EL FUTUR DE CATALUNYA
El federalisme no és la mitjana aritmètica entre el secessionisme i l'actual model autonòmic
"Com més transferències ha cedit l'Estat a les comunitats, més ha crescut l'afany separatista dels que des de fa dècades cultiven l'odi a Espanya i a la resta dels espanyols"
Aznar i Vargas Llosa, el 24 d’octubre passat, quan l’escriptor va rebre el premi FAES a la llibertat. Pocs dies després va firmar un manifest a favor del federalisme. /
No seré jo la que posi en qüestió l'eficàcia de lafórmula federal per organitzar territorialment un Estat. Seria ridícul, quan països tan estables institucionalment i constitucionalment com els Estats Units, Alemanya, Àustria, Suïssa, o, fins i tot, elBrasil oMèxic, són repúbliques federals. Ni diré que, almenys des d'un punt de vista intel·lectual, em sembli un disbarat per aEspanya. Em sembla, per contra, que és digna de ser tinguda en compte.
Però em semblafrívola ioportunista la postura dels que, davant l'ofensiva secessionista d'alguns polítics catalans, ofereixen, a corre-cuita, l'opció federal per contrarestar-la.
Per centrar el debat sobre aquesta qüestió convé tenir en compte tres elements molt importants. Primer, que el federalisme exigeix igualtat de totes les institucions que es federen, i això és, precisament, el que rebutgen d'arrel els independentistes, que no volen ser iguals en drets a la resta.
En segon lloc cal saber que a la federació s'hi arriba sempre per la voluntat d'unió de les parts:Ohio, Baviera o la Baixa Àustria es van voler unir als altres estats o 'länder' que formen la nació americana, alemanya o austríaca. I aquesta voluntat no existeix avui, sinó tot al contrari, en el projecte deMas i els seus seguidors.
I en tercer lloc, els defensors de l'opció federal per integrar els independentistes catalans o bascos saben de sobres que l'actual Estat de les autonomies és, en la pràctica, unEstat federal, i que això no ha estat suficient per als que, senzillament, volen la secessió. Al contrari, com més transferències i competències ha cedit l'Estat davant les comunitats autònomes, més ha crescut l'afany separatista dels que, cal dir-ho clarament, des de fa dècades cultiven l'odi a Espanya i a la resta dels espanyols.