Un estudi descarta que els ibers d’Ullastret sacrifiquessin nadons
El treball de la UAB i el MAC indica que els enterraments de criatures es feien de manera ritual a la llar familiar per mantenir-les en "l’esfera social dels vius".

Una investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en col·laboració amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)-Ullastret descarta que en l’assentament iber d’Ullastret (Girona) hi hagués pràctiques sacrificials de nadons. Aquesta hipòtesi ha tingut fins ara bastanta difusió en la literatura científica a causa dels enterraments infantils descoberts en jaciments d’una cultura el ritu funerari majoritari de la qual era la cremació dels cossos. L’estudi del Grup de Recerca en Antropologia Biològica (GREAB) de la UAB i el MAC-Ullastret la rebutja i conclou que el patró identificat s’assembla a la mortalitat infantil natural de poblacions en desenvolupament.
Les restes de nadons d’Ullastret, jaciment iber que data de l’edat del ferro (primer mil·lenni abans de Crist), s’han anat excavant des de la dècada de 1950 i els últims estudis antropològics es van fer als anys 90. L’equip d’investigació de la UAB ha estudiat totes les restes recuperades, de 15 individus en total, amb tècniques actualitzades de morfologia, morfometria i, per primera vegada, anàlisis genètiques i d’histologia dental, per traçar el perfil biològic complet. Així mateix, ha revisat tota la documentació arqueològica existent i ha estudiat de nou el context funerari.
Morts prematures
L’estudi revela que vuit dels nadons eren nenes i cinc eren nens, mentre que als dos individus restants no va ser possible practicar-los anàlisis genètiques. Algunes de les inhumacions corresponen a morts prematures durant la gestació, però la majoria són de fetus complets i d’individus amb una supervivència postnatal de fins a 12 setmanes.
"Les anàlisis biològiques ens han permès obtenir l’edat i el sexe dels nadons i aprofundir en les possibles causes de la mort –va assenyalar Assumpció Malgosa, catedràtica d’Antropologia de la UAB i coordinadora de l’estudi, en la presentació-. Passem així de les teories a les evidències".
Malgosa va remarcar que l’estudi arqueològic indica que els enterraments eren una "pràctica íntimament associada a l’àmbit domèstic" que arrelava els nadons morts en "l’esfera social dels vius".
I és que tots els individus van ser inhumats en espais domèstics, alguns amb un pòrtic avançat que hauria servit com a magatzem o espai de transformació d’aliments o de treball artesanal. Aquesta vinculació a l’àmbit domèstic descarta que es tractés de dipòsits rituals al voltant d’un altar, com es va plantejar anteriorment.
"Tot apunta al caràcter ritual familiar dels enterraments i ens mostra una part molt íntima de la societat ibera, que volia que els seus nadons, sense diferenciar per sexe, es quedessin a les cases", va explicar Carolina Sandoval, investigadora predoctoral de la UAB i primera autora de l’article científic publicat a Trabajos de prehistoria.
"Cap dels enterraments és als edificis palatins o aristocràtics de grans dimensions excavats –va aprofundir Gabriel de Prado, responsable del MAC-Ullastret–. La majoria van ser senzills, consistents en fosses sense revestiments ni coberta, i alguns amb fauna associada".
Notícies relacionadesLa investigació desmunta la hipòtesi dels sacrificis rituals de nadons, però no aclareix per què no es cremaven els cossos de nadons. "La població ibera practicava la cremació dels seus morts, però encara es coneix molt poc d’altres pràctiques socials i rituals, com les que involucren directament nadons", va exposar Sandoval.
El jaciment d’Ullastret és un dels conjunts arqueològics més destacats de l’edat del ferro en el Mediterrani occidental pertanyent a la cultura ibera. La ciutat tenia entre 5.300 i 6.000 habitants que la convertien en tota una "metròpolis", va dir De Prado. Les dues zones arqueològiques principals del jaciment són l’Illa d’en Reixac, amb un 5% de la superfície excavada fins ara, i el Puig de Sant Andreu, on s’ha excavat el 20%. Les restes dels nadons s’han estudiat en el Laboratori d’Antropologia Biològica de la UAB.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors i creadores de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Menjadors escolars El Govern central prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peixos, verdures i cereals integrals
- El Parlament resoldrà si Orriols va vulnerar el codi de conducta per dir que Driouech "normalitza la misogínia" pel vel