L’Ajuntament rescata el Capitol, que reobrirà com a teatre el 2027

Després de cinc anys amb la persiana abaixada, l’emblemàtic local de la Rambla tornarà a acollir activitat escènica gràcies a la intervenció del consistori barceloní, que convocarà un concurs per adjudicar la gestió de l’espai.

L’Ajuntament rescata el Capitol, que reobrirà com a teatre el 2027
3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona rescata el Capitol, un espai emblemàtic de l’activitat cultural de la Rambla que feia cinc anys que estava tancat. L’antic Can Pistoles reobrirà les portes com a teatre i sota titularitat municipal, una iniciativa que s’emmarca en el projecte de transformació de la Rambla per tal de potenciar nous usos que tornin a atraure la ciutadania de Barcelona, i de l’àrea metropolitana, al bulevard de Ciutat Vella. "La reobertura del Capitol suposarà un important pas endavant per recuperar la Rambla no només com a passeig ciutadà sinó també com a eix cultural" de la capital catalana, va explicar ahir l’alcalde Jaume Collboni durant l’anunci de l’operació.

El Teatre Capitol, que va néixer com a cine fa un segle i va ser durant anys llar, entre d’altres, de Pepe Rubianes, mantindrà la seva divisió en dues sales, amb aforaments de 402 i 198 butaques (això és, una mica menys que en la seva última etapa). L’edifici, que passarà a mans de l’Ajuntament gràcies a una requalificació urbanística, també acollirà les oficines dels Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de Barcelona, fins ara ubicades en dos locals de l’immoble situat al número 88 de la Rambla, pels quals es paga un lloguer de 200.000 euros (que, d’aquesta manera, el consistori es podrà estalviar).

La gestió, a concurs

Collboni va explicar que la previsió és que el recuperat espai teatral estigui de nou en marxa per a la Mercè del 2027 "com a màxim". Pel que fa al model de gestió, l’Ajuntament convocarà un concurs obert (d’aquí a set o vuit mesos, segons va apuntar el responsable de Cultura, Xavier Marcé) en la mateixa línia que s’ha seguit amb altres equipaments culturals municipals com El Molino o Paral·lel 62. L’alcalde va destacar que l’anunci de la reobertura del Capitol "dona continuïtat a una llista de bones notícies en el món teatral a Barcelona", un àmbit, va afegir, "que està vivint un moment de certa eufòria, amb xifres rècord d’espectadors". "Fa uns dies –va relatar Collboni–, ens deia el sector que si obríssim més teatres també s’omplirien, i aquí es veu que n’hem pres nota".

El Capitol va obrir les portes com a cine el 23 de setembre de 1926 a la cantonada de la Rambla i el carrer de Santa Anna. Amb el temps es va guanyar el sobrenom popular de Can Pistoles per la seva aposta pel cine de l’Oest (i pels cartells que sovint decoraven la façana, amb profusió de texans i armes curtes). Des de 1962, va estar gestionat pel grup Balañá, que el 1997 el va reconvertir en teatre. El 3 de juliol, una inundació al veí Hotel Continental va obligar a suspendre les funcions i l’empresa, forçada per la decisió de la propietat de no prorrogar el lloguer, va anunciar el final de les activitats. El tancament es va fer efectiu el març del 2020, coincidint amb l’esclat de la pandèmia de covid. Durant un temps van circular rumors sobre la seva possible transformació en un supermercat o en una botiga de roba.

Més cultura a la Rambla

Notícies relacionades

Per aconseguir la titularitat de la finca, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb els propietaris (la societat immobiliària Torcalena), que, a canvi, obtenen una requalificació urbanística d’un altre immoble que posseeixen al número 2 del carrer de Fontanella (l’històric edifici de Telefónica) a fi de poder dedicar-lo a lloguer d’oficines i activitats comercials. L’operació generarà una plusvàlua d’uns 37 milions d’euros (segons l’estimació del gerent de l’Àrea d’Urbanisme i Vivenda, Joan Cambronero), que es repartirà a parts iguals entre la propietat i el consistori, que faran servir aquests diners per a les obres de rehabilitació del Capitol i de les dependències que acolliran els Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de Barcelona.

El renovat Teatre Capitol se sumarà doncs a altres equipaments culturals que, amb el Gran Teatre del Liceu al capdavant, ja funcionen a la Rambla, com el Teatre Poliorama (gestionat per Tres Per 3) i La Virreina Centre de la Imatge. A més, la Generalitat està portant a terme la rehabilitació de l’edifici de la Foneria de Canons perquè a partir del 2027 aculli un centre de cultura i art digital. I queda pendent l’anunciada reobertura del Teatre Principal, un projecte que depèn d’un operador privat i per al qual l’Ajuntament "està posant totes les facilitats", segons Collboni. "En la transformació de la Rambla ens juguem el futur de Ciutat Vella", va assegurar.