Kresala, Alfred Romagosa i Formatges Muntanyola, premis Cata Mayor 2024

L’àgil cerimònia, dirigida per l’actor Carles Sans, va tenir moments d’emoció quan es va recordar el desaparegut xef Fermí Puig. La gala va comptar amb més de 300 convidats.

Kresala, Alfred Romagosa i Formatges Muntanyola, premis Cata Mayor 2024
4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Cata Mayor, el canal gastronòmic d’EL PERIÓDICO i Prensa Ibérica, va entregar ahir els seus premis gastronòmics en una multitudinària gala celebrada a la sala Tete Montoliu de L’Auditori de Barcelona. Van pujar a l’escenari els responsables de Kresala, el millor restaurant obert el 2024 a Barcelona segons els vots dels lectors, Alfred Romagosa, distingit com a Llegenda Gastronòmica, i els representants de Formatges Muntanyola, elegida millor Empresa Artesana. La cerimònia, a la qual van assistir més de 300 convidats, va ser conduïda per l’actor i col·laborador d’aquest diari Carles Sans.

Si el premi al millor restaurant obert el 2024 es va entregar a criteri dels lectors, els altres dos es van atorgar després de la deliberació del jurat format pel cronista gastronòmic i responsable de Cata Mayor, Pau Arenós; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; els cuiners Carles Gaig (Petit Comitè), Martina Puigvert (Les Cols) i Carlota Claver (La Gormanda), i l’empresari Enric Rebordosa, propietari de Grup Confiteria (Betlem, Cafè del Centre, La Confiteria, Bar Muy Buenas, El Maravillas, Paradiso, Dr. Stravinsky...).

Una gala entretinguda que va tenir com a colofó el show cooking de dos còctels, un amb alcohol i un altre sense, anomenats Cata Mayor, i un pica-pica en el qual no va faltar de res gràcies a Vermood (vermujito), Baluard (pa), Frit Ravich (patates fregides, snacks i fruita seca), La Jabugueña (pernils, espatlles i embotits), Catànies Cudié (bombons)...

El premi Llegenda Gastronòmica és per a Alfred Romagosa, "una referència del servei de sala, un cambrer superdotat amb l’obligada discreció de l’ofici", segons el jurat. Va treballar a l’Hotel Ritz de Londres, on preparava el gintònic a la reina mare; a Can Fabes i Jean Luc Figueras, i es va unir a l’enyorat Fermí Puig a Drolma (1999-2011), Petit Comitè i Fermí Puig. Després de rebre el premi de mans de Carme Ruscalleda, elegida Llegenda Gastronòmica l’any passat, i de Mireia Torres (directora d’innovació i coneixement de Família Torres), Romagosa va valorar la distinció perquè serveix per "crear referents" en el seu àmbit, va tenir un emocionant record per a Puig repassant la seva trajectòria junts i va avançar que existeix "un 90% de possibilitats" que obri Fonda Puig ben aviat.

Un projecte amb ànima

Muntanyola, amb formatges de cabra, de búfala, de vaca i d’ovella que guanyen premis internacionals, es va emportar el guardó que la distingeix com a Millor Empresa Artesana. Pel seu èxit empresarial i per la seva funció social, perquè pertany a la fundació Ampans, que dona ocupació a 3.500 persones amb discapacitats.

Aitor Moll, CEO de Prensa Ibérica, i Víctor Herrero, gestor de comunicació, relacions externes i sostenibilitat de Coca-Cola Europacific Partners Iberia, van entregar el premi a Anna Prado (Formatges Muntanyola) i Toni Espinal (Ampans), a qui van acompanyar els empleats Sara Montoro, Gerard Ribelles, Joan Sánchez i Eloi Rihuete. Prado va explicar que "és més que una formatgeria, és un projecte amb ànima", amb el qual creen "oportunitats laborals dignes i inclusives per a persones amb discapacitat". Rihuete va assenyalar que li han donat "una família de companys que s’esforcen per fer cada dia millors formatges".

"Homenatge al mar"

I el millor restaurant obert el 2024 a Barcelona és Kresala. L’establiment de Mikel i Iñaki López de Viñaspre, de Sagardi, i Gregorio Tolosa, de Bidea 2 (Cizur Menor, Navarra), rosteix grans peixos salvatges amb uns focs de 5,20 metres i cinc estacions independents al Balcó Gastronòmic.

Màxim López, gerent de Comerç, Restauració, Alimentació i Mercats de Barcelona, i Pau Arenós van entregar el guardó. Iñaki López de Viñaspre, basc, va recordar que el restaurant és un homenatge al mar que tant ha marcat la seva terra natal des de temps immemorials i va aplaudir "l’extraordinari moment de la gastronomia a Catalunya".

Cuiners amb estrelles

Notícies relacionades

La d’ahir va ser una festa gastronòmica en tota regla, i per això hi van acudir xefs tan rellevants com els triestrellats Joan Roca (El Celler de Can Roca), Eduard Xatruch (Disfrutar) i Paolo Casagrande (Lasarte), i xefs Michelin, com Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols), Albert Adrià (Enigma), Nandu Jubany (Can Jubany), Oriol Ivern (Hisop), Pere Monje (Via Veneto), Jordi Vilà (Alkimia)... Noms clàssics i algun altre amb fusta de clàssic com Carlota Claver (La Gormanda), i icones dels fogons com Ferran Adrià.

També hi van assistir representants de la política, l’empresa i la cultura i subscriptors d’EL PERIÓDICO. I com a grans amfitrions, Aitor Moll (conseller delegat de Prensa Ibérica), Susana Moll (consellera de Prensa Ibérica), Sergi Guillot (director general de Prensa Ibérica) i Fèlix Noguera (director general de Prensa Ibérica Catalunya), Joan Vehils (director del diari Sport) i Albert Sáez (director d’EL PERIÓDICO), que va agrair el suport de subscriptors, patrocinadors i l’editora del diari, i l’habilitat de Pau Arenós al capdavant de Cata Mayor –i en aquesta gala també amfitrió–, amb la feina del qual aquests premis s’han convertit en uns dels més cobejats de la gastronomia.