La SGAE denuncia Last Tour, la promotora de Taylor Swift, per l’impagament dels drets d’autor dels dos concerts al Bernabéu

Archivo - La cantante Taylor Swift durante la primera de sus dos actuaciones en el Estadio Santiago Bernabéu, a 29 de mayo de 2024, en Madrid (España). /
La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) ha denunciat la promotora Last Tour per no haver abonat les quantitats derivades dels drets d’autor corresponents a tres exercicis, del 2022 al 2024: més de quatre milions d’euros, dels quals la meitat corresponen als dos concerts de Taylor Swift a Madrid.
Així ho han confirmat a EFE fonts d’aquesta entitat, encarregada de recaptar aquests ingressos en nom dels afectats per l’impagament, entre els quals, a més de la nord-americana, hi ha altres autors i artistes que, com ella, són també compositors.
Com a responsables d’altres esdeveniments importants com els festivals Bilbao BBK Live, Azkena Rock i Kalorama a Madrid, en aquesta llista també hi apareixen noms tan coneguts com Sting, Leiva, Amaia, María José Llergo, Juan Luis Guerra o Rigoberta Bandini, entre d’altres.
Segons han explicat des de la SGAE, la relació amb Last Tour és “complicada des de fa anys”, amb dues demandes prèvies, l’última el 2019, que es va resoldre a favor dels autors, però amb “un retard considerable en el cobrament”.
La demanda
El conflicte actual es va iniciar precisament el 2022, quan “va començar un altre període de silenci molt prolongat”, denuncien des de l’entitat de gestió, que va començar a reclamar el deute “amb to conciliador”.
El detonant de la demanda, presentada al jutjat mercantil de Bilbao, va ser l’avís per part de l’entitat de gestió BMI, que opera als Estats Units, informant que Espanya era l’únic país d’on encara no havien rebut els pagaments dels drets d’autor de Swift, uns dos milions d’euros.
Després de diverses reclamacions, s’hauria celebrat una reunió l’octubre passat en què es va posar sobre la taula “una proposta d’acord molt complicada”, segons fonts de la SGAE, amb la possibilitat d’un arbitratge davant la Comissió de Propietat Intel·lectual (CPI), però no es va arribar a cap acord i es va presentar la demanda.
La resposta de Last Tour
Last Tour ha acusat l’entitat, en declaracions a EFE, de trencar les converses “de manera abrupta i unilateral”, comunicant la seva decisió de desvincular-se del plantejament que ella mateixa havia acceptat.
“Last Tour fa anys que intenta establir un diàleg i arribar a un enteniment amb la SGAE, però mai ha estat possible. El camí sempre és el mateix: la SGAE intenta imposar una tarifa abusiva i, si no ho aconsegueix, inicia una ofensiva molt agressiva, sabent que compta amb molts recursos per emprendre una batalla judicial”, defensen des de la promotora. També neguen no haver abonat drets des del 2022, “incloent alguns dels concerts esmentats”.
Pel que fa als concerts de Swift, han assenyalat que la promotora també es va encarregar dels celebrats a Lisboa i que “els drets es van pagar fins i tot abans que tinguessin lloc, gràcies a l’entesa amb l’entitat de gestió portuguesa”.
Un dels punts de conflicte en aquests esdeveniments té a veure amb la diferència entre les dades de la SGAE i les que va reportar la promotora, segons aquesta última, “emeses per tercers independents i especialitzats en la venda d’entrades”.
Sobre aquesta discrepància, adverteixen que en el cas de les entrades VIP, aquestes incloïen un preu base i un increment. Argumenten que la tarifa de la SGAE “s’aplica només sobre el preu base”, mentre que l’increment “correspon a prestacions addicionals com accés o ubicació preferent, marxandatge de l’artista i altres”.
La promotora insisteix que la taxa que cobra la SGAE als promotors d’espectacles musicals en directe “no està alineada amb la d’altres països del nostre entorn”, com el 4,2% del Regne Unit o el 5,75% d’Alemanya.
Tarifes diferents
Des que es va reduir del 10% fa una dècada, aquesta taxa a Espanya és del 8,5% per entrada (del 7,65% per a qui facilita la seva feina i entrega la informació sobre el repertori interpretat a cada concert).
En la mateixa línia, s’ha destacat que “la diferència és encara més gran si es considera la tarifa dels Estats Units”, país d’origen de l’artista, que és de l’1,15%. “Una de les propostes de Last Tour és l’aplicació de la tarifa d’origen, la qual cosa manté intactes els drets dels artistes estrangers i no perjudica els nacionals”, indiquen.
Notícies relacionadesResposta de la SGAE
“Cada entitat de gestió de cada país té la seva pròpia tarifa i els promotors de tots els països han pagat sense protestar, fins i tot en llocs amb tarifes superiors a la de la SGAE”, repliquen des de l’entitat, que recorda que en matèria de propietat intel·lectual hi ha un principi clar: “La llei aplicable no és la del país d’origen de l’autor, sinó la del país on es produeix el fet que genera el dret”.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Menjadors escolars El Govern central prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peixos, verdures i cereals integrals
- El Parlament resoldrà si Orriols va vulnerar el codi de conducta per dir que Driouech "normalitza la misogínia" pel vel
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts
- Producte definitiu Com treure la humitat de casa de forma definitiva