Gloriosa ‘Resurrecció’ de Currentzis

Teodor Currentzis, en una foto de archivo /
Després d’interpretar diumenge passat una simfonia de Bruckner en el cicle Palau 100 del Palau de la Música Catalana, el director Teodor Currentzis i la seva orquestra Musicaeterna es va traslladar l’endemà a L’Auditori per oferir, en la temporada d’Ibercamera, una versió impressionant de la Simfonia Núm.. 2, en Do menor, Resurrecció, de Gustav Mahler. Una partitura que el mestre grec ha revisat amb lupa per remarcar la teatralitat i l’espiritualitat que tanca aquesta obra que marca un punt d’inflexió en la creació mahleriana a l’incorporar la veu com un instrument més del llenguatge simfònic.
La Resurrecció és com un continu crescendo que té el seu punt àlgid en el quart moviment, Urlicht, un Lieder meravellós inserit al mig d’un mar de melodies i textures que Currentzis va saber desgranar per capes, ja que la seva visió va equilibrar veus i timbres per crear pura màgia sonora. I espectacle. El mestre busca sempre un fraseig amb caràcter propi, i aquí ho va aconseguir valent-se d’un intel·ligent concepte de l’agògica –utilitzada sempre amb esperit expressiu– i cuidant les dinàmiques al màxim no només en el conjunt orquestral, sinó en tots els intèrprets, incloent solistes i cor. Aquest últim va aprovar amb nota: el Cor Ibercamera, nascut quan la programadora va celebrar tres dècades de la mà de Mireia Barrera i integrant el Cor Madrigal (que lidera Pere Lluís Biosca) i la Polifònica de Puig-reig (dirigida per Emmanuel Niubó). Per als membres de les dues agrupacions segur que participar en la lectura d’aquesta obra amb un director com Currentzis era un repte fascinant, i així van respondre amb una esplèndida acció de conjunt i un so sumptuós. Perquè el que aquest home va aconseguir en l’últim moviment va ser inèdit, captivador, gloriós, amb tots donant-ho tot.
Currentzis també va comptar amb la soprano lírica Sophia Tsygankova, solista del Teatre Helikon moscovita, i amb la mezzosoprano Maria Barakova; la primera va assumir sense problemes les seves frases, amb gust i concentració, mentre Barakova va cantar amb intenció i adequat dramatisme; de veu flexible i de timbre carnós i sempre audible, el seu Urlich va convèncer com a avantsala d’una finale fabulosa, extravertida, lluint el virtuosisme d’uns músics absolutament entregats. Una vetllada inoblidable.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts
- Turisme Els jubilats amb les pensions més baixes podran viatjar amb l’Imserso per una tarifa plana de 50 euros
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social
- Aigües de Barcelona i la seva aposta per la sostenibilitat