Els reptes de la capital catalana
Bones bases per a la Barcelona del 2020
La ciutat té molt i molt bo des d'on partir per afrontar el futur amb garanties d'èxit
francina22-03-2011 /
Fa uns mesos, conversant amb un dels polítics de referència d'aquest país, em va emfatitzar que en situacions econòmiques com l'actual és fonamental identificar i subratllar el que tenim de positiu a la nostra societat i la nostra economia. Això ens proporcionarà seguretat, orgull del que som, estímul per abordar els reptes i coneixement de les capacitats que posseïm. Així sabrem on recolzar-nos i podrem emprendre nous reptes i projectes empresarials, que és l'únic que redueix l'atur d'una manera sostinguda i genera creixement econòmic. El fet que recentment em nomenessin president de la Comissió d'Estratègia del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona m'ha obligat a confrontar dades de l'àrea metropolitana. I he pogut comprovar que aquell exercici aconsellat em proporcionava agradables sorpreses.
Barcelona, percebuda des de fora, continua sent una de les millors metròpolis europees per fer-hi negocis -únicament superada per Londres, París, Frankfurt i Brussel·les-,
amb un envejable reconeixement de marca de ciutat a nivell mundial (en gran part, tot s'ha de dir, gràcies al FC Barcelona, que ha mantingut la flama que van consolidar els Jocs Olímpics).
L'àrea metropolitana disposa d'un alt nivell d'activitat emprenedora vinculada a la innovació. Les societats mercantils constituïdes a la ciutat el 2010 van augmentar un 8,7% respecte de les creades l'any anterior. En el conjunt de la província, el percentatge creix fins a un 15,4%. La xifra d'empreses creades per cada mil habitants és la més elevada de totes les grans àrees urbanes espanyoles. Gairebé 50.000 dels nous afiliats a la Seguretat Social ho són de sectors de serveis intensius en coneixement i tecnologia punta. Això suposa un augment del voltant del 7% respecte de l'any anterior (el 46% d'increment en el cas concret dels serveis vinculats amb la informació i el 10% en serveis vinculats a R+D).
El potencial d'una ciutat o àrea metropolitana respecte del futur està molt vinculat a dues variables clau: un bon aeroport que connecti amb les diverses parts del món i l'existència de molt bons centres universitaris. Barcelona té un aeroport amb tota la seva capacitat renovada i una excepcional infraestructura, si bé els límits de capacitat de gestió segueixen frenant que pugui desplegar tota la seva potencialitat. Pel que fa al potencial universitari, és molt alt. Dues de les nostres universitats estan col·locades entre les 200 millors del món (segons el The Times Higher Education-The World University Rankings), i en alguns casos, com les àrees de coneixement de ciències de la vida o ciències mèdiques i de la salut, entre les 50 millors. Passa el mateix en l'àmbit de les escoles de negocis, on l'àrea metropolitana disposa de centres de referència mundial. Hi ha altres disciplines que també destaquen. És cert que el potencial és més gran que la realitat. Una millor governança, bons incentius organitzatius i més autonomia facilitarien el desenvolupament del potencial existent i, al mateix temps, necessari per al nou escenari mundial en què ens estem movent.
Tenim unes administracions públiques, molt especialment l'Ajuntament de Barcelona, amb un nivell d'endeutament molt baix comparat amb el d'altres ciutats (600 milions d'euros la capital catalana, 7.000 milions d'euros Madrid) i amb un nivell d'eficiència comparativa molt alt. Per posar un exemple, l'Ajuntament de Barcelona només té 4,1 persones contractades per cada 1.000 habitants, quan Madrid en té més del doble i Bilbao 7,7.
Podria seguir amb altres referències a infraestructures, qualitat de vida, cohesió social¿ Però crec que és millor reforçar la idea fonamental: tenim molt i molt bo d'on partir per abordar el futur amb garanties d'èxit que permetin a l'àrea metropolitana continuar sent una urbs de referència europea i mundial. Una ciutat que doni resposta a les necessitats humanes, socials i econòmiques dels seus ciutadans. Capaç de reflexionar sobre ella mateixa i sobre la seva cultura. Que intenti fer de la seva vida quotidiana una proposta d'alta qualitat humana que serveixi d'inspiració per a altres grans ciutats.
El camí cap a aquest desitjable futur està parcialment dibuixat al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Allà s'hi apunten diverses línies prioritàries:
--Crear les condicions d'entorn perquè es puguin desenvolupar els sectors econòmics emergents i la progressiva posada al dia i reconversió dels sectors tradicionals.
--Afavorir l'atracció de talent.
--Millorar la sostenibilitat mediambiental.
--Donar resposta als nous reptes socials com la immigració o el progressiu envelliment per garantir la cohesió social.
Notícies relacionades--Ampliar i enfortir la xarxa de relacions internacionals que ens garanteixin més presència i més bona al món.
Comptem amb una bona oportunitat perquè partim d'una bona situació relativa i perquè tenim un bon projecte. El que ara toca és treballar de valent per poder aprofitar l'oportunitat.