El torn
La crisi grega i la mare que la va parir
La bona novel·la negra sempre ha estat una excel·lent excusa per fer un retrat social d'un moment determinat. Així ho van fer els gransDashiell Hammet iRaymond Chandler molts anys enrere, i ho continuen fent uns quants bons escriptors; un d'ells, el grecPetros Márkaris,ho ha tornat a demostrar en la seva última novel·la,Amb l'aigua fins al coll(Tusquets). El drama grec dóna per a molt iMárkaris ja ha anunciat que escriurà una trilogia sobre el tema.
A la novel·la deMárkarisveiem una Atenes que no té res a veure amb l'Acròpolis ni amb el Pireu: hi ha manifestacions i embussos, un munt d'aturats i molta gent que es queixa de les retallades de les pensions i del sistema sanitari. Mentre intenta resoldre un cas que amenaça els bancs, el comissariJaritosveu com la seva pròpia filla es veu afectada per la crisi i com les constants manifestacions alteren els seus recorreguts pels carrers d'Atenes.
Notícies relacionadesMárkarisno amaga al llibre el cabreig que hi ha avui a Grècia amb la troica formada per l'FMI, la UE i el BCE. Un dels seus personatges exclama: «Des que la Unió Europea i l'FMI ens van donar els 110.000 milions, ens desvivim per demostrar que som bons nois». Potser aquesta actitud és la que va acabar per cansarPapandreuquan es va inventar el referèndum. Fart de la crisi i de la mare que la va parir, va decidir ser dolent per uns dies.
«Grècia és ara mateix un infern», em comentava fa uns diesMárkarisa la llibreria Negra y Criminal de la Barceloneta. «Però per a un autor com jo és un paradís… No havia tingut mai tants temes per escriure». En resum, que de momentMárkarispublicarà una trilogia en clau negra sobre la crisi grega, però, si les coses continuen igual, em temo que haurà d'escriure una sèrie de 10 novel·les. Com a mínim.