‘Sorda’ apunta als premis Goya
La directora Eva Libertad acaba d’estrenar la seva ‘opera prima’, amb la qual té paperetes per guanyar els premis del cine espanyol. Protagonitzada per la seva germana, mostra una dona que és mare amb discapacitat auditiva.

En un moment de la xerrada, Miriam Garlo, l’actriu que protagonitza Sorda, reprèn amablement a l’entrevistador per utilitzar l’expressió no oient. "A les persones sordes ens agrada que ens diguin sordes. Dir no oient és com deixar clar que existeix un estàndard en el qual no encaixem". Tant ella com la seva germana, Eva Libertad, directora de la pel·lícula, tenien assumit que la promoció de Sorda es convertiria en un espai des del qual fer pedagogia sobre una discapacitat entorn de la qual "existeix un gran desconeixement", però asseguren que l’interès i la voluntat d’entendre de la gent que se’ls acosta aquests dies està sent una molt grata sorpresa. "Ens transmeten que la pel·lícula els ha descobert coses en les quals mai s’havien parat a pensar. Tant de bo gràcies a això el públic oient comenci a prendre consciència de la seva sordesa".
Complexa i sensible
Sorda és, en tot cas, bastant més que un simple vehicle de sensibilització social. L’opera prima de la murciana Eva Libertad, que s’acaba d’estrenar a les sales de cine després de passar pel D’A Film Festival, és una pel·lícula complexa, sensible i valenta que ja ha guanyat el premi del públic de la secció Panorama de la Berlinale i la Bisnaga d’Or del Festival de Màlaga i que, a quasi un any vista, sembla que té assegurada la seva presència en la pròxima cerimònia dels premis Goya en diverses categories.
La pel·lícula retrata les inseguretats i els conflictes que viu una parella en el moment en què han de ser pares. Ella és sorda i ell (un esplèndid Álvaro Cervantes), oient. El retrat que el film fa de l’Ángela, aquesta mare en permanent desavantatge que, en el seu afany per mantenir un vincle especial amb la seva filla, arriba a sentir una punxada de contrarietat quan el metge li notifica que la nena hi sent amb normalitat, no és especialment amable. "En el procés d’escriptura del guió, vaig rebre feedbacks que em deien que Ángela corria el risc de caure malament, i a mi això ja em semblava bé", explica Libertad. "La idea no era construir un personatge exemplar que representés totes les dones sordes, perquè això no tenia cap sentit. A mi m’agraden els personatges femenins complexos, amb diverses capes, amb errors i contradiccions", afegeix.
A més, apunta Garlo, la dificultat que l’espectador oient té per entendre el personatge d’Ángela representa bé la barrera d’incomprensió amb què sovint topen les persones sordes. "La sordesa és l’única discapacitat que és invisible, i això fa que no caigui especialment simpàtica, per dir-ho així. No hi ha res que et prepari anticipadament per saber que t’estàs relacionant amb una persona amb discapacitat, i això resulta xocant. La gent pensa que estàs distreta, o que no t’assabentes del que et diuen, o que ets tonta, perquè no té aquesta informació prèvia que la predisposi a l’empatia i el respecte".
En el cas de la pel·lícula, l’empatia de l’espectador es dispara quan el formidable treball de so l’obliga a compartir les limitacions auditives de la protagonista. "Aquell moment ens donava l’oportunitat de dir: ‘d’acord, no has entès l’Ángela, però ara ho pots fer, si vols’", comenta Eva Libertad. "Em venia molt de gust posar el públic oient en aquest lloc, perquè és d’incomoditat". I des d’aquest punt és quasi impossible no compartir l’angoixa d’aquesta dona enfrontada una vegada i una altra a l’estrès de no saber ben bé què està passant al seu voltant, una ansietat que es converteix en autèntic pànic en moments com el del part (recreat en una escena tensíssima, fruit de les converses que la directora va tenir amb mares sordes).
Miriam Garlo és la primera actriu sorda que protagonitza una pel·lícula a Espanya, una circumstància que ella atribueix a la mera fortuna d’haver tingut una germana oient que és directora de cine. "Jo no vull ser un referent, ni per a la comunitat sorda ni per a la comunitat oient", assenyala. "Per descomptat, m’agradaria continuar fent treballs com a actriu, en cine o teatre, parlant d’aquest món o d’altres, i afrontar-ho des del compromís i la responsabilitat, però també des del gaudi, amb espai per equivocar-me", afegeix.
Notícies relacionadesSobreesforç
És una aspiració que l’obliga, diu, "a un sobreesforç" continu. "No puc accedir en igualtat de condicions amb la resta de companys a cursos de formació, i falten intèrprets de llengua de signes. Ni tan sols puc veure pel·lícules espanyoles en una sala, perquè no tenen subtítols". Sorda, per cert, sí que els té. "¡Per fi una pel·lícula que puc veure en una sala de cine! Ja era hora", riu l’actriu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novel·la intergeneracional Joël Dicker: «Què fan els pares dels nens que no llegeixen, a més de comprar-los telèfons?»
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- FUTBOL LaLiga elimina el seu comunicat sobre les llotges vip després de les amenaces del Barça
- Cas obert Detingut un metge del CAP Sitges per corrupció de menors
- FC Barcelona L'empresari José Elías explica la seva història d'avals amb el Barça
- Incidència a Rodalies Dues avaries a Fabra i Puig i Sagrera causen retards en totes les línies de Rodalies que travessen Barcelona
- Acusació de corrupció a França Detenen l’alcalde de Lió per una possible malversació de fons públics
- Guerra comercial Brussel·les contraataca Trump amb aranzels a un miler de productes dels EUA per valor de 21.000 milions
- Tribunals La dona que denuncia el jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado assegura que la va violar en un lavabo de la discoteca Opium
- Crisi dels aranzels La Xina sosté el pols a Trump i eleva al 84% els seus aranzels als productes dels EUA