El torn
La dreta perdona la corrupció
Cas València.Ets corrupte -presumpte, és clar- i surts elegit amb el 48% dels vots. Perds cinc punts en relació amb les autonòmiques del 2007, però tampoc t'has de preocupar gaire. La principal força rival n'ha perdut encara més. Es torna a demostrar que el votant de dreta, o de determinada dreta, perdona la corrupció. Tant li faGürtels, vestits regalats o amistats perilloses. Allà on el votant d'esquerra en general castiga els càrrecs electes que han delinquit, el de dretes fa veure que no passa res. És com si donés per descomptat que de vegades, per triomfar a la vida, s'ha de nedar en aigües pantanoses.
Fals bipartidisme.Al conjunt d'Espanya, els vots de dretes es concentren en una única força. Mentrestant, l'esquerra torna a caure en el seu pecat original i disgrega les forces en múltiples formacions que, tret de comptades ocasions, són incapaces de posar-se d'acord, i que quan ho fan, s'autoimmolen i reben pals per tot arreu. Autocrítica: l'esquerra hauria d'aprendre la lliçó, no la que ha donat una altra esquerra, la Republicana a l'aliar-se ambJoan Laporta, sinó la que des de sempre li dóna la dreta.
El cas de Barcelona. Amb una campanya de perfil baix,Xavier Trias accedirà a l'alcaldia després queTrias Fargas, Cullell, Miquel Roca, Joaquim Molinsi el mateixArtur Masfracassessin en l'intent. Després de 32 anys de govern del PSC (sempre aliat amb altres forces), serà tota una novetat veureJordi Hereui els seus seure als bancs de l'oposició que fins ara ocupavenTriasi els seus. L'encara alcalde ha preparat un traspàs de poders àgil. Fa setmanes va donar ordres als caps d'àrea perquè abans del 22-M preparessin uns documents on es detallen les previsions de despeses per a l'actual exercici, actuacions en marxa i fins i tot recomanacions adreçades a les persones que els succeiran en el càrrec. Pel que es veu,Hereuera molt conscient del que deia quan manifestava que el resultat de les eleccions era incert i que tot era possible. Fins i tot perdre.