El torn
La càtedra Ferrater Mora
Les universitats passen actualment per moments difícils, no només econòmics sinó de readaptació a noves necessitats de docència i a noves exigències de recerca. Malauradament, les crítiques i les queixes universitàries, per justificades que siguin, sovint tenen més audiència que els èxits i la feina ben feta, callada i constant.
Per això és bo donar a conèixer algunes experiències universitàries reeixides. La Càtedra Ferrater Mora, de la Universitat de Girona, és una d'elles. Els que en coneguin el funcionament potser trobaran lleig que ho digui precisament jo, que en sóc part interessada. Confio, però, que també pensin que, malgrat tot, tinc raó. Ara ja fa més de 20 anys es va crear aquesta Càtedra de Pensament Contemporani, quan la Universitat de Girona encara tardaria més de dos anys a ser creada pel Parlament de Catalunya. El filòsofJosep Ferrater Moras'hi va implicar de valent. El plantejament li va agradar molt i ho deia sempre. Quan va morir, aviat farà també 20 anys, va llegar a la càtedra la seva enorme i valuosíssima biblioteca, a més de documents i correspondència. Aquests materials van ser degudament catalogats i digitalitzats. Des de fa temps poden ser consultats per molts estudiosos en l'obra deFerraterd'arreu del món.
Notícies relacionadesEn aquests més de 20 anys han passat per la càtedra de Girona alguns dels pensadors mundials més prestigiosos, tant en ciències com en humanitats o en art. Els noms deQuine, Chomsky, Prigogine, Rorty, Touraine, Stiglitz, VattimooFontanasón suficients per adonar-se de la varietat i del nivell dels professors convidats. I són moltes altres les activitats que s'han fet i promogut.
Dissabte vinent, dia 13, s'inaugurarà, a la Fontana d'Or de Girona, una exposició sobre tots aquests 20 anys de la càtedra. ¿Oi que és natural que n'estiguem molt orgullosos i que ho vulguem explicar?