editorial

L'hora de la veritat de la reforma laboral

 L'opinió del diari s'expressa només als editorials.  Els articles exposen posicions personals. 

1
Es llegeix en minuts

Gairebé tres mesos després que el Consell de Ministres aprovés la reforma laboral i 20 dies abans de la vaga general amb què els sindicats hi responen, el Congrés va donar via lliure ahir a la nova llei. Només va obtenir el vot afirmatiu del PSOE, encara que el Govern la va tirar endavant fent una altra exhibició de geometria variable jugant amb l'abstenció d'uns i els vots negatius d'altres per eliminar les esmenes introduïdes al Senat que endurien el text.

L'objectiu de la reforma, sobre la necessitat de la qual no hi ha discrepàncies, és contribuir al canvi de model productiu, i en conseqüència reduir la temporalitat, ajudar les empreses en aquests moments de crisi a mantenir la plantilla de treballadors i, sobretot, reduir les xifres rècord d'atur.

La llei introdueix canvis en el cost de l'acomiadament, una de les grans demandes de la patronal, i efectivament l'abarateix. Amplia generosament el contracte de foment amb una indemnització màxima equivalent a 33 dies de sou per any d'antiguitat; preveu que el FOGASA -el diner públic- contribueixi amb vuit dies de sou en tots els acomiadaments objectius; i precisa les causes econòmiques que els justifiquen i que donen peu a indemnitzacions de 20 dies per any. En aquest últim punt, la llei deixa oberta la porta fins i tot a la previsió de pèrdues i a la caiguda persistent dels ingressos, encara que, i no podria ser d'una altra manera, la càrrega de la prova recau sobre l'empresa.

El nou text també millora raonablement el control sobre la despesa del subsidi de desocupació i preveu sancions per a aquells dels seus beneficiaris que no acceptin cursos de formació. Un altre aspecte nou i positiu és el suport a les empreses per lluitar contra l'absentisme: serà motiu d'acomiadament allà on la taxa habitual superi el 2,5%, enfront del 5% que fixava fins ara l'Estatut dels Treballadors.

Només el temps dirà en quina mesura aquest conjunt de canvis ajudarà les empreses a sobreviure i a superar aquesta conjuntura tan difícil. Caldrà esperar a veure com apliquen els magistrats les noves disposicions que justifiquen les indemnitzacions més baixes, i també s'haurà de veure si després de l'entrada en vigor de la reforma es frena la destrucció d'ocupació, que és el seu primer objectiu.