BCN atrau estrelles pop davant un Madrid tocat pel fiasco del Bernabéu

La capital catalana acull aquest any una dotzena de concerts exclusius a Espanya de grans figures

BCN atrau estrelles pop davant un Madrid tocat pel fiasco del Bernabéu
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

La línia de l’horitzó de l’stadium pop llueix alta i brillant a l’agenda barcelonina del 2025, amb un ball d’estrelles i d’exclusives a Espanya que supera àmpliament l’exercici de l’any passat i que mira de tu a tu el balanç de l’any més vistós, el 2023, el de la remuntada postpandèmica. Tot un bany de starsystem que reafirma el poder de Barcelona com a imant de grans gires en un temps en què la competència és cada vegada més intensa, sobretot amb Madrid, que fa just un any es disposava a acaparar macroconcerts a preu fet valent-se d’un escenari, el del renovat Bernabéu, que avui es troba a la picota per les dificultats d’encaix sonor amb el veïnat.

Els quatre concerts a l’Estadi Olímpic de l’any passat (dos de Bruce Springsteen més els de Rammstein i Estopa) van tenir gust de poc comparats amb els nou que es van celebrar el 2023 (dels quals quatre se’ls va emportar Coldplay i dos més, Springsteen en la primera tanda). Però cal recordar que, fa quatre dies, abans de la covid-19, la pauta a l’Estadi era d’acollir tan sols entre un i tres concerts cada estiu. Aquest any en seran sis (Guns N’Roses, Imagine Dragons, Kendrick Lamar amb SZA, Blackpink, Post Malone i Aitana), més els dos d’un altre estadi, l’RCDE, de Cornellà (Robbie Williams i Lola Índigo). L’augment de públic entorn de les grans figures és una constant en l’òrbita internacional, i l’Estadi aconsegueix encaixar dates de concerts fins i tot amb el Barça incrustat a l’agenda i la incertesa flotant sobre la seva data de tornada al Camp Nou.

És impactant el nombre d’exclusives a Espanya que es concentren enguany a Barcelona. Al mateix Estadi, ho són les actuacions de Guns N’Roses, Kendrick Lamar, Blackpink i Post Malone. Al Palau Sant Jordi hi ha visites úniques de Billie Eilish (dues nits), Jamiroquai, Lady Gaga (tres) i Mumford &Sons. A Cornellà, Robbie Williams. I el trio de vedets està capturat pel Primavera Sound: Charli XCX, Sabrina Carpenter i Chappell Roan, elevades encara més, si és possible, després dels últims Grammy.

Del Reial Madrid a l’Atlètic

A Madrid, la fosa del Bernabéu ha trencat el guió segons el qual l’esdevenimentòdrom modificaria les regles de joc dels macroconcerts a Espanya. En aquests moments només conserva a l’agenda les dates d’Aitana per al juny, i amb molts dubtes flotants. Ha guanyat protagonisme l’estadi Civitas Metropolitano, seu de l’Atlètic, que ofereix tres exclusives: doblets d’AC/DC, Ed Sheeran i el grup de k-pop StrayKids. I al Movistar Arena es queden amb DuaLipa i Lionel Richie. Trien les dues ciutats, Barcelona i Madrid, Imagine Dragons i, en arenes i festivals, TwentyOne Pilots, Santana, Gracie Adams, KatyPerry, Rauw Alejandro, Mike Towers, Chayanne, The Offspringy Marilyn Manson, alguns dels quals visiten també altres places. Kylie Minogue passa de Barcelona i de Madrid, i anirà a Bilbao (festival BBK) i Sevilla (IconicaFest). Mentre que Springsteen aquest cop es queda amb Sant Sebastià.

Notícies relacionades

Aquesta indisposició (veurem si definitiva) del Bernabéu ha complicat un ascens de Madrid com a plaça de grans espectacles que porta anys covant-se i que segueix el seu curs malgrat aquest revés. Barcelona juga amb la proximitat amb França i les rutes europees, i amb la seva projecció internacional com a urbs turística, i Madrid, amb la posició de quilòmetre zero i la capacitat d’absorbir més fàcilment públic d’arreu d’Espanya.

Això dona a les respectives audiències un perfil distintiu. "Barcelona també té públic de la resta d’Espanya, però al seu torn un component internacional molt potent, associat a la marca de la ciutat. Està a la lliga de les capitals d’Europa a l’hora d’atraure audiències d’altres països", indica Mateu Hernández, director general de Turisme de Barcelona, que observa que, "fins i tot amb l’interrogant del Bernabéu", Madrid és avui un rival més fort del que ha estat mai, perquè ha millorat les seves infraestructures per a la música en directe i "ha fet els deures".