International Israeli Film Festival de Barcelona és donar a conèixer, a través del cine i de l’art, l’autèntic Israel mediatitzat per la conflictiva conjuntura política al Pròxim Orient. L’any passat, després de rebre diverses amenaces des de col·lectius antiisraelians, el certamen va haver de realitzar-se de manera gairebé clandestina, canviant la ubicació de les projeccions i donant-la a conèixer només als qui havien comprat l’entrada.

El festival s’ha celebrat amb èxit en països com per exemple l’Argentina, Xile, Alemanya i el Regne Unit. Barcelona va ser la ciutat escollida per les seves característiques multiculturals. Això és el primer que van tenir en compte l’actriu i productora Noa Hadad, cofundadora del festival que viu a cavall entre Tel Aviv i Barcelona, i la seva directora artística, Patty Hochmann. El Seret Festival aquest any també té seu a Madrid.

Notícies relacionades

Més que un festival, es tracta d’una mostra. Hi ha dues pel·lícules programades aquest any a Barcelona: Corriendo sobre arena i Dicha. La primera es projecta avui a les 20.15 hores, i la segona, demà a les 20.30 hores. Preveient boicots, les organitzadores han tornat a mantenir en secret el lloc de la projecció. A Madrid no és així, ja que les projeccions han sigut anunciades al MK2 Palacio de Hielo perquè, segons Hanad, la situació política és diferent de la de Barcelona. Unes declaracions que potser convindria matisar.

Corriendo sobre arena està dirigida per Adar Shafran i va ser realitzada el 2023. Tracta en clau tragicòmica la història d’un jove d’Eritrea refugiat a Israel que confonen amb una estrella futbolística. Dicha, de Shemi Zarhin, realitzada l’any passat, relata les relacions d’una parella que treballa incansablement per pagar el deute que va deixar el fill d’ell abans d’anar-se’n a Brussel·les. A Madrid es projectarà un tercer film, Matrimonier (2022) d’Erez Tadmor.