Als emprenedors ja no els costa tant trobar talent

En un entorn com el de Barcelona, la falta de perfils professionals per a les ‘start-ups’ i ‘scale-ups’ ja no preocupa tant com les regulacions i el finançament, segons un estudi de Barcelona Global.

Als emprenedors ja no els costa tant trobar talent
3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Barcelona està en tan bona forma com a capital tecnològica, innovadora i emprenedora que comença a tenir problemes d’ecosistema madur. La presentació ahir de la tercera edició de l’Scale-Up Monitor que elabora Barcelona Global en col·laboració amb CaixaBank DayOne i l’escola de negocis IESE n’ha sigut mostra clara. Primer, perquè la regió conserva tots els seus galons (zona amb més empreses emergents del sud d’Europa, segon lloc favorit per als emprenedors europeus per muntar la seva empresa, cinquè destí amb més scale-ups –empreses de ràpid creixement– de la Unió Europea...). Segon, perquè s’enfronta pràcticament als mateixos reptes que qualsevol dels mercats amb què competeix. Tercer, perquè un dels grans desafiaments, el de la falta de professionals per alimentar aquest engranatge, ha deixat de ser-ho. O, almenys, ha mutat completament. En canvi, cada vegada urgeix més la falta de capital per poder competir.

"Estem en fase de parlar de creixement", va constatar la directora de CaixaBank DayOne, Gemma Beltrán. El que mostra la fotografia més recent és que el "difícil accés a professionals" ha passat de segon a novè llast per a Barcelona, segons l’opinió del sector. De fet, el 2021, un 37% dels emprenedors entrevistats (66 aquest any) asseguraven que era el que més desafiava la seva empresa. El 2024, ho diuen només el 18%. El mateix amb la capacitat de trobar personal directiu: el 55% de les companyies afirmen haver-lo trobat sense excessius problemes, davant el 31% que es posicionava així uns anys enrere.

¿Què ha passat? "Hi continua havent una demanda enorme, però aquesta demanda està canviant", respon Josep Lluís Sanfeliu, soci gestor d’Asabys Partners i membre de la comissió executiva de Barcelona Global. Es refereix que, després de la pandèmia, existia una grandíssima necessitat de trobar enginyers de software on no n’hi havia tants. Ara n’hi ha. Però també està molt més estesa la intel·ligència artificial com a eina de programació. Així que es busquen perfils més concrets, més madurs, més especialitzats... cosa que es tradueix que no hi hagi una carència tan massiva com la que abans feia augurar un veritable problema a futur. La consellera delegada de Barcelona Global, Mercè Conesa, suma a tot això el relleu generacional: ara, els que entren al mercat laboral ja són nadius digitals.

Noves preocupacions

D’aquesta manera, avui dia el que més preocupa a aquest tipus d’empreses és la percepció que la regulació espanyola no és favorable als negocis, les regles fiscals i la falta de finançament. Preguntades per quin obstacle concret impedeix el creixement de la seva empresa, el 41% de les companyies s’inclinen per aquest últim element, el de la falta de fons. En aquest sentit, li donen una puntuació quatre dècimes pitjor a la de fa uns anys. "És important que ho tinguem present, perquè no només apareix en aquest informe, també figura en altres que estem desenvolupant", va avançar Conesa. "Veiem necessitat d’aixecar un fons publicoprivat que tingui impacte en el finançament primari d’aquestes empreses", va apuntar la mateixa directiva.

Miren cap al sector públic, perquè creuen que té poca presència (13% sobre el total) en relació amb la importància dels inversors privats (18%), els fons locals de capital risc (17%) o les firmes d’inversió internacionals (15%), segons la composició del capital de les empreses consultades.

Notícies relacionades

No obstant, també adverteixen el teixit privat. "Hem de fer un salt més, perquè si no existeix finançament privat, no hi ha res que pugui igualar el finançament públic", va advertir Montse Puig, consellera delegada de Barcelona & Partners, amb referència a una de les fórmules més típiques de col·laboració publicoprivada: que l’Administració iguali el que una empresa hagi aconseguit captar del capital privat.

L’associació encara ha fet una última demanda, aquesta vinculada a la burocràcia: que sigui més fàcil tancar empreses. "Les scale-ups ens expliquen que una de les coses més difícils en aquest moment és liquidar un projecte quan no funciona, diuen que és un veritable calvari burocràtic. Tan fàcil ha de ser arrencar –va concloure– com poder liquidar una empresa per tornar a emprendre".