Barcelona, protagonista
Heura cuina el seu futur en un laboratori del 22@
La marca d’aliments a base de proteïna vegetal s’ha mudat a una seu on podrà treballar en R+D per créixer com a corporació alimentària.

Heura vol deixar de ser només una empresa de carn que no és carn per convertir-se en una companyia alimentària amb un catàleg tan gran com qualsevol altra (peix, pasta, lactis...), però amb el component saludable i l’impacte mínim en el medi ambient com a comuns denominadors. Per aconseguir-ho necessita posar les tasques d’R+D en el centre mateix del negoci, una cosa en què està entossudida a aconseguir tant en sentit figurat com literal. Això últim ja té la seva primera manifestació: l’empresa s’ha mudat a unes noves oficines dins de Barcelona per treballar en unes instal·lacions que els permetin tenir laboratori i cuina junts.
Són, en total, 800 m2 dels 2.700 de què disposa el coworking del districte 22@ on s’han instal·lat per "tenir més metres i un millor espai per ampliar el laboratori", al qual es refereixen com a "motor" tant del seu pla com de l’"impacte" que volen tenir al món.
Per començar pel principi, la visió d’Heura –resumirà un dels seus cofundadors, Marc Coloma, en aquesta primera visita d’un mitjà de comunicació al seu nou quarter general– és forçar la indústria alimentària a produir de manera molt més sostenible productes que siguin molt més saludables i que permetin alliberar el consumidor de la càrrega d’haver d’elegir constantment entre el gaudi, el saludable, el sostenible...
L’aposta per una hamburguesa que imités la carn sense ser-ho els va funcionar rapidíssim, però després d’una pujada abismal, va venir una correcció que els ha posat en més d’una ocasió contra les cordes. Encara s’estan recuperant del sot que va provocar la següent combinació d’elements: que els fons d’inversió comencessin a requerir les empreses beneficis més que creixement desbocat, que les matèries primeres pugessin "increïblement" de preu i que entressin molts actors en aquest mercat de la proteïna alternativa amb productes de menor valor. Això va decebre molts consumidors que van passar a ser clients perduts.
"Hem tingut tres amenaces molt fortes", resumeix Coloma, que ha hagut d’enfrontar-se al mal tràngol dels acomiadaments, però que les dona totes per controlades. Han tancat noves rondes de finançament i han replantejat focus, estructura i pla d’expansió (ja no aspiren a una internacionalització brutal, sinó a consolidar-se a Espanya, Portugal, Itàlia i França), sense tocar gens l’aposta per l’R+D, tasca a què es dedica aproximadament un terç de la plantilla i que s’emporta un terç del seu pressupost. "Malgrat anar molt cap a rendibilitat, hem protegit l’aposta per l’R+D", insisteix Coloma.
Notícies relacionadesJa tenen tres patents registrades, una per protegir la fórmula que han trobat per fer talls d’embotits i dues més per trobar altres tipus de textures de les quals encara no volen donar pistes. "És bàsicament per desplaçar els carbohidrats refinats, grasses insaludables i additius per substituir-los per proteïna vegetal i greixos saludables", simplifica el conseller delegat d’Heura. "És poder aconseguir que els aliments favorits de la gent tinguin un perfil d’impacte en la seva salut molt millor, sense renunciar a experiència", afegeix, especificant que són les patents que els obriran pas a altres categories de producte que no siguin necessàriament d’origen animal. L’objectiu a curt termini és rubricar encara unes altres dues patents més.
Sigui amb la fórmula que sigui, l’ingredient estrella seguiran sent els llegums, combinats amb greixos saludables, oli d’oliva verge extra, oli de nabina, aigua, llimona i concentrats vegetals. L’equip d’R+D es passa el dia estudiant com combinar aquest tipus d’ingredients i quins processos mecànics aplicar per trobar aquest nou assortiment de producte. El més nou, una hamburguesa de pollastre (que no és pollastre). Les novetats més disruptives arribaran més endavant, tot i que ja es poden olorar (literalment) en aquests nous laboratoris.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Setmana Santa ¿Quins centres comercials obren avui Dilluns de Pasqua a Barcelona i Catalunya?
- Nadal, Duplantis, Biles i Lamine triomfen en els Laureus
- el futur de la banqueta ‘MERENGUE’ El Leverkusen confirma que Xabi Alonso pot anar al Madrid
- Una altra derrota a Montilivi El Betis empeny el Girona al caire del precipici
- Llorenç Serra Ferrer: "Si jo fos el Barça, no em fiaria d’aquest Mallorca. És un equip molt sòlid"
- Apunt Aneu al cine