'CRÈIXER, ESTANCAR-SE O MORIR'
10 consells per superar les crisis
Estem vivint una situació complicada. Que et sentis segur, fins i tot feliç, sota la tempesta depèn de tu. Per si de cas, el 'coach' Oriol Lugo et deixa un paraigua
«Any 50 abans de Jesucrist. Tota la Gàl·lia està ocupada pels romans… ¿Tota? ¡No! Un llogaret poblat per irreductibles gals encara resisteix l’invasor». Així començava Goscinny els còmics d’Astèrix i Obèlix, i, amb alguns canvis, així podríem començar també aquest article. «Any 2017 després de Jesucrist. Tota la societat està ocupada pel tremendisme... ¿Tota? ¡No! Un llogaret poblat per relaxats relativistes encara resisteix l’invasor». En aquests temps d’angoixa, ¿què ets tu, romà o gal? Si ets dels primers, i com que l’actualitat no t’ajudarà gaire a dominar la teva inclinació natural, el psicòleg i coach Oriol Lugo t’explica en aquestes línies com aconseguir que situacions tan «amplificadores d’emocions» com les que estem vivint avui no es converteixin en un remolí que absorbeixi el teu benestar.
1. PREGUNTA’T COM ET SENTS ARA
Pot semblar una obvietat, però no ho és. ¿Alguna vegada et quedes a soles amb tu mateix i et preguntes com estàs? Amb tranquil·litat, sense deixar-te portar per l’entorn. Com estàs. Sentint les teves pròpies emocions, no les que t’encomanen els altres. Com estàs. Prent-te el teu temps i pregunta-t’ho. I, sobretot, escolta la resposta. ¿Que no sents res? Passa al punt 2
2. PREPARA’T PER MEDITAR
Escoltar-se no és tan fàcil: fa falta entrenament. I la meditació hi ajuda. Així que som-hi. Per desconnectar la ment, desconnecta abans les coses. El mòbil, la tele, la ràdio, l’ordinador. Seu en una cadira, o a terra, sobre un coixí. Intenta mantenir l’esquena recta. Pots acompanyar-te d’una música suau, si creus que afavorirà el procés, o posar-te taps a les orelles. És la teva elecció.
3. ARA SÍ: RESPIREM
Meditació és, juntament amb mindfulness, l’expressió de moda. Però ¿què és meditar? Doncs aconseguir que la teva ment estigui en l’aquí-i-ara. Res més. Hi ha moltes maneres de fer-ho, però la més senzilla és respirar. Sentir com inhales i exhales, i com tota la teva atenció està centrada en això. ¿Que se’t cola un pensament? (perquè se’t colarà, i més d’un): no el combatis, deixa que flueixi. Si no lluites contra ell, tal com ha vingut, se n’anirà. Tu torna a la teva respiració. És impossible deixar la ment en blanc, però no calmar el bombardeig mental que ens asfixia i/o ens paralitza. Amb entrenament diari i gradual (per començar, n’hi ha prou amb 5 minuts diaris), ho aconseguiràs
4. EXPRESSA LES TEVES EMOCIONS
Ara que estàs més tranquil, ¿què tal si intentes identificar i gestionar les teves emocions plasmant-les en un diari? Com quan eres petit. No facis exercicis d’estil: només obre’t. Desfoga’t. Ho pots concebre així: com un clínex on buidar-te de negativitat.
5. CANVIA EL LLENGUATGE
Això és un clàssic de la psicologia i el coaching: el llenguatge crea realitats, així que, en funció del que et diguis, així et sentiràs. No és el mateix «tinc un problema» que «tinc un repte», ni «m’he equivocat» que «soc un desastre que tot ho fa malament». Rebaixem els adjectius i la terribilitis disminuirà.
6. MARCA’T PETITS REPTES DIARIS
Res de llistes d’ingents propòsits d’Any Nou: només porten frustració. Tres objectius factibles diaris poden marcar la diferència. Per exemple, amb tot el que està passant em proposo: 1) Cuidar-me. Avui menjaré sa. 2) Desconnectar. ¿Vaig al cine? 3) Estar calmada per no encomanar els meus nervis a l’entorn. Trencaré la cadena emocional.
7. PROHIBIT ANTICIPAR DESGRÀCIES
¿Saps què hi ha darrere el terme anglès FEAR (o sigui, por)? Fake Event Apearing Real. O sigui, un fet fals que se’ns apareix com a real. O sigui, una predicció apocalíptica que ens traiem de la màniga i que no té per què complir-se mai, però que ens terroritza ja. O sigui, que prohibit anticipar.
8. ALIMENTA L’ESPERANÇA
L’esperança d’un futur millor es pot convertir en un salvavides del nostre present. Cal alimentar-la diàriament creient en un mateix i en els altres. Perquè l’oposat a la por és la confiança, i creure és crear.
9. ACCEPTA EL QUE NO ESTÀ A LA TEVA MÀ
Hi ha coses que depenen de tu, i altres que no. No t’angoixis: accepta-ho per combatre la frustració i les emocions derivades que ens fan patir. I tingues clara una cosa: acceptar no és resignar-se. Quan acceptes estàs en pau.
10. TINGUES CLAR QUÈ (I QUI) IMPORTA
No esperis al llit de mort per veure la llum: tu vius, somies i estimes avui.
EL LIBRO
Notícies relacionades'Crecer, estancarse o morir' Oriol Lugo Real Editorial La Plana 200 páginas 22,90 €
Para Oriol Lugo, la psicología es una pasión desde que a los 16 años la descubrió en una optativa del instituto. Ahora, con 27 años, varios másters y a punto de doctorarse, codirige el OWL Institute (un centro especializado en terapias neurocientíficas) y plasma en este libro su experiencia como terapeuta, combinando teoría y práctica. Importante hacer los muchos ejercicios que contiene.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia