Barcelona, protagonista
Areas posa rumb a facturar 2.500 milions en dos anys
El grup liderat per Óscar Vela des de Barcelona, tercer operador mundial de concessions de restauració en carreteres, aeroports i estacions de tren, tanca el 2024 amb resultats rècord.

Areas es vol acostar als seus competidors tant com sigui possible i per aconseguir-ho el primer pas serà arribar als "2.500 milions d’euros en facturació en un parell d’anys", segons avança el seu conseller delegat Óscar Vela. Els números aconseguits fins ara avancen en aquesta direcció. El grup líder en concessions de restauració en infraestructures de transport de viatgers ha tancat el 2024 amb un volum de negoci de 2.216 milions i un ebitda de 221 milions d’euros, un 10% més que l’any anterior. Dues xifres que superen els anteriors rècords de la companyia, que en vendes es va aconseguir el 2023 (2.095 milions), però en ebitda cal remuntar-se a l’any 2019, abans de la pandèmia, quan es va arribar als 197 milions.
La companyia es consolida d’aquesta manera com a tercer operador mundial, per darrere del grup suís Avolta i el britànic SSP, tots dos cotitzats. Vela, que lidera el grup des de Barcelona, assegura que el moment que viu avui l’empresa s’explica perquè "en els últims tres anys s’han guanyat contractes per valor de 3.300 milions d’euros de facturació", dels quals 1.500 milions són compromisos a Europa, i 1.800 milions, als Estats Units. Només en els pròxims mesos hi ha previstes 60 noves obertures.
Nascuda en una petita àrea de servei del Maresme el 1968, Areas és avui present a 11 països. Dels 2.216 milions de vendes, el 31% procedeixen d’Espanya i Portugal; el 33%, de França; el 14%, dels Estats Units; l’11%, d’Itàlia; el 7% són d’Amèrica Llatina, i el 4%, d’Alemanya. Per activitats, el 48% del volum de negoci es genera als aeroports; el 28%, en carreteres, i el 24% restant, en estacions ferroviàries. "Un equilibri entre mercats que volem mantenir, perquè és clau per a la nostra resiliència i creixement, ens dona molta estabilitat i ens protegeix moltíssim davant canvis en els mercats", apunta Vela.
El pla estratègic del gegant de la restauració en ruta passa per "consolidar la presència a Europa, on som molt forts, i créixer als EUA, un mercat molt gran on hi ha molt camí per recórrer". Segons apunta el conseller delegat mundial d’Areas, ja s’han presentat a concursos a Dallas, "un aeroport immens"; Denver, i opten a una segona fase als aeroports de Miami, Orlando i Atlanta. "Els EUA són un mercat ple d’oportunitats, volem guanyar densitat per generar sinergies i avantatges competitius", argumenta el CEO de la companyia. El model de negoci que es proposa sempre busca combinar marques internacionals, com Burger King o Paul’s, amb marques pròpies i firmes més locals "que li donen autenticitat". I un exemple d’això és l’aeroport de Los Angeles, assenyala Vela: "Tenim de xef Ben Ford, el fill de l’actor Harrison Ford, que té un restaurant a la zona". "En concursos com el de Barajas hem presentat fins a 60 marques", afegeix.
Respecte al nou ordre mundial dibuixat per les polítiques aranzelàries de Donald Trump, el conseller delegat d’Areas no preveu que afecti gaire la companyia. "Els nostres proveïdors són en la seva gran majoria locals, tenim poquíssims proveïdors que siguin transversals. No creiem que ens perjudiqui. Un altre tema és com evolucionarà l’economia i el trànsit aeri, però igualment, als EUA, el trànsit domèstic és tan gran que tampoc esperem grans alteracions. A més, en països on el marge de creixement és enorme, sempre pots trobar oportunitats. Manegem 12 aeroports ara mateix allà i tenim la possibilitat de guanyar-ne quatre o cinc més".
Digitalització
Notícies relacionadesAmb tot, les perspectives del grup per al 2025 se situen "en percentatges de creixement similars als obtinguts aquest any". No es preveu ni s’exploren noves zones de negoci com Àsia, on ara no està present Areas, ni donar sortida o entrada a altres socis. Areas pertany al fons francès de capital de risc PAI Partners, "que té una proximitat increïble amb l’organització i és un gran suport". "Després de l’aturada que va suposar la pandèmia, hem elaborat un pla de negocis a quatre anys més –afegeix Vela–, i el que estem fent és portar-lo a terme. Anem pel bon camí. No tenim al cap res que no sigui generar valor, continuar creixent i aprofitar aquest moment".
La digitalització de l’oferta al punt de venda serà, segons la seva opinió, una de les grans tendències que hauran de continuar treballant. "Sempre hem sigut pioners a incorporar tecnologia al nostre servei i continuarem sent-ho", remarca. El grup Areas ha sigut el primer a inaugurar un establiment gestionat per un robot. L’han anomenat SELF i funciona gràcies a la intel·ligència artificial i a un braç robòtic que s’encarrega d’agafar i servir els productes que demani el client. "Som un negoci de persones, clarament, però intentem combinar les dues coses. En cap cas se substitueix res", indica Vela. Areas compta amb 1.900 botigues i 20.000 treballadors arreu del món, que donen servei a més de 350 milions de clients a l’any.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- A l’eixample Els afectats per la retirada d’un sostre d’amiant valoren acudir al jutjat
- Reconstrucció de l'estadi Barcelona allarga el permís d'obres 24 hores al Camp Nou fins al 30 d'abril
- CONTROLS Antidopatge treu Espanya de la llista de països sota vigilància
- Crim de la Guàrdia Urbana Una criminòloga sentencia la personalitat de Rosa Peral: «Seductora, manipuladora i mentidera»