Als 89 anys
Mor Mario Vargas Llosa, un gegant de les lletres llatinoamericanes

Quantes voltes i espectaculars girs de guió ha donat la vida del premi Nobel Mario Vargas Llosa, mort aquest diumenge a Lima als 89 anys, des que el 1962 a la ciutat de Barcelona el premi Biblioteca Breve el va descobrir al món amb ‘La ciudad y los perros’ i de passada va establir el quilòmetre zero d’una cosa que encara estava forjant-se. Un moviment anomenat de manera molt oportuna i comercial Boom, amb un pare com l’editor Carlos Barral i una mare, l’agent literària Carme Balcells, que trencaria les fronteres de la literatura en castellà al món per fer-se universal.
Hi ha una frase de l’uruguaià, caòtic, genial, Juan Carlos Onetti que va definir molt bé el tarannà del peruà. Per a ell, deia, «la literatura era una amant» mentre que en el cas de Vargas Llosa «es tractava més aviat d’una dona a qui cal atendre quotidianament». El compromís del peruà quant a això, seriós i profundament formal, és el d’un escriptor professional que es documenta fins a l’extenuació en la matèria de la qual tractarà i no deixa res a l’atzar. Si fins al moment havia imperat el model d’escriptor autodestructiu, alcoholitzat i genialoide, ell suposa un tipus de creador més mesurat i professional, més conforme amb els temps. La seva serietat era llegendària, mai se’l va veure deixant-se anar entre els sofàs vermells de Bocaccio, el centre de l’oci chic del moment, dels quatre anys, de 1970 a 1974, que va viure amb la seva família a Barcelona. «De vegades deixaves anar una broma i ell no entenia la ironia. Es prenia les coses molt seriosament, però alhora era incapaç de dir alguna cosa que et pogués molestar», recordava el seu amic Salvador Clotas.

Mario Vargas Llosa en l’entrega del Premi Nobel de Literatura de mans del rei Carles Gustau de Suècia el 2010. /
El pare odiat
El primer moment significatiu en la vida de l’escriptor es produeix als 10 anys quan s’assabenta que el pare a qui creia mort –així li ho havia dit la seva mare per no revelar-li que s’havien separat– en realitat continuava viu i havia tornat per amargar-li l’existència. El noi havia crescut entre cotons envoltat de dones i aquest pare dictador i mascle alfa tornarà amb la intenció de convertir-lo en un home a l’antiga usança. Mario el va odiar per això. Quan es faci escriptor, el rebuig contra l’home poderós se situarà al centre de les seves grans novel·les: ‘Conversación en La Catedral’, ‘La guerra del fin del mundo’ o ‘La fiesta del Chivo’. El pare odia les vel·leïtats literàries del fill i aquest s’hi aferra, entre moltes altres coses, perquè sabia que la seva vocació com a escriptor li molestaria.
Irònicament, als 14 anys aquest pare terrible l’envia a l’acadèmia militar Leoncio Prado de Lima, un ambient opressiu on la lectura de Victor Hugo i Alexandre Dumas funcionarà com una espècie de salvavides. També serà l’humus d’on creixerà ‘La ciudad y los perros’, crònica heroica d’aquells temps tremends.

Fotografia d’arxiu, presa el 25 de setembre del 2007, de l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa, durant una conferència a la Fundació Juan March, a Madrid (Espanya). /
Després, com bé va explicar a la deliciosa ‘La tía Julia y el escribidor’,als 19 anys es va enamorar de la germana de la dona d’un oncle seu –una divorciada deu anys més gran que ell–, va escandalitzar la família i va marxar a París, centre del món literari en aquells temps, on a la bona burgesa que era Julia Urquidi no li van caure els anells a l’hora de treballar mentre que ell, convençut del seu talent, es dedicava a escriure. Temps després, acabat el matrimoni amb la seva ‘tia’, Vargas Llosa es va casar amb la seva cosina germana Patricia Llosa, mare dels seus tres fills.
Les seves històries amb les dones
En aquells anys parisencs Vargas Llosa gastava fama de conqueridor. Un conqueridor passiu perquè solien ser elles que se li acostaven, com va revelar l’escriptor canari Juancho Armas Marcelo, que el va tractar aleshores. La seva vida sentimental ha sigut sempre bastant airejada. Amb moments tan suculents per a la xafarderia com l’affaire del cop de puny a García Márquez per haver intentat seduir Patricia (o al revés) i la relació de gairebé vuit anys, amb premsa rosa pel mig, mantinguda amb Isabel Preysler amb el poc elegant final que tots coneixem. Fins i tot aquells que ignoraven que era un dels grans autors del segle o que havia guanyat un Nobel el 2010 van saber llavors de la seva existència.

Fotografia d’arxiu, presa el juliol del 2007, de l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa, a Madrid (Espanya). /
París, el lloc on es fa escriptor, potència també la seva passió per la cultura francesa, cosa que no oblidarà el 2023, quan va entrar a formar part de l’Acadèmia francesa, sent l’únic escriptor d’expressió no francesa que la integra. Amb Flaubert, el seu autor de capçalera, descobreix la seva vocació realista. Amb Sartre –els seus amics de llavors van arribar a anomenar-lo «el sartrecillo valiente»–, la faceta d’intel·lectual compromès que serà crucial en el seu articulisme periodístic.
Veleïtats polítiques
La seva posició a l’esquerra política té el seu punt d’inflexió en el cèlebre manifest que firma i pràcticament redacta a Madrid el 1971 a favor del cubà Heberto Padilla, empresonat per Fidel Castro. A partir d’aquest moment, l’autor inicia un important gir ideològic des de l’esquerra que acaba convertint-lo en un líder d’opinió conservador i una bèstia negra per a bona part de l’abans poderosa esquerra intel·lectual llatinoamericana, arribant fins i tot a fer declaracions tan peregrines com la seva preferència al Brasil per Jair Bolsonaro abans que Lula da Silva, tot i que el primer li semblés un «pallasso».
La implicació política de l’autor, nomenat marquès de Vargas Llosa per l’emèrit, té el seu moment clau en les eleccions del 1988 en el fallit intent de convertir-se en president del Perú quan va ser derrotat pel populista i més tard autocolpista Fujimori. Hi ha qui diu que la participació de Patricia Llosa en la campanya electoral coberta de joies i pells no va ajudar gaire que la població –9 milions de pobres en una població total de 34 milions– se sentís identificada amb el candidat que al cap dels anys va acabar aliant-se amb el fujimorisme autoritari recolzant la filla del dictador, Keiko Fujimori.
Notícies relacionadesCuriosament, aquest neoliberalisme que l’autor cultiva en els seus articles i que l’ha conduït a fer furibundes declaracions antinacionalistes davant el problema català –i que el va portar a abandonar el PEN Club Intenacional– o a exaltar la figura d’Isabel Díaz Ayuso, brilla per la seva absència en les seves ficcions. No és per descomptat a ‘Conversación en La Catedral’ –aquesta obra mestra– que indaga en el moment en què «se jodió el Perú», ni tan sols apareix a les seves novel·les més recents com ‘El sueño del Celta’, on mira comprensivament el nacionalisme irlandès o a ‘Tiempos recios’, sobre el cop militar a la Guatemala dels anys 50.
Queda per publicar la que serà ja la novel·la pòstuma de l’autor que portarà per títol ‘¿Un champancito, hermanito?’, una obra sobre el vals peruà, escrita entre el seu apartament de Lima, al barri exclusiu de Barranco davant del mar, i el pis del carrer Flora al Madrid dels Àustries, on atresorava una curiosa col·lecció de figuretes d’hipopòtams que li van regalar els amics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja