La marca 2Cat obre una disputa entre TVE i TV3

Les dues empreses acudeixen a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques per defensar els seus segells. La CCMA considera que el nom col·lideix amb el de 3Cat.

La marca 2Cat obre una disputa entre TVE i TV3
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’anunci per part d’RTVE que el seu Consell d’Administració havia aprovat el "llançament del canal 2Cat va causar estupor a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a l’entendre que col·lidia amb 3Cat, la marca creada el 2023 per fusionar TV3 i Catalunya Ràdio. Tot just conèixer-se la notícia hi va haver contactes entre les cúpules de les dues corporacions. Fonts de la televisió catalana asseguren tenir la paraula de RTVE que la denominació 2Cat no és definitiva i diuen que estan "tranquils", malgrat que, per ara, no hagin sortit a desmentir el seu comunicat. "Les relacions són molt bones", afirmen les dues parts. No obstant, les dues empreses han acudit a la carrera a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques per defensar els seus segells.

Entre 200 i 300 euros

La televisió pública estatal va registrar dimarts, a les onze del matí, la marca 2Cat TVE. Unes hores més tard, poc després de les quatre de la tarda, la CCMA va registrar el 2Cat. I no només aquest. Des de la seu de Sant Joan Despí també han anotat altres distintius com a propis. Es tracta d’1Cat, 4Cat, 5Cat i 6Cat; i han fet el mateix amb les denominacions al revés, registrant també les etiquetes Cat1, Cat2, Cat3… i així successivament fins a arribar al Cat6.

Fonts de la televisió pública catalana asseguren que es tracta d’un procediment "habitual en la construcció d’una marca" i que ho tenien "pendent" des del llançament del 3Cat. No obstant, reconeixen que l’anunci d’RTVE va fer saltar les alarmes de la cadena i que van decidir activar-se també per possibles casos futurs. Cada un d’aquests registres té un cost d’entre 200 i 300 euros.

Notícies relacionades

De moment, la cúpula de la CCMA no té previst fer nous passos i confia que, finalment, quan es presenti el nou canal en català d’RTVE, el nom sigui diferent. Des de la televisió pública estatal, per la seva banda, eviten entrar en el conflicte sobre la denominació de la nova plataforma televisiva i asseguren que el que va aprovar el Consell d’Administració de la corporació, sense cap vot en contra, va ser el llançament de la cadena i que el seu director sigui el periodista Oriol Nolis. "No es va votar el nom del canal […] és un projecte que té aquest nom", es limiten a aclarir fonts de TVE.

La creació d’aquesta nova emissora exclusivament en llengua catalana va ser un dels punts clau durant la negociació per a la renovació de la cúpula d’RTVE, i que va incloure l’entrada de Miquel Calçada –a proposta de Junts– i de Sergi Sol –a proposta d’ERC.