Les televisions públiques recuperen el terreny perdut en drets esportius
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals aposta especialment per l’esport femení amb la Champions i la Copa de la Reina, mentre que RTVE adquireix els drets del Mundial de futbol del 2026 i de l’Eurocopa del 2028.
La corporació espanyola inverteix 360 milions d’euros en la compra d’emissions
El nou canal de RTVE en català emetrà les competicions que ja ha adquirit
«L’esport és un element fonamental per a la societat», diu el director de TV3
«Oferir proves d’abast mundial en català és important per al país», assenyala Gras

Més d’un milió d’espectadors van seguir el partit d’anada de la Copa del Rei entre el Barça i l’Atlètic de Madrid per TV3 aquest febrer. Amb l’auge de l’streaming, els grans esdeveniments esportius són dels pocs esdeveniments socials que encara aconsegueixen congregar família i amics davant la televisió. I aconseguir-ne els drets d’emissió és un dels principals objectius de qualsevol cadena. Les televisions públiques ho saben i ara estan mirant de recuperar el terreny perdut, que durant l’última dècada ha recaigut de mica en mica en mans de les cadenes privades.

Partit de Champions entre el Barça i el Wolfsburg, a l’estadi Johan Cruyff. | ALBERTO SAIZ (AP) / VALENTÍ ENRICH /
La Primera Divisió de futbol es va tornar a emetre en directe per TV3 després de 12 temporades el desembre passat, amb un acord per a un total de cinc partits fins al maig, quan s’acabarà la Lliga, tant de l’Espanyol com del Girona. L’últim curs que la cadena catalana havia emès aquesta competició havia sigut el 2011-2012. En aquell moment, la cadena oferia un partit per jornada, el dels dissabtes a les 10 de la nit, incloent-hi set partits del Barça, set del Reial Madrid, un dels dos clàssics i uns 23 enfrontaments més d’altres equips.

