GUARDÓ

Hélène Cixous, premi Formentor de les Lletres 2025

Segons el jurat, l’escriptora francoalgeriana ha escrit "una de les obres literàries més singulars del nostre temps".

La creadora és autora de més de 80 llibres entre novel·les, assajos i obres de teatre

Hélène Cixous, premi Formentor de les Lletres 2025
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Protagonista i testimoni del desemparament contemporani, l’escriptora ha donat compte de les ferides obertes per l’exili, l’infortuni i l’enigma de l’adversitat. La seva sensibilitat i perícia narrativa li han permès revelar les més amagades penúries de l’experiència humana". Amb aquestes paraules, el jurat del premi Formentor de les Lletres, guardó dotat amb 50.000 i creat per reconèixer la qualitat i integritat de les obres que consoliden el prestigi i influència cultural de la literatura, resumeix alguns dels motius que han portat l’escriptora francoalgeriana Hélène Cixous a seguir els passos de László Krasznahorkai i convertir-se en guanyadora del premi en la seva edició del 2025.

"Disposada a la interrogació permanent i a la mirada inquisitiva que vol narrar-ho tot, Hélène Cixous ha escrit a través de la filosofia, la psicoanàlisi, la lingüística, la història, la memòria íntima i el somieig oníric una de les obres literàries més singulars del nostre temps", destaca el jurat, format per Claudia Casanova, Víctor Gómez Pin, Marta Rebón, Marta Segarra i Basilio Baltasar.

Cixous, nascuda a Orà (Algèria) el 1937, és autora de més de 80 llibres entre novel·les, assajos i obres de teatre. Catedràtica de Literatura Anglesa de la Universitat de París i fundadora del Centre d’Études Féminines et d’Études de Genre, és autora de títols com La risa de la Medusa, Las ensoñaciones de la mujer salvajee, Deseo de escritura i La ciudad perjura o el despertar de las Erinias entre d’altres.

Filla de mare alemanya jueva asquenazita i pare algerià jueu sefardita, Cixous "forma part de la generació d’intel·lectuals i escriptors francesos que han elaborat els més renovadors corrents del pensament contemporani".

Segons l’acta del jurat, se la reconeix "per la personalitat del seu estil i el seu intrèpid sentit de la sobirania creativa, per l’amplitud de les disciplines intel·lectuals que ha integrat a la seva nombrosa i proteica obra, per la composició d’una obra literària que ha expandit la més il·lustre herència de la cultura europea". "Al llarg de la seva fèrtil trajectòria, Cixous ha forjat el compromís artístic d’una literatura capaç d’impugnar un llenguatge viciat per la indolència i la imitació. El seu tens i enervat pols amb la paraula li ha permès donar forma a les inèdites troballes expressives que han enriquit la llengua literària", pot llegir-se a l’acta.

Consciència del femení

Notícies relacionades

"D’una manera sostinguda, a través d’un centenar d’obres i més de 60 anys de meticulosa i tenaç escriptura, amb els seus assajos, novel·les, obres de teatre i activitat acadèmica, Hélène Cixous ha contribuït d’una manera decisiva a configurar la consciència del femení, el seu lloc en les transformacions del nostre segle i la seva emancipació de les inèrcies cegues de la història", celebra el jurat, reunit ahir a València.

Coincidint amb la quinzena edició del premi, la cerimònia de lliurament se celebrarà el mes d’octubre vinent al Teatro Real de Madrid.

Temes:

Intel Compromís