¿Un concert competeix amb un Barça-Madrid?

La música en directe apunta a com ens agrada pensar que és el món, i el futbol, a com és en realitat. Concordia i polseres lluminoses, davant del desig de fulminar el teu rival. Instagram davant d’X

Un momento del Barça-Madrid, el clásico de las leyendas que se ha celebrado en Tokio

Un momento del Barça-Madrid, el clásico de las leyendas que se ha celebrado en Tokio / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Escric aquest article sota l’efecte d’aquest Barça-Madrid del dissabte, que, com diu el mestre Emilio Pérez de Rozas, no feia falta ser de cap dels dos equips perquè t’atrapés i et tornés boig. És més, no calia ni que t’agradés el futbol. Quines dues hores (llargues) carregades d’electricitat. I va guanyar el meu favorit, que sempre ajuda.

El futbol (d’alta competició) és el gran espectacle modern, i només la música (de l’star-system) s’aproxima avui dia al seu nivell de convocatòria i les seves emocions a l’engròs. En parla Jordi Herreruela, director del Cruïlla, en una entrevista amb aquest diari, quan diu que els concerts són "el nou futbol", perquè ara ja interpel·len el gran públic i han actualitzat "els seus valors", propagant una vibració benèfica que no sempre es veu al terreny de joc (la performance de Rüdiger, dissabte a la nit, vindria a donar-li la raó).

Però no sé si està tan clar que per aquest motiu el macroconcert pot superar el partit d’alt voltatge. Tots dos es regeixen per lleis diferents. En la música hi pot haver aquelarre, però sense víctimes. Profunditat cultural al marge (que dependrà de cada artista), es tracta d’escenificar una celebració col·lectiva, un vincle emotiu, que pots exhibir després a les xarxes per remarcar la teva filiació, però sense buscar el cos a cos amb els discrepants.

Notícies relacionades

En la raó de ser del futbol hi ha la dualitat, el xoc d’identitats i aquestes ganes tribals d’aixafar el teu rival. Hi ha poesia i amor en el joc, però també guerra i odi, tot i que pugui ser incorrecte assenyalar-ho. És la metàfora del conflicte, amb un vencedor i un vençut (i no em vinguin amb la cursileria que no importa guanyar o perdre, sinó jugar i compartir, com se sent dir de vegades). I mai pots saber què passarà, fins i tot havent-hi un clar favorit. En el concert d’estadis, tret d’excepcions (un Springsteen), el guió sol ser el mateix, nit rere nit, i pots fer-te una idea del que t’espera acudint a la web setlist.fm. És una altra cosa: més aviat es tracta de constatar en persona allò tan màgic que molta gent ha experimentat abans.

Els concerts són el que ens agradaria que fos el món: un lloc de concòrdia, de destil·lació emocional, curatiu fins i tot. El futbol viu més aliè a la pauta moral i extreu bellesa del conflicte a sang i foc. Instagram davant X. I hi pot haver espai, i disposició, per a les dues coses, mentre reflexionem sobre el que voldríem ser i el que som, per bé i per mal.