Les televisions públiques recuperen el terreny perdut en drets esportius /
Recursos econòmics
En la reunió de la Comissió de Control a l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament aquest febrer, Rosa Romà va explicar que la corporació que presideix cada vegada disposa de menys recursos per portar a terme inversions en continguts esportius. Mentre que el 2010 la CCMA destinava 49 milions a l’adquisició de drets esportius, dels quals n’hi havia gairebé 30 que corresponien a la Lliga, la xifra ara mateix és d’entre 4 i 7 milions.
Una situació que volen capgirar. "En la nostra vocació de servei públic estem contribuint a canviar la mirada que històricament ha tingut sempre el món de l’esport perquè nosaltres el concebem de manera igualitària, inclusiva i feminista", assenyala Sigfrid Gras, director de TV3, que assegura que no es tracta de "competir amb altres operadors, sinó que és més aviat una aposta de 3Cat com a mitjà de comunicació públic". Per això, Gras destaca l’aposta decidida de la cadena "per visibilitzar l’esport femení, per potenciar l’esport base o per fomentar la difusió d’esports tan arrelats al nostre territori, com ara l’hoquei sobre patins".
"L’esport i les retransmissions de grans esdeveniments esportius tenen un impacte en la societat i són d’interès general. Nosaltres, com a mitjà amb vocació de servei públic, hem de poder oferir tots els continguts que interessin a la societat", indica el director de la cadena pública. Aquesta idea està avalada per les dades d’audiència de les seves últimes emissions en obert. La semifinal de la Copa del Rei del dimecres 2 d’abril entre l’Atlètic de Madrid i el Barça va registrar una quota de pantalla del 33,6%. Aquesta va ser la millor dada per a un dimecres a TV3 des de l’octubre de l’any passat, quan van liderar els especials de la dana de València. Hi va haver més d’1,4 milions d’espectadors d’audiència acumulada que van seguir el partit i la programació esportiva prèvia i posterior. A més, el partit també va acabar sent l’emissió en directe més vista del dia a la plataforma 3Cat.
El partit d’anada de la Copa del Rei entre el Barça i l’Atlètic de Madrid es va convertir en el programa més vist del mes a Catalunya amb un 35,2% de quota de pantalla i una audiència acumulada d’1,4 milions d’espectadors en tota la cobertura. L’esdeveniment esportiu va registrar la millor dada d’audiència de futbol per a TV3 des de les eliminatòries de la Copa del Rei del 2019. A la plataforma de streaming, el partit va aconseguir 132.919 reproduccions en directe i va ser l’emissió que va tenir més interès al febrer.
La retransmissió d’aquest partit va ser possible gràcies a un acord de 3Cat amb RTVE, que el 26 d’abril també emetrà la final de la Copa del Rei de Futbol entre el Barça i el Reial Madrid. "A 3Cat estem oberts a tota mena de pactes, tant amb les cadenes privades com amb les públiques", assegura Gras. Un altre dels acords que té la televisió catalana és amb DAZN per a l’emissió de la Champions femenina. El pacte permet a la cadena pública catalana retransmetre fins a 10 partits de la competició, incloent-n’hi tres de la fase de grups, dos de quarts de final, les quatre semifinals i la final, sempre que el Barça la disputi.
Aquestes retransmissions també han aconseguit molt bones dades d’audiència. El futbol femení va liderar al març la cadena catalana i va aconseguir més d’1,7 milions d’espectadors. El Barça-Madrid va ser el més vist de la temporada de la Lliga F, amb una quota de pantalla del 29% i una audiència acumulada de 657.000 espectadors. D’altra banda, el Barça-Wolfsburg de la Champions va fer un 27,5% i es va convertir en el programa més vist del dia. Al febrer, el futbol femení va arribar als 922.000 espectadors únics en els dos partits que va emetre: el RCD Espanyol-Barça de la Lliga i el Reial Madrid-Barça de la Copa de la Reina.
De cara al futur, el director de TV3 explica que la seva mirada està fixada a "donar espai a l’esport femení", però també volen "optar a altres drets que també siguin d’esport masculí i competicions que tinguin un impacte social en tota mena de públics". "Entenem que l’esport és un element fonamental per a la societat i que és absolutament transversal. A més, oferir proves esportives d’abast internacional en català és important per al país i per a l’impuls de la llengua", afirma Gras.
RTVE segueix una estratègia semblant. Al març, la corporació espanyola va adquirir els drets d’emissió del pròxim Mundial de futbol del 2026, que se celebrarà als Estats Units i al Canadà, per valor de 55 milions d’euros, segons va avançar El Mundo. La televisió pública espanyola va fer la millor oferta en una licitació en què van convergir diverses cadenes privades. Segons l’acord, RTVE es repartirà partits amb Mediapro, que podrà crear un canal propi per vendre els drets a altres plataformes.
Jocs Olímpics
La Corporació de RTVE ja compta amb els drets de totes les grans emissions esportives: l’Eurocopa del 2028, els Jocs Olímpics de Los Angeles del 2028 i de Brisbane el 2032, els Jocs Olímpics d’Hivern de Cortina d’Ampezzo (Itàlia) el 2025, les finals de la Champions entre el 2025 i el 2027, la Copa del Rei d’aquesta temporada i la Vuelta, entre d’altres. La inversió total de RTVE en aquests drets serà de 360 milions d’euros. De fet, el 2024, el Govern va fer una injecció pressupostària de 100 milions d’euros per finançar els drets invertits en l’Eurocopa d’Alemanya de l’estiu passat, que va guanyar Espanya, i els Jocs Olímpics de París.
Amb l’arribada del nou canal de RTVE en català –de moment, sense nom, ja que va ser batejat com a 2CAT i es va desencadenar una polèmica amb 3Cat després d’aquesta designació–, la corporació espanyola va confirmar que s’emetrien a la cadena les competicions que ja han adquirit. "RTVE té els drets d’emissió de diverses competicions esportives i els utilitzarem per retransmetre en català aquests continguts al nou canal", va explicar Laura Folguera, directora de continguts del nou espai.
Audiència rècord
Notícies relacionadesLa victòria de l’Eurocopa va aconseguir arrasar amb una mitjana de 13.587.000 seguidors i un 78,7% de quota de pantalla pel que fa a l’emissió de La 1 de TVE. El partit el van veure en un moment o altre gairebé 19 milions d’espectadors. L’audiència mitjana dels 40 partits que va emetre La 1 de l’Eurocopa del 2024 va ser d’un 35,2%de quota de pantalla i de 3.758.000 seguidors. Aquest va ser el partit amb seguiment i amb més quota des de la final de l’Eurocopa del 2012.
D’altra banda, l’audiència mitjana dels partits de la selecció espanyola en el Mundial de Qatar del 2022 va arribar a ser de 10.237.000 espectadors, amb una quota de pantalla mitjana del 62,8%, segons les dades aportades per la consultoria audiovisual i digital Barlovento Comunicación. Considerant tots els partits emesos, La 1 va fer una mitjana de 5.082.000 espectadors i un 37,7% de quota. En conjunt, finalment, el torneig va assolir 34.190.000 espectadors únics (un 74,7% de la població espanyola) al llarg de les 101 emissions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors