Set x set // XAVIER MORET

Un moai a Olot

1
Es llegeix en minuts

Sempre m'ha intrigat el camí pel qual una població arriba a agermanar-se amb una altra. Barcelona, per exemple, està agermanada amb 22 ciutats, entre aquestes Montpeller, Rio de Janeiro, Monterrey, l'Havana, Atenes, Istanbul, Dublín, Sarajevo, Gaza, Tel Aviv, Shanghai i Kobe.

Per la seva part, Girona ho està, entre altres, amb Nueva Gerona (Cuba), Bluefields (Nicaragua), Perpinyà i Nashville. Com es pot veure, l'espectre és variat, i els motius no sempre són evidents. En alguns casos s'arriba a l'agermanament per semblances raonables, en altres per solidaritat i, en uns altres, per simple iniciativa personal.

Olot està agermanada amb Hanga Roa, la capital de l'illa de Pasqua, des del 1982. La iniciativa, en aquest cas, va sorgir d'Antoni Pujador, un olotí mort el 1993 que va lluitar per la identitat d'aquesta illa remota durant els durs anys de la dictadura del general Augusto Pinochet. L'agermanament va donar com a resultat la col.locació, a la plaça de l'Illa de Pasqua, d'un moai fet amb basalt de Castellfollit de la Roca.

Notícies relacionades

Des de fa uns quants anys, aquesta enigmàtica estàtua crida l'atenció a Olot, però li faltava una cosa. Demà serà coronat amb un pukao, una espècie de cilindre esculpit en pedra volcànica de Rapa Nui que, segons alguns experts, representa el barret dels conquistadors.

Demà es viurà a Olot un acostament entre Amèrica i Europa, gràcies a aquest pukao que, a més a més de ratificar la germandat entre dues ciutats llunyanes, simbolitza d'alguna manera el llarg camí d'anada i tornada de dues cultures unides gràcies a la iniciativa d'un viatger.