Diada del 23 d’abril

‘Abril’ llança el seu especial Sant Jordi amb una portada de Philip Stanton

El suplement cultural, que es publica aquest dissabte, recull més de 500 recomanacions per llegir, regalar i disfrutar dimecres que ve del Dia del Llibre, il·lustrades amb un ‘qui és qui’ literari elaborat per l’artista nord-americà.

«El gran missatge de la il·lustració és l’amor per la literatura, per viure bé, per compartir»

‘Abril’ llança el seu especial Sant Jordi amb una portada de Philip Stanton
4
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

Com no podia ser de cap altra manera, el suplement Abril d’aquest dissabte, 19 d’abril, celebra la literatura en gran. Publicat quatre dies abans de Sant Jordi, recull més de 500 recomanacions de llibres a la recerca d’un lector de literatura internacional, en castellà i en català, passant per gèneres més concrets com ara la novel·la històrica, els esports, la gastronomia i fins a trenta gèneres diferents més. Els millors prescriptors d’EL PERIÓDICO s’han aplegat perquè tots els lectors trobin el seu llibre aquest 23 d’abril.

‘Abril’ llança el seu especial Sant Jordi amb una portada de Philip Stanton /

"Seran 64 pàgines per als amants de la literatura, incloent-hi també els lectors més joves, que creixen dia rere dia", assenyala el director del suplement literari, Álex Sàlmon. María Dueñas protagonitza l’entrevista de la setmana per parlar sobre l’ofici d’escriptor i sobre la seva última novel·la, Per si un dia tornem.

‘Abril’ llança el seu especial Sant Jordi amb una portada de Philip Stanton /

La gran festa literària també mereix una portada única. L’artista Philip Stanton ha dissenyat una il·lustració que recull l’essència de les quatre capitals catalanes i les uneix en una gran ciutat plena de llibres i lectors. A la part superior del dibuix hi trobem els edificis i monuments més icònics de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; a la part inferior, les quatre ciutats es fonen en una superilla de llibres on desenes de persones passegen i disfruten de Sant Jordi.

‘Abril’ llança el seu especial Sant Jordi amb una portada de Philip Stanton /

Però no són unes cares qualssevol, sinó que es tracta de figures relacionades amb l’univers literari. "Hi ha més de 70 figures. Des de la muntanya miren cap avall escriptors que ja són morts, com Mario Vargas Llosa i Almudena Grandes, i després n’hi ha d’altres d’actuals, com Julia Navarro i Elvira Lindo", explica Stanton. El Dia del Llibre, en què milers de persones surten al carrer a buscar el seu exemplar i el seu autor, ara també ho podran fer a la portada d’Abril i a l’interactiu que es publicarà en la versió web, on podran buscar els seus escriptors predilectes, amagats amb caricatures enmig de la gresca de la ciutat.

"El fet que aquí se celebri la festa dels llibres de manera massiva ho trobo preciós, i espero que la portada transmeti aquesta alegria de viure i de llegir", assenyala Stanton, un nord-americà establert des de fa dècades a Catalunya que ha ideat aquesta espècie d’On és el Wally en versió literària. "El concepte inicial era fer una il·lustració molt coral, una mena d’On és el Wally però amb Sant Jordi, el drac i la princesa", detalla l’artista. "Però se’m va acudir fer un homenatge a Saul Steinberg", confessa. Una de les seves inspiracions és la portada que Steinberg va realitzar per a The New Yorker el 1976, que mostra, de baix a dalt, la ciutat de Nova York, que dona pas a un mapa dels Estats Units i, finalment, del món.

En la il·lustració de Stanton, passem d’una illa literària a tot Catalunya. "La cultura catalana ha convertit aquest dia en una cosa molt especial, en la festa dels llibres", assenyala. "El gran missatge de la portada és l’amor per Sant Jordi, per la literatura, per compartir i viure bé". Des que l’artista va arribar a Barcelona, el 1988, va quedar fascinat per la tradició catalana de regalar llibres i roses el 23 d’abril. "És dels meus dies preferits de l’any. Sempre m’ha agradat, des de les vegades que he anat a firmar novel·les o contes que he il·lustrat fins a les vegades en què hi he anat amb la meva llibreta i m’he dedicat a fer esbossos dels autors", explica. Les desenes de retrats que apareixen a la portada també es poden trobar a la capçalera de les pàgines del suplement, en un qui és qui literari.

Tornar als seus inicis

Notícies relacionades

Per a aquest encàrrec, Stanton ha desempolsegat la faceta que té d’il·lustrador, l’ofici amb què va arribar a Barcelona. "Jo tinc molts estils. El meu estil per pintar hauria sigut impossible per a aquest projecte; havia de ser una mica més lleuger", detalla. Ara que fa anys que està centrat en la pintura i en els grans murals, com el que va pintar en la parada del metro de Guinardó-Hospital Sant Pau en homenatge als sanitaris, aquest encàrrec ha sigut com tornar als seus inicis. "Trenta anys enrere feia il·lustracions per a premsa. He hagut de fer gimnàstica mental per recuperar aquell estil", diu.

A més de premsa, Stanton també ha il·lustrat llibres d’adults i joves durant tota la seva carrera, i contes d’il·lustracions per a nens. "Escric només per a nens i per a revistes. No he mirat mai de fer ficció seriosament: és una cosa que sempre m’ha atret i sento un enorme respecte als que són capaços de crear un món com és un llibre". Entre els seus autors preferits hi ha Haruki Murakami, John Irving, Paul Auster i Bill Bryson.