Iniciativa pionera

El primer festival de llibres de música alça el teló a BCN

Una conferència de Vicenç Altaió inaugura avui a la Llibreria Ona la primera edició del Book Music Festival, que obre les portes demà a la Fabra i Coats.

El certamen inclou concerts, premis i taules rodones, explica el director

Jaume Massaguer (director Book Music Festival) i Cristina de Fortuny (coordinadora)

Jaume Massaguer (director Book Music Festival) i Cristina de Fortuny (coordinadora) / EPC

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Jaume Massaguer encara se sorprèn que ningú hagi tingut la idea abans que ell. "¿Com pot ser que en un país en què hi ha tants i tants festivals de música no n’hi hagi cap sobre llibres musicals, ara que se’n publiquen molts cada any?", es pregunta. Ell no només va tenir aquesta idea, sinó que l’ha posada en pràctica, la part més difícil, i aquí tenim el flamant Book Music Festival, que comença a caminar avui (20.30 h) amb una conferència de Vicenç Altaió a la Llibreria Ona i que desplegarà el gruix del seu contingut demà i diumenge a la Fabra i Coats.

Es presenta com a festival, i no com a fira, perquè "era impensable muntar això amb quatre taules amb llibres; calia articular alguna cosa més: concerts, un premi de fotografia i un de relat musical, taules rodones...", explica Massaguer. De fira, però, n’hi haurà: 27 expositors, el cor de la mostra. La majoria, segells independents amb àmplia dedicació al llibre musical (com Lenoir, Contra, Sílex, Milenio i Redbook), però també marques que juguen en una altra divisió (Cúpula, del grup Planeta, o Liburuak, vinculada a la promotora Last Tour), així com quatre llibreries especialitzades. A la Fabra i Coats, Massaguer oferirà dissabte (11.25 h) un acte inaugural amb l’homenatge al pioner a Espanya de la literatura musical, Jordi Sierra i Fabra. També hi haurà concerts d’artistes com Joana Serrat i Koko Jean & The Tonics.

Massaguer és al capdavant de l’associació Amics de les Arts Àudiovisuals, que no és precisament neòfita: 22 edicions del festival itinerant In-Somni, entre altres iniciatives, i unes arrels que se situen en la revista musical Individu ocult que entre 1995 i 2005 va seguir de prop l’evolució del pop i el rock de caràcter alternatiu i indie, i que va impulsar el festival So Actual, a Girona. En aquest imaginari hi ha els gustos personals del director. "Punk i postpunk indie... The Smiths, Echo and the Bunnymen i, també, ¡Kitsch, els nostres The Jesus and Mary Chain!".

"La pota més honesta"

Notícies relacionades

Llegir sobre la música en les seves múltiples formes (ficció, assaig, guia, biografia, entrevista) és una manera de completar la relació amb l’obra artística, entén Jaume Massaguer. I va més enllà. "El llibre és la pota menys prostituïda i més honesta del món de la música", observa. "Perquè els autors escriuen de cor i aquest fet contrasta amb aquests festivals de música que només es fan per guanyar diners i en els quals es promocionen artistes en qui ni tan sols ells creuen". És veritat que l’actual profusió de llançaments contrasta amb les tirades petites. "Però hi pot haver casos en què es venguin més llibres d’un artista que no pas discos físics: tirades de 3.000 exemplars que s’esgoten".

El recinte de Fabra i Coats l’hi ha cedit l’Ajuntament, si bé "és un espai que tu has d’omplir i posar-ho tot, i si hi ha serveis, has de pagar-los", afirma. "Però estem contents". Massaguer mira cap al futur: "A veure si podem fer créixer el festival almenys durant els pròxims 20 anys".