La justícia autoritza la publicació del llibre sobre el crim de Bretón

L’Audiència de Barcelona rebutja el recurs de la fiscalia de paralitzar l’obra ‘El odio’, ja que no s’ha presentat cap demanda contra l’autor o l’editorial.

La justícia autoritza la publicació del llibre sobre el crim de Bretón
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La Secció Quarta de l’Audiència de Barcelona va confirmar ahir la decisió del Jutjat de Primera Instància 39 de Barcelona de denegar la suspensió provisional de la difusió del llibre El odio, de l’editorial Anagrama, escrit per Luisgé Martín a partir de cartes que es va intercanviar i una entrevista que va tenir a la presó amb José Bretón, condemnat per l’assassinat dels seus dos fills a Còrdova el 2011. La fiscalia havia demanat que el llibre no es distribuís a les llibreries al poder vulnerar el dret a la intimitat de les víctimes i de la seva mare, segons el seu contingut.

El 27 de març, Anagrama va suspendre voluntàriament la distribució del llibre El odio, de Luisgé Martín, sine die malgrat la denegació del jutjat de primera instància de les mesures cautelars reclamades per la fiscalia. Ahir, i malgrat la resolució, l’editorial va anunciar que manté la suspensió de la distribució del llibre per temps indefinit.

Tal com ja va fer el jutjat de primera instància, el tribunal va tornar a rebutjar la petició de la fiscalia de no difondre l’obra, que estava previst que arribés a les llibreries el 26 de març. L’Audiència de Barcelona considerava que l’objectiu de la petició de la fiscalia era garantir la protecció de drets de les víctimes mentre es decideix si presenta una demanda després d’examinar l’obra, per la qual cosa sol·licitava la paralització de la publicació del llibre.

En aquest sentit, la Fiscalia de Barcelona en volia veure el contingut abans de presentar una possible demanda "basada en la intromissió en el dret de l’honor, de la intimitat personal i familiar i de la pròpia imatge" de l’exdona i els fills de Bretón. No obstant, l’Audiència de Barcelona considera que la sol·licitud "ha sigut presentada prèviament a la interposició de demanda, amb base en la imminent publicació del llibre, que estava prevista per al dia 26 de març del 2025, i amb la referida finalitat d’estudiar si es presenta o no una demanda, de manera que la mesura és sol·licitada sense venir lligada a cap demanda, present o futura".

És per això que el tribunal afegeix que, "tot i que entenem comprensible la sensibilitat del ministeri fiscal ateses les circumstàncies" per ser drets fonamentals relacionats amb menors, no pot estimar la mesura cautelar al no anar acompanyada d’una demanda contra l’autor o l’editorial per evitar la difusió del llibre.

Protecció de les víctimes

Notícies relacionades

"No es pot ser aliè a les circumstàncies que envolten aquest incident ni a l’especial protecció que mereixen les víctimes, però la legislació processal civil no conté mecanismes que permetin accedir a la petició formulada pel ministeri públic de conformitat amb els raonaments exposats", acaba concloent el tribunal.

En aquest sentit, afegeix que "la finalitat concreta de la sol·licitud cautelar no és assegurar l’eficàcia d’una eventual sentència estimatòria declarant l’existència d’una intromissió il·legítima", sinó examinar el text per decidir si es presenta o no la demanda. La legislació civil estableix que les mesures cautelars, com també la distribució de l’obra, han d’anar acompanyades d’una reclamació judicial i que, en aquest cas, "no consta, ni tan sols, contra qui aniria dirigida l’eventual demanda: si contra l’editorial, contra l’autor del llibre, o bé contra tots dos".