Els nous déus del negre

Xavi García i Franx de Cristal són Acromatyx, un projecte que està revolucionant la sastreria tradicional, apostant per l’unisex i portant el negre a una altra dimensió. La seva col·lecció ‘007 Esencia’ serà l’encarregada de posar avui el colofó a la 080 Barcelona Fashion.

Els nous déus del negre
3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El barceloní Xavi García i Franx de Cristal, de Don Benito, formen Acromatyx, un projecte que va néixer d’una perruqueria, va germinar en una col·lecció càpsula, va donar lloc a una marca, 44Store, que, després de la pandèmia, va ressuscitar en aquesta nova firma avantguardista i gòtica. Des del 2021, el duo de directors creatius està revolucionant la sastreria tradicional, apostant per l’unisex i portant el negre a una altra dimensió. Després de triomfar en la Mercedes Benz de Madrid, a París i a Londres, emportar-se el premi a la millor col·lecció en la primera edició dels premis de l’Acadèmia de la Moda Espanyola, arriben a la 080 Barcelona Fashion amb magnificència, ja que la seva col·lecció 007 Esencia serà el colofó perfecte per tancar avui una setmana trepidant de desfilades.

En veritat, no és la primera vegada que aterren al recinte modernista de Sant Pau. "Compartim agència de comunicació amb Dominnico, que és amic nostre, i l’any passat vam venir a veure la seva desfilada. Ens va deixar molt bones sensacions, hi ha una comunitat i un col·lectiu, un ambient i un públic que ens va sorprendre bastant", expliquen a aquest diari. Segons el seu parer, aquest recinte afavoreix molt aquest ambient amb què la marca s’identifica totalment.

També veuen amb bons ulls l’enfocament de la passarel·la d’internacionalitzar els dissenyadors convidats. "Estan portant molts mitjans internacionals, influencers internacionals, busquen marques amb una narrativa darrere molt potent", asseguren els creadors, que des de sempre han treballat en la moda, si bé no sempre lligada al tèxtil.

David Delfín i Bimba

"Veníem de la perruqueria. El Xavi va muntar la perruqueria Salón 44 a Madrid, i sempre va estar vinculat a dissenyadors com David Delfín, Ana Locking o Carlos Díez, per als quals feia la imatge", relata Franx, que va entrar "en escena" quan va tornar de Londres, on va treballar d’estilista i en el món de la performance. Van obrir una botiga multimarca amb firmes internacionals i nacionals. Es van llançar amb una primeríssima col·lecció càpsula que els van arribar a presentar David Delfín i Bimba, que els van fer fins i tot una banda sonora.

Notícies relacionades

Va ser el malaguanyat dissenyador el que els va animar a seguir seriosament amb la moda. "Ens van seleccionar en tres edicions d’EGO [la plataforma de talents emergents de la passarel·la madrilenya] i a poc a poc el monstre es va fer molt gran", relaten. Però va arribar la pandèmia, i hi va haver temps de reflexionar sobre la marca, "la identitat amb què de veritat ens sentíem a gust", i, a més, van topar amb un problema amb el registre del nom a Àsia. L’ocasió era perfecta, després de 10 anys, es van fer un canvi de look, un rebranding. Així va arribar Acromatyx, tot i que els seus creatius no han deixat de continuar pentinant. "El Xavi continua tenint el seu saló i fem col·laboracions i pentinem per a Inditex o amics dissenyadors, com Moisés Nieto. La part bona de ser dos és que al final són dos caps pensants i quatre mans", riuen.

Són dos, però l’ADN d’Acromatyx el tenen ben clar: "Sastreria artesanal, avantguarda, luxe silenciós". "Al final som una marca petita, però intentem que les nostres peces tinguin una qualitat en els teixits, en el patronatge, que tot estigui fet a Espanya, amb tallers de proximitat, col·laborant amb els artesans. Està molt bé ser dissenyador però també hi ha una part de darrere que sense els tallers i sense els artesans, el dissenyador no és ningú".