La indústria 4.0 s’instal·la a l’Eix Besòs

El polígon del Besòs es transforma amb l’abandonament de la indústria pesant per una altra més tecnològica que veu imprescindible mantenir-se a Barcelona per poder tenir accés al talent.

La indústria 4.0 s’instal·la a l’Eix Besòs
3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

L’Eix Besòs viu des de fa temps una transformació, silenciosa, però sostinguda. En aquestes 175 hectàrees de sòl industrial que hi ha entre Barcelona i Sant Adrià, la indústria pesant està marxant i està sent substituïda per una altra activitat més tecnològica i amb més valor afegit, que requereix menys metres quadrats però més coneixement.

Es tracta d’un procés que s’està desenvolupant de forma natural, segons indica l’Associació d’Empreses de l’Eix Besòs de Barcelona (AEEB). Comptar amb sòl industrial en plena ciutat s’ha convertit en una cosa necessària per a aquelles activitats que aposten per la innovació i requereixen talent qualificat, reticent als desplaçaments.

Algunes d’aquestes empreses procedeixen del 22@, on continua guanyant terreny el sector terciari. Al Besòs troben preus més assequibles i naus més adequades per a la seva activitat.

L’àrea acull unes 710 empreses distribuïdes en sis polígons –Bon Pastor, Torrent de l’Estadella, Verneda, Verneda Industrial i Monsolís– en què treballen unes 13.000 persones. El 80% de l’activitat es reparteix a parts iguals entre la indústria manufacturera –centrada en sectors com els metalls, les arts gràfiques i la química– i el comerç majorista enfocat en la distribució d’última milla.

Mantenir-se a la ciutat

Del 22@ al Bon Pastor s’ha traslladat Keonn, una empresa dedicada a desenvolupar tecnologia IoT per a les grans botigues de roba. Mantenir-se a Barcelona era una cosa essencial, expliquen els seus directius, per accedir al seu principal actiu, enginyers locals i internacionals que no estan disposats a treballar fora de la ciutat. També l’empresa d’enginyeria mecànica GPA Innova ha vist en aquest emplaçament la forma d’assegurar-se el talent necessari. Als seus voltants s’ha instal·lat Open Cosmos, desenvolupadora de satèl·lits. També per no perdre el talent, la farmacèutica Esteve va traslladar la seva producció a Celrà (Gironès), però manté el seu centre d’R+D al Besòs, on també s’han instal·lat els laboratoris BioSystems.

Inditex també ha anunciat que traslladarà al Besòs, en aquest cas a l’altra banda del riu, la seva seu corporativa i les seves activitats de disseny i de desenvolupament de producte, cosa que evitarà que part dels seus treballadors hagin d’anar diàriament al seu emplaçament actual a Tordera (Maresme).

El fenomen de desindustrialització i la transformació urbana va acabar amb bona part dels polígons en l’entorn de la ciutat en la dècada dels 80 i 90, en favor de l’activitat terciària. "Al Besòs, el nostre objectiu és conservar l’activitat industrial. L’Ajuntament també ha expressat la seva voluntat de reforçar-la i evitar un segon 22@ per mantenir una economia diversificada, que no depengui només del turisme i els serveis", explica el gerent de l’AEEB, Pedro Murga.

Necessitat real

La fórmula respon a una necessitat real: l’espai industrial de l’Eix Besòs té molta demanda, i només compta amb un 7% de naus buides, moltes sense ús per la negativa dels propietaris a llogar-les. La competència és alta entre indústries i empreses de distribució d’última milla. L’AEEB reclama a l’Ajuntament un pla per millorar l’entorn més enllà de Bon Pastor —la zona en millor estat—, amb l’objectiu que les empreses que s’acabin instal·lant siguin les que generin ocupació de més valor afegit.

Notícies relacionades

L’obertura del Circular Hub el febrer passat marca el nou rumb del polígon. Es tracta d’un centre, impulsat per l’Ajuntament a través de Barcelona Activa, la Universitat de Mondragón i TeamLabs, amb l’objectiu de promoure la indústria 4.0 i l’economia circular. Mondragón, des del 2018 al 22@, s’ha traslladat a una nau rehabilitada de 3.400 m² al barri del Bon Pastor, on imparteix el seu grau en Lideratge i Innovació i ha habilitat un taller d’R+D per optimitzar materials i reduir residus. El hub s’ha obert a tota la indústria amb serveis de digitalització, formació contínua, emprenedoria i incubació. "Aquest és el nou punt de trobada de les empreses de l’Eix Besòs", afirma Murga, de l’AEEB, que també hi ha instal·lat la seva seu.

A la transformació de l’activitat de l’Eix Besòs se sumen projectes als voltants com el Campus de la UPC a Diagonal-Besòs i el pol audiovisual de Tres Xemeneies, en una estratègia portada a terme, segons l’Ajuntament, "per enfortir la indústria creativa i tecnològica".