Dia del llibre i la rosa 2025
Sant Jordi, a buscar un nou bany de llibres i de masses
El francès Pierre Lemaitre s’estrena firmant en una diada amb més de 400 parades de llibreries i editorials i unes previsions de vendes de sis milions de roses i dos milions de llibres
Illa reivindica «avenços» en el reconeixement del català a la UE en el seu primer Sant Jordi com a president
El Sant Jordi dels ‘best sellers’ de qualitat: Dueñas, Bosch i Falcones contra tots els altres
Han passat tantes coses en els últims dies que hi haurà qui fins i tot s’hagi oblidat de revisar constantment l’aplicació del Meteocat per veure si aquest núvol gris es converteix finalment en un sol resplendent, però ja no hi ha excusa. Arriba Sant Jordi, se suposa que la pluja no farà de les seves i dos milions de llibres esperen pacientment el canvi de guàrdia i de mans. Sis milions de roses també es llancen al carrer aquest dimecres per complir un any més amb la tradició. Llibres, roses i mig miler d’escriptors convertits en home anunci de si mateixos. ¿Una firma? A això anem.
El miracle de Sant Jordi, resumit potser en els tres quilòmetres de roses i llibres amb què, del mar a la muntanya (o viceversa), Barcelona rep una jornada que representa una part molt important del pastís editorial anual. Com recordava fa uns dies el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, «és una data clau per al sector i l’època en què més llibres en català es venen».
La marca per batre aquest any és el rècord de facturació del 2024, quan es van despatxar 1,9 milions d’exemplars de 70.250 títols diferents i les vendes van arribar als 25,4 milions d’euros. Per aconseguir-ho, Barcelona mantindrà la centralitat de la Rambla (sí, malgrat les obres) i desplegaran 448 parades de vendes de llibres a set districtes de la ciutat. La zona professional de passeig de Gràcia, amb estands de copagament i prop de 200 punts de firmes de llibres, concentrarà bona part de l’oferta, però la diada es continua expandint i guanya presència a Gràcia, Sant Martí, les Corts, Sarrià i Ciutat Vella.
Vargas Llosa i el Papa
Entre els protagonistes de la diada, poques sorpreses, per més que la mort de Vargas Llosa pugui reflotar l’interès per l’obra del Nobel hispanoperuà i la del papa Francesc situï Javier Cercas i el seu ‘El loco de Dios en el fin del mundo’ entre els clars favorits de la jornada. A peu de carrer, l’editorial Salamandra celebra el seu 25è aniversari amb Pierre Lemaitre, colós de la novel·la històrica que debuta a Sant Jordi amb ‘Un futuro prometedor’, tercer volum de la tetralogia ‘Los años gloriosos’. A falta d’Amélie Nothomb, baixa d’ultimíssima hora, el francès és l’avançada internacional d’una diada que aprofundeix en el camí cosmopolita de l’any passat, quan escriptors com Hernán Díaz, Bonnie Garmus, Lauren Beukes i Won Pyung Sohn, entre d’altres, van recuperar el pols dels autors estrangers després de la sequera postpandèmica.
Va obrir foc ahir la mexicana Cristina Rivera Garza, pregonera de la lectura i convidada de luxe a una ciutat que prepara ja la seva participació com a ciutat convidada a la FIL de Guadalajara, i aquest dimecres se sumaran al cor pesos pesants com el britànic David Nicholls, autor de ‘Nosaltres’ i ‘Un dia’; la italiana Francesca Gianone, responsable d’aquest fenomen editorial que és ‘La cartera’, i Priscilla Morris, anglesa de mare bosniana i pare irlandès que segueix collint elogis gràcies a la seva primera novel·la, ‘Papallones negres’.
Un altre italià amb pedigrí, l’historietista Zerocalcare, també serà a Barcelona per firmar exemplars de ‘Quan moris serà per a mi’ i, com avança al cartell que ha dibuixat especialment per a l’ocasió, barallar-se si fa falta amb el drac.

Llibreters i editors confien a vendre més de dos milions de llibres /
Amb ells, els sospitosos habituals d’un dia d’eufòria supervendes: María Dueñas, Ildefonso Falcones, Javier Sierra, Xavier Bosch, María Oruña, Eva García Sáenz de Urturi i Dolores Redondo, per citar només alguns dels noms que aspiren a podi. Segons l’últim rànquing de Libridata, plataforma digital que registra la venda en més de 150 llibreries i grans superfícies de Catalunya, aquest serà també el Sant Jordi de Joël Dicker, autor més venut de la setmana en castellà i català gràcies a ‘La muy catastrófica visita al zoo’.
També els números habituals que fan de la diada una festa única i irrepetible, com va celebrar Javier Cercas dimarts en el seu diàleg previ amb el president Salvador Illa. És a dir: fins a un milió de persones passejant pels carrers de Barcelona, un centenar de parades només a la Rambla i més de 500 autors firmant exemplars en alguna de les 20 taules disposades per a l’ocasió. «No hi ha res al món com això. Abans deia que el millor de Catalunya era el pa amb tomàquet i Sant Jordi, però el pa amb tomàquet ja el fan fins i tot a Madrid. Sant Jordi, en canvi, és irrepetible», va resumir ahir Cercas.
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick se surt amb la seva
- LA FESTA DEL 23 D’ABRIL Un Sant Jordi de ‘best-sellers’ consagrats
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Referèndum del 2017 La fiscalia demana l’amnistia per a 27 processats pels preparatius de l’1-O
- Sant Jordi Govern i partits prometen donar un impuls al català malgrat els recels que frenen el Pacte Nacional per la Llengua
- Capella ardent Una multitud acomiada el papa Francesc a la basílica de Sant Pere
- Estafes Aquest és el fals SMS que suplanta Netflix: et bloqueja
- Creix la demanda d’antihistamínics i vitamines amb l’inici del bon temps