Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines

Les dues joves exporten des de Sant Just Desvern mossegadors i zing-zings de cautxú cent per cent natural i biodegradable en forma de fruita i verdura

Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
4
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Amb tan sols 21 i 16 anys, les germanes Olimpia i Carolina Román van posar en marxa la seva idea de negoci. Deu anys després dissenyen i distribueixen des de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) cap a uns 80 països les seves joguines per a nadons i nens sota la firma Oli&Carol.

Amb pares i avis emprenedors, també volien liderar el seu propi projecte. "Vèiem els nadons mossegant joguines de plàstic" i, després de comprovar que el 90% dels mossegadors estan fabricats amb aquest material i també amb silicona, es van centrar "a buscar una alternativa una mica més sostenible, de disseny i amb materials procedents de la natura", explica l’Olimpia. El resultat de tot plegat són joguines de cautxú cent per cent natural i biodegradables, "lliures de químics", afegeix la Carolina.

Al veure-les, s’entén de seguida el ganxo que hi ha entre les famílies: en vista de la proliferació de joguines que representen menjar ràpid, en aquest cas Oli&Carol presenta a través d’un packaging molt cuidat i cent per cent reciclable mossegadors i zing-zings en forma de fruita i verdura que personalitzen amb un nom cadascuna: Ana Banana, Cathy the Carrot, Arnold the Avocado, Pepa the Apple, Brucy the Broccoli, entre d’altres. "Conviden a adquirir des de ben petits una noció atractiva de menjar saludable", expliquen les seves creadores.

Un perfil d’Instagram

Amb un perfil d’Instagram es van obrir al mercat: "A Espanya encara no hi havia tanta conscienciació. En canvi, vam connectar amb famílies de països amb mentalitat de no comprar una cosa nociva ni per al nen ni per al planeta", assenyalen les germanes. Un distribuïdor dels Estats Units s’hi va posar en contacte i, des d’aleshores, aquest país és el seu principal mercat, seguit de França, Anglaterra, Alemanya, Corea i, ara sí, Espanya.

L’empresa, que compta amb 20 treballadors en plantilla, va facturar 3 milions d’euros l’últim any, un 40% més que l’anterior. El 80% de les vendes procedeixen de punts de venda físics (concept stores, centres comercials, farmàcies, etc.). Aquest any celebraran el desè aniversari instal·lant botigues pop-up en ciutats com per exemple Seül. Entre els objectius que tenen hi ha principalment augmentar el pes del canal online, que va créixer fins a un 90% el 2024.

Aquestes germanes asseguren que el seu producte no és altra cosa que el reflex de les conviccions que tenen i del seu estil de vida: "Ens agrada viure amb un ritme pausat. D’aquesta manera, doncs, en el nostre dia a dia també apostem per productes conscients, que duren al llarg del temps. Considerem que no s’ha de consumir tant i que s’ha de consumir més bé".

Per materialitzar el seu projecte han hagut de combinar estudis amb molta feina. "Marxar quan els amics se n’anaven a fer una cervesa no ha sigut un sacrifici: sempre m’ha tirat més dedicar les hores a aquest projecte propi", assegura la Carolina. Als que atribueixen a les noves generacions que no tenen cultura de l’esforç els responen: "Tot depèn de l’educació. Vam créixer veient a casa els pares treballar en els seus projectes també durant els caps de setmana. Sempre ens van incloure en les converses i en les decisions familiars, cosa que va fomentar la nostra capacitat de criteri. Des de petites ens vam acostumar a pensar i actuar amb mentalitat adulta".

Apunten, però, a la desconnexió entre el món acadèmic i el món real. Mentre estudiava Comerç i Màrqueting Internacional, en comptes de consells, l’Olimpia trobava traves entre els professors per poder assistir a fires internacionals. "Així mateix, a classe explicaven de manera molt complexa com s’han de fer comandes amb proveïdors internacionals, quan jo ho havia fet de manera molt senzilla aquell dia mateix", afegeix.

Exemple d’èxit, ara les conviden a fer xerrades a la universitat. També han sigut reconegudes aquest any dins els premis Lideremos al talent jove i paral·lelament han sigut incloses en el rànquing dels 30 joves emprenedors de menys de 30 anys de la llista Forbes Espanya.

Notícies relacionades

La producció d’Oli&Carol se situa al mateix lloc d’on procedeix la seva matèria primera i és artesanal: "El cautxú s’extreu de l’arbre hevea, de Malàisia. Barrejats amb pigments naturals, es desemmotllen d’un en un i es pinten a mà, en un procés en què cada objecte és diferent i únic", expliquen.

Tot el producte el reben a la nau de Sant Just Desvern, des d’on es distribueix als mercats. Les seves fundadores destaquen que han començat a calcular la petjada de carboni que causen per poder compensar-la. A Sant Just també és on es dissenyen noves formes i estan ampliant la gamma amb joguines sostenibles per arribar a nens de fins a 3 anys. A través de col·leccions solidàries, periòdicament destinen les vendes a causes com la lluita contra el plàstic i el càncer infantil, alhora que mitjançant col·laboracions amb artistes i associacions com Bauhaus i Peter Haley han integrat l’art i el disseny als seus productes.

Temes:

Instagram Apple