El paper de les universitats en l'economia
¿Un Google català?
Catalunya ha d'internacionalitzar el seu ensenyament superior per generar una cultura emprenedora
¿Un Google català?_MEDIA_3 /
Google i Facebook s'han gestat a les universitats. En particular, Google, que va començar com un projecte d'investigació, ha resultat ser un èxit colossal i representa el millor exemple de com, en la ràpida economia digital, una bona idea es pot convertir en una empresa milionària. Altres iniciatives, com Facebook, han sorgit també del mateix medi. Fins ara, les universitats, a part del tema mèdic, sovint han pecat de llunyania respecte del que passa al carrer. Aquestes fantàstiques empreses estan demostrant que l'alta activitat intel·lectual també pot resoldre problemes immediats i que les universitats, cada vegada més, tindran un pes fonamental en l'economia global. Així, doncs, la saviesa ja no es troba en un pedestal inaccessible per a molts i amb una actitud sovint crítica amb la societat. Ara ens adonem que també pot oferir solucions pràctiques a problemes immediats i que poden crear molts llocs de treball qualificat.
Google va començar al Silicon Valley, a Stanford, una universitat amb un llarg recorregut en noves tecnologies. Empreses com Hewlett Packard, Yahoo, Sun Microsystems i Cisco Systems tenen la seva arrel a Palo Alto. L'esperit emprenedor del seu professorat i alumnat ha produït quasi 5.000 empreses i 700.000 llocs de treball. És un exemple d'universitat que té, com un dels seus eixos centrals, promoure l'emprenedoria i ajudar a posar en pràctica els somnis dels seus estudiants que aprenen com casar idees amb diners. Elsspeed dating, per exemple, per fomentar la creació d'empreses són habituals. Els estudiants, en tres minuts, han de vendre les seves idees a empresaris, que també disposen només de tres minuts per aportar elfeedback corresponent. Precisament, aquestsspeed datinghan tingut lloc aquests dies a l'exitosa fira per a l'emprenedoria que s'ha celebrat a Barcelona, la Bizbarcelona.
Aquest LLIGAM entre educació superior i innovació pot arribar a ser un molt bon negoci. Algunes ciutats s'hi estan implicant amb grans projectes. Barcelona ja ho va començar a fer fa uns anys amb el Parc de Recerca Biomèdica i el 22@ que acaba de complir una dècada. Nova York ha intentat atreure universitats per crear campus de recerca científica al bell mig de la ciutat amb l'objectiu de diversificar la seva economia i promocionar la formació de noves empreses, desenvolupant alta tecnologia. L'ETH Zurich a Suïssa és una de les millors universitats del món,Albert Einsteinhi va estudiar i treballar. La universitat està engegant la seva pròpia Ciutat Científica, que unirà investigadors i empreses. Aquesta universitat ja ha generat més de 200 empreses en 15 anys, en àreeshigh-techcom biotècnica, equipament mèdic, aplicacions per a l'smartphonei imatges en 3D. En definitiva, la importància de les universitats per a l'economia no deixa de créixer. Els campus són plens de jovent creatiu que pot experimentar de manera barata i amb unes idees que poden servir en un mercat creixent per a aplicacions digitals. És fonamental crear la cultura apropiada per a aquesta innovació, amb gent internacional, programes conjunts entre universitats i amb la llibertat que atorga el món acadèmic per explorar noves idees.
També la Xina pot esdevenir, en aquest àmbit, un repte. El gegant asiàtic ja està invertint enormes quantitats en recerca i possiblement aviat es dedicarà a captar les millors idees de prestigioses universitats per traslladar-les a països on sigui més barat desenvolupar-les. En canvi, un estudi recent de la Comissió Europea assegurava que a Europa s'ha invertit poc en coneixement. Fins i tot, arribaven a fer servir el terme «vall de la mort».
Les universitats també tenen un paper fonamental en el món global per oferir un espai de debat segur i objectiu. La gent es mereix estar ben informada i convé, més que mai, que els més extremistes es vegin obligats a reflexionar. Gràcies a la tecnologia, molta més gent té accés a l'educació superior. Yale té una web, Open Yale, que dóna accés a gravacions de vídeo dels millors conferenciants, que són gratuïtes a través del Youtube. Poc ens podíem imaginar fa uns anys que qualsevol podria tenir accés immediat i gratuït a tanta saviesa.
No hi ha dubte que en el món global les millors universitats seran clau en la creació d'ocupació. L'educació superior ha deixat de ser només per a una elit que tendia a allunyar-se del món real. Ara hi està molt més implicada i està demostrant que pot ser decisiva per solucionar problemes concrets. Possiblement l'economia del futur dependrà de la competició i l'excel·lència universitària. Així, doncs, és fonamental que la universitat catalana arribi a ser tan internacional com sigui possible, amb molta més mobilitat, amb acords sòlids amb altres universitats del món i aprofiti el prestigi internacional de Barcelona per generar una cultura veritablement emprenedora on crearGooglescatalans deixi de ser una quimera. Periodista i filòloga.