Els actius cosmètics
De la vitamina C al retinol, l’especialista en dermofarmàcia Anna Fuster repassa els percentatges òptims dels 6 actius cosmètics més venuts.

L’especialista en dermofarmacia Anna Fuster. | EL PERIÓDICO
A l’hora de reposar el seu sèrum habitual segurament li deu haver sorgit el dubte sobre si hauria d’apujar la concentració d’actiu o si la que està utilitzant és l’adequada. La temptació és anar augmentant els percentatges de les fórmules... però això no sempre és el millor en cosmètica.
Anna Fuster, màster en dermofarmàcia i CEO i formuladora de Two Poles, afirma que "amb això de les concentracions d’ingredients moltes vegades se’ns en va una mica l’olla volent buscar els percentatges més alts, i la majoria de les vegades la nostra pell no necessita tant per beneficiar-se’n i obtenir els millors resultats".
Compte amb les irritacions
Segons el seu parer, és important conèixer els percentatges òptims per a cada ingredient: "Amb els poc problemàtics com l’àcid hialurònic o els pèptids no hi ha gaire de què preocupar-se; però en el cas d’alfahidroxiàcids, retinoides o vitamina C i niacinamida, el seu mal ús o combinació amb altres productes en la rutina pot arribar a ocasionar irritacions a la pell". Aclareix que no hi ha una resposta exacta. Per exemple, si parlem d’un ingredient més irritant com el retinol, a una pell sensible "notaríem un enrogiment de la zona, sensació de picor, d’irritació i, passats uns dies, fins i tot hi podria haver una mica de descamació de la pell".
Segons Fuster, no s’ha d’elegir concentracions altes només perquè es tingui més edat. "Jo soc partidària de cuidar la pell partint de les seves necessitats, no de la seva edat. Depèn de com l’hàgim tractat podem tenir una pell de 28 anys molt envellida i amb moltes taques (perquè hagi estat molt exposada al sol durant anys) o una pell de 45 bastant ferma i sense arrugues, perquè sempre s’hagi cuidat molt".
La fundadora de Two Poles avisa del fals mite que les pells s’acostumen i després demanen més. "No és que la pell s’acostumi, sinó que els tractaments van fent efecte i la diferència que veiem a simple vista és menor. També cal tenir en compte que en cosmètica no sempre tot el que estem tractant es veu. Hi ha moltes coses amb què hem de fer un acte de fe, com jo dic. Per exemple, amb els antioxidants, cal confiar que realment estan ajudant les teves cèl·lules a combatre els radicals lliures, a defensar-nos de la radiació solar i d’aquest estrès oxidatiu, perquè no ho veuràs de manera immediata a la teva pell".
Aquests són els percentatges òptims dels actius més utilitzats:
Vitamina C. Fuster recomana entre un 5% i un 10% de concentració amb la vitamina C. Però no és el mateix un 10% d’una vitamina C derivada que un L-ascòrbic, que és la vitamina C pura".
Àcid hialurònic. També depèn de l’"objectiu" de la fórmula, comenta l’experta. És a dir, si és un producte que està pensat més per hidratar la pell, o si principalment porta retinol i l’àcid hialurònic és per aportar una miqueta més d’hidratació al producte... "És important conèixer els ingredients de la fórmula que tenim, perquè si té glicerina, mantega de karité, i també té àcid poliglutàmic –molt més potent que el hialurònic-, segurament ja sigui igual que el hialurònic sigui a una concentració molt baixa".
Retinol. "Jo em quedaria en el 0,3% pur, perquè és el màxim permès per llei i una concentració amb què realment s’aprecien resultats (sense gairebé irritació)" concreta.
Niacinamina. "Realment entre el 3% i el 5% és la concentració a què estan fets els estudis", remarca. L’especialista explica que amb aquest percentatge s’ha demostrat aconseguir aquest efecte de millorar la funció barrera, despigmentant, i antioxidant.
Notícies relacionadesAHA’s. Els alfahidroxidàcids són un món. I és important el seu context "Caldria veure el cas concret per dir una concentració de manera més precisa, però de forma general jo diria que entorn del 5% i 10% és on haurien de ser els àcids exfoliants".
Àcid Glicòlic. Se sol formular entre un 8%-25%, però ja resulta altament efectiu en una concentració del 10%, per la qual cosa, "a partir d’aquí, correm més risc d’irritar la pell sense arribar a obtenir un benefici molt més gran".
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- Magatzem de gas El govern espanyol autoritza el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta