Sant Jordi ja duplica a BCN el nombre d’estands d’abans de la pandèmia

L’escriptora mexicana Cristina Rivera Garza serà la pregonera d’una diada que, malgrat les obres que hi ha posades en marxa, no renuncia a la Rambla i desplegarà "tres quilòmetres de llibres i roses des del mar a la muntanya".

Sant Jordi ja duplica a BCN el nombre d’estands d’abans de la pandèmia

Jordi Borràs / ACN / ACN

4
Es llegeix en minuts
David Morán
David Morán

Periodista

Especialista en literatura, art i cultura pop.

ver +

Si l’any passat va ser el de la recuperació de la Rambla i la instauració del copagament a l’espai professional del passeig de Gràcia, el Sant Jordi del 2025 serà el del creixement "amable" i el del rècord d’estands de llibres a Barcelona. També de roses, però sobretot de llibres. En total, 448 estands distribuïts en set districtes de la ciutat i més metres quadrats disponibles per al milió de persones que cada any acudeixen a la capital catalana a celebrar la tradicional diada. "Des de la pandèmia, s’ha duplicat el nombre d’estands", va remarcar el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, en la presentació d’una jornada que preveu desplegar "3 quilòmetres de llibres i roses de mar a muntanya".

"Hem aconseguit un equilibri extraordinari", va valorar el també president del Gremi d’Editors de Catalunya. "¿Pot créixer encara més Sant Jordi? Potser si l’any que ve la Rambla està en condicions, tindrem una miqueta més d’espai, però ara per ara estem còmodes", va aventurar.

Facturació rècord del 2024

L’objectiu, tot i que ningú ho verbalitzés clarament, és el de trencar el sostre del 2024, any històric en què la facturació va arribar als 25,4 milions d’euros, 1,4 milions més que el 2023, i es van vendre 1,9 milions d’exemplars de 70.250 títols diferents. "És una data clau per al sector i l’època en la qual més llibres en català es venen", va recordar Tixis. A Barcelona és un continuar sumant: s’amplia l’oferta a tota la ciutat i els set districtes amb illes literàries guanyant espai. "Tots els espais s’han fet més grans; tot creix perquè sigui més amable i més fàcil de circular-hi; per millorar la mobilitat", va resumir Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters.

A les portes del "dia feiner més festiu de l’any", Barcelona també mira cap al futur, en concret en tant que ciutat convidada a la Fira del Llibre de Guadalajara d’aquesta tardor, i va fitxar com a pregonera la mexicana Cristina Rivera Garza, premi Pulitzer per El invencible verano de Liliana, el llibre sobre el feminicidi de la seva germana. "Tindrem un Sant Jordi potent i una afirmació de presència internacional", va destacar el responsable de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé.

Per districtes, l’Eixample tindrà 203 estands; Ciutat Vella, 94; Gràcia, 23; Sant Martí, 11; les Corts, 10; Sant Andreu, 5, i Sarrià, 2. I per carrers, guanyen presència el passeig de Sant Joan i el de Lluís Companys, dedicats al còmic i la literatura infantil i juvenil; i el de les Corts, amb més parades i tallers. La zona professional del passeig de Gràcia, on es concentren la majoria de firmes d’escriptors, disposarà per primera vegada d’un Pla d’Autoprotecció amb presència fixa de personal sanitari i de bombers. A partir del 22 d’abril a les deu de la nit, quedarà tallat el trànsit entre la zona dels Jardinets de Gràcia i la Rambla de Santa Mònica.

Es manté, malgrat les obres i els trencaclosques circulatoris dels últims mesos, la centralitat de la Rambla, artèria simbòlica en ple procés de remodelació. "L’any passat la vam recuperar. No s’havia fet des de l’atemptat i la volíem recuperar per a la cultura. Aquest any tampoc hi volíem renunciar. Aquell dia no hi haurà obres i tindrem un centenar d’estands", va dir Marín.

"L’únic que ens podria fer la punyeta aquest any és el temps, però fins i tot així estem esperançats, ja que fins i tot els últims Sant Jordi remullats han sigut un èxit", va destacar Tixis per resumir la placidesa amb què el sector afronta una cita que arribarà just després de Setmana Santa. "Això és una bona notícia per a les llibreries de tots costats, ja que durant les vacances molta gent se’n va a les comarques i l’activitat s’intensifica i reparteix", va afegir.

En aquest Sant Jordi "amb més llibres i roses" fins i tot sembla haver-se normalitzat el copagament, polèmica mesura instaurada l’any passat perquè les llibreries i editorials abonessin entre 96 i 500 euros per un estand de llibres a la zona professional. "Entenem que tot aquest espai necessita un suport econòmic. S’han de repartir els costos de la celebració, i no tenia sentit que nosaltres no hi aportéssim", va dir Tixis. "El model va funcionar molt bé i creiem que el resultat final és positiu. Es mantenen les quotes i el mateix import de l’any passat", va apuntar al seu costat el president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco.

Llista dels més venuts

Notícies relacionades

Un altre tema espinós, el de les llistes dels més venuts, tindrà aquest any un enfocament lleugerament diferent: si el 2024 es va optar per facilitar una llista de tendències amb els títols més venuts durant la jornada, Tixis va anunciar que el 23 d’abril es publicarà una llista "provisional" dels cinc llibres més venuts i, quatre o cinc dies després, la definitiva. "Si hi ha empat entre dos autors, no se’n destacarà un per sobre de l’altre, sinó que es reflectirà aquest empat", va dir.

L’objectiu és evitar que passi com el 2023, quan el llistat definitiu donat dies després va reflectir errors al rànquing. "Qualsevol cosa és provisional, són tendències, però els que quedem malament som els llibreters, que ens diuen que si no sabem comptar. Si som realistes, la veritat no la podem dir el mateix dia", va dir Del Arco